Vlaganje

Apple proti Spotifyju: katero podjetje ima boljšo strategijo podcasta?

Poslušanost podcastov se je v zadnjem desetletju močno povečala. Leta 2021 naj bi več kot 100 milijonov Američanov poslušalo podcast, pri čemer se ocenjuje, da se bo tedenska poslušanost od leta 2016 povečala za 100 %. Vodilna platforma pri popularizaciji razvedrilnega medija je bila Apple (NASDAQ: AAPL), ki vnaprej naloži aplikacijo Apple Podcasts v vsako prodano napravo. Tehnologija Spotify (NYSE:SPOT)je novejši v igri podcast. Funkcije podcastov je na svoji storitvi uvedla leta 2015, veliko pa je začela vlagati v podcaste šele pred nekaj leti.

Čeprav je Spotify pozno vstopal v industrijo, je Spotify v zadnjih nekaj letih pridobil tržni delež podcastov proti Applu in naj bi prehitel Apple v poslušanosti nekje leta 2021 ali 2022. Apple, kot bi lahko pričakovali, tega ne sprejme sedel in nedavno napovedal nove funkcije za uporabnike in monetizacijo za Apple Podcaste.

Tako Spotify kot Apple poskušata pridobiti tržni delež in pomagati ustvarjalcem monetizirati svoje podcaste, vendar na različne načine. Katera strategija bo zmagala dolgoročno ?

delnice za nakup, ko trg pada
Oseba, ki posluša slušalke in pleše na kavču, medtem ko sedi.

Vir slike: Getty Images.

Apple: prevladujoči uslužbenec

V zadnjem desetletju se Apple Podcasts ni veliko izboljšal ali dodal novih funkcij. Ostal je prevladujoči igralec predvsem zato, ker mu nobena večja platforma ni poskušala konkurirati in je verjetno ohranila svoj uspeh, ker je bila aplikacija vnaprej prenesena na več kot milijardo naprav. Apple je v bistvu pustil industriji, da raste sama, tako da se je držal distanciranja tako od poslušalcev kot ustvarjalcev, hkrati pa je prezrl preproste načine, s katerimi bi lahko pripomogel k izboljšanju industrije, na primer z boljšim nadzorom za uporabnike ali orodji za monetizacijo za ustvarjalce.kako kupiti dogecoin na robinhoodu

To se spreminja z naslednjo posodobitvijo iOS-a, ki je bila objavljena na najnovejšem dogodku izdelkov Apple. Uporabniki Apple Podcasts bodo zdaj dobili boljši zavihek za iskanje in lažji dostop do grafikonov in kategorij, poleg tega pa bodo nekatere funkcije pametnega predvajanja uporabnikom pomagale skočiti na različne dele epizode. Prav tako prihaja na sezname predvajanja podcastov, kjer ljudje kurirajo skupine oddaj, za katere menijo, da bodo všeč določenemu občinstvu.

Toda največja sprememba je bila Appleova napoved, da podcastom dovoli uvedbo premium naročnin za ekskluzivno, dodatno ali zgodnjo vsebino oken. Tako kot pri vseh aplikacijah, ki gredo skozi iOS, bo Apple v prvem letu prejel 30 % prihodkov od naročnin, nato pa 15 % vsako leto. Poleg teh nekaj posodobitev se zdi, da Apple ne počne veliko drugega, da bi izboljšal izkušnjo Apple Podcasts, tako za ustvarjalce kot za uporabnike.

Spotify: vertikalno integrirana rešitev

Spotify se je začela pred 15 leti kot predvajalnik glasbe, od takrat pa se je preusmerila na celoten avdio trg. Njegova največja trenutna spodbuda so podcasti. Konec lanskega leta je 25 % uporabnikov Spotifyja sodelovalo s podcasti, kar glede na število uporabnikov ob koncu leta pomeni, da 86 milijonov ljudi zdaj uporablja storitev za poslušanje vsebine podcastov. Ima tudi podpisane ekskluzivne pogodbe z izkušnjo Joeja Rogana ter druge priljubljene oddaje in voditelji. Vlagatelji na te posle ne bi smeli gledati kot na način za Spotify, da zasluži denar, ampak kot na orodje za pridobivanje strank, ki mu bo pomagalo prevzeti večji tržni delež od Apple Podcasts.Medtem ko je Spotify pravkar napovedal funkcijo naročnine/plačilnega zidu, podobno Applu, je njegova glavna strategija za monetizacijo podcastov izgradnja globalne oglaševalske mreže. To je začelo s pridobitvijo treh studiev (Ringer, Gimlet in Parcast), vlaganjem v interni studio za podcaste in nakupom dveh priljubljenih distribucijskih platform (Anchor in Megaphone). To daje Spotifyju lastništvo ali nadzor nad distribucijo pomembnega dela dobavne verige podcastov. Zdaj bo to izkoristil v svojo korist in korist ustvarjalcem, tako da bo vsem tem podcastom omogočil dostop do svoje novoustanovljene mreže občinstva Spotify, ki oglaševalcem omogoča nakup zvočnih oglasov v vsebini in glasbi, ki je v lasti Spotify, Anchor in Megaphone. To bo na stotine tisoč podcastov omogočilo monetizacijo svojega dela z oglaševalsko rešitvijo plug-and-play, podobno kot YouTube pomaga svojim ustvarjalcem monetizirati svoje videoposnetke. Seveda bo Spotify odrezal vsak oglaševalski dolar.

Napoved naslednjega zloma borznega trga 2021

Razsodba

Mislim, da je jasno, da ima Spotify boljšo strategijo podcastov iz več razlogov. Ustvarjalcem daje največjo količino orodij za monetizacijo oddaj in z obilico podcastov je verjetno, da večina vsebine ne bo šla za plačljivi zid (spet podobno kot YouTube). Ima tudi boljšo strategijo za pridobivanje uporabnikov tako, da jih predstavi z ekskluzivno vsebino. Ob upoštevanju vseh teh dejavnikov in dejstva, da je Spotify že na dobri poti, da prehiti Apple po tržnem deležu podcastov, je varno reči, da ima švedski zvočni streamer boljšo strategijo podcastov, ki zadovolji tako uporabnike kot ustvarjalce.^