Vlaganje

Apple z iPhone 13 agresivno sledi temu velikemu trgu

Apple (NASDAQ: AAPL)je 14. septembra odnesel obloge s težko pričakovanih modelov iPhone 13 in prinesel množico nove funkcije in izboljšave do njenega kruha in masla. Prednaročila za modele iPhone 13 so se začela 17. septembra v Avstraliji, Kanadi, na Kitajskem, v Nemčiji, Indiji, na Japonskem, v Veliki Britaniji, ZDA in še 30 državah. Prednaročila na drugih trgih se bodo začela od 1. oktobra dalje.

Lani, ko je bil najavljen iPhone 12, Indija ni bil med državami, ki so dobile prvo serijo. Apple je 16. oktobra 2020 predstavil iPhone 12 za prednaročila v Avstraliji, na Kitajskem, v Nemčiji, na Japonskem, v Združenem kraljestvu, v ZDA in na nekaterih drugih trgih, medtem ko je bila Indija oktobra na drugi ravni držav, ki so napravo dobile. 30.

Mlada oseba, ki sedi na stopnicah pred trikolesnim avtomobilom tuktuk in gleda v pametni telefon.

Vir slike: Getty Images.

Vzpon Indije na prvo skupino držav, ki so dobile iPhone 13, pomeni pomen tega trga v očeh Apple. Poglejmo, zakaj je temu tako.

Apple želi ohraniti svoj izjemni zagon

Appleova prodaja v Indiji se je znižala lepo rastejo v zadnjih nekaj letih se bo trend, ki naj bi se nadaljeval tudi leta 2021. Po mnenju analitikov bi lahko prodaja iPhonov v Indiji v Applovem davčnem letu 2021, ki se konča pozneje ta mesec, skočila impresivno za 50%, pri čemer naj bi naprava ustvarila približno 3 milijarde dolarjev prihodkov s tega trga.To bi bil velik korak naprej od rasti Appla v Indiji v lanskem poslovnem letu. Družba ne želi izgubiti tega zagona, kar pojasnjuje, zakaj se je odločilo, da iPhone 13 v Indiji, skupaj z drugimi večjimi trgi, predstavi čim prej in izkoristi hype okoli svojega najnovejšega pametnega telefona.

Apple je ponudil trgovinske ponudbe, s katerimi so modeli iPhone 13 bolj dostopni indijskim strankam in bi lahko pripomogli k dobremu začetku na tem trgu. Na primer, trgovina s štiri leta starim telefonom iPhone 8 bi lahko strankam pomagala do popusta do 10.000 indijskih rupij (136 USD). Popusti se povečujejo s poznejšimi generacijami iPhone-a, medtem ko sta precej starejša iPhone SE prve generacije in iPhone 6 prinašala precej nižje popuste pri zamenjavah.

Stranke lahko zamenjajo telefone drugih proizvajalcev originalne opreme (OEM) in prek programa za zamenjavo.Glede na to, da so stari telefoni iPhonov v Indiji v preteklih letih priča velikemu povpraševanju zaradi nižjih cen, vstopnine za iPhone 13 pomenijo, da ima obstoječa nameščena baza podjetja v državi zdaj spodbudo za nadgradnjo na najnovejšo napravo. IPhone 13 mini se začne pri 69.900 indijskih rupijah (950 USD), model s 6,1-palčnim zaslonom pa pri 79.900 indijskih rupijah (1.087 USD).

Znižanje cen nalepk s programom trade-in bi lahko spodbudilo več uporabnikov k nakupu najnovejših modelov podjetja, zlasti glede na vse večjo uporabo pametnih telefonov 5G v državi. Ocene tretjih strank pravijo, da bi zgodnja predstavitev iPhona 13 lahko letos povečala Appleove pošiljke v Indijo na 5 milijonov enot, kar je 56% več kot lani 3,2 milijona enot.

IPhone bo v Indiji dosegel večji uspeh

Indija je četrti največji trg pametnih telefonov 5G na svetu, čeprav omrežja 5G v državi še niso bila uvedena. IDC ocenjuje, da bi lahko letos v Indijo odposlali 40 milijonov pametnih telefonov 5G, kar je ogromno povečanje glede na lani 3,5 milijona enot. Omeniti velja tudi, da naj bi pametni telefoni 5G do konca leta predstavljali 24% celotnega indijskega trga pametnih telefonov, kar pomeni, da bodo še naprej vroče povpraševanje, ko bodo naslednja leta uvedena hitra omrežja.

IPhone 13 krepi Appleov položaj na tem področju, še posebej glede na to, da ima zdaj na voljo dve generaciji naprav, ki podpirajo 5G. Lanski iPhone 12 je v Indiji postal cenovno ugodnejši, mini model se zdaj začne pri 59.900 indijskih rupijah (815 USD), 6,1-palčna različica pa od 65.900 indijskih rupij (896 USD). Appleove trgovinske ponudbe naredijo te naprave bolj dostopne. IPhone 12 mini, ki podpira 5G, lahko na primer po zamenjavi kupite za 45.900 indijskih rupij (625 USD), odvisno od vrednosti naprave, ki jo zamenjate.

Poleg tega naj bi Apple v prvem četrtletju leta 2021 po podatkih Counterpoint Research nadzoroval skoraj polovico indijskega trga premijskih pametnih telefonov (naprave po ceni 400 USD ali več). Zaradi tega je podjetje v odličnem položaju, da izkoristi prodorni prostor 5G pametnih telefonov v državi, saj povprečna cena takšnih naprav v državi znaša 410 USD.

Širši portfelj pametnih telefonov 5G odpira vrata novim uporabnikom iPhone, da se pridružijo ekosistemu podjetja, saj Apple po lansiranju iPhona 13. zdaj pokriva več cenovnih točk. Apple naj bi delal na različici 5G svojega začetnega pametnega telefona iPhone SE kar bi lahko še dodatno znižalo vstopno oviro za indijske kupce.

Vse to kaže, da se bo eksplozivna rast Appla v Indiji ohranila. Zato ne bo presenetljivo, da se bodo prihodki v višini 3 milijard dolarjev, ki naj bi jih tam ustvarili, v naslednjih letih hitro povečali, saj bo sprejetje 5G v državi vse hitrejše. To bi morala biti dobra novica tudi za delničarje Apple.^