Vlaganje

Amazonovi novi televizorji ne ogrožajo Roku

Kruto poletje za Leto (NASDAQ: ROKU)zdelo se je, da se je vlagateljem poslabšalo prejšnji teden, ko Amazon.com (NASDAQ: AMZN) predstavil novo linijo ploskih zaslonov Fire TV. Po agresivni ceni - od 369,99 $ - se bodo HDTV-ji s pogonom Alexa, ki vključujejo prve komplete, ki jih je izdelal sam Amazon, dobro prodajali v prihodnjih mesecih. Tukaj je vprašanje, ali bodo od Rokuja prevzeli tržni delež ali pa bo migracija omejena predvsem na ljudi, ki še nimajo namenskega pametnega televizorja.

Delnice Roku se ob novicah umikajo in sprva je enostavno razumeti, zakaj. Amazon je pošast, ki se ne boji subvencionirati strojne opreme, da bi pridobila nove uporabnike. 'Vaša marža je moja priložnost,' je eden od najbolj trajnih citatov ustanovitelja Amazona in nekdanjega izvršnega direktorja Jeffa Bezosa.

Vendar pa se je nekaj analitikov okrepilo po objavi Amazona, da bi podprlo tržni položaj Roku. Morda se zdi običajen obrambni mehanizem za Roku-bikovske profesionalce z Wall Streeta, da pridejo na stran pionirjev pretočnih medijev, vendar so njihovi argumenti smiselni.

Dve osebi gledata nekaj strašljivega na televiziji, ko sedita na kavču s kokicami in držita blazino.

Vir slike: Getty Images.

Grem za gumb za vklop na daljinskem upravljalniku Roku

Analitik KeyBanca Justin Patterson, ki izdeluje limonado iz limon, trdi, da Amazonova objava zdrsne kot 'postopno pozitivno' na konkurenčni položaj Rokuja. Ne vidi nobenih bistvenih razlik med specifikacijami na novih napravah Fire TV in tem, kar Roku že ponuja. Prav tako meni, da se proizvajalci pametnih televizorjev drugih proizvajalcev s prednameščenim operacijskim sistemom Roku dobro ujemajo s cenami, ki jih je Amazon predstavil prejšnji teden. Potrošniki verjetno ne bodo zaznali, da bi morali izbrati ploski zaslon Fire TV, zato uvedba ne bo spremenila že tako konkurenčne pokrajine, kjer se Roku tako dobro znajde.Nicholas Zangler pri Stephensu se strinja. Strahovi, da bo Amazon svoje pametne televizorje cenil pod ceno, da bi povečal občinstvo za svoj ekosistem, se niso uresničili. Amazon ima morda nekaj smešnih ponudb za črni petek in kibernetski ponedeljek za te sklope konec novembra, vendar je celotna industrija v tem letnem času vseeno promocijska.

Roku OS je nameščen v 38 % pametnih televizorjev, dobavljenih na ameriškem trgu, in to se verjetno ne bo spremenilo samo zato, ker Amazon zdaj izdeluje televizorje. Če kaj, Amazon, ki dejansko izdeluje HDTV-je, lahko nekatere njegove partnerje dvakrat premisli o podpori Fire TV. Velika privlačnost za Roku - za proizvajalce televizorjev, ponudnike storitev pretakanja in navsezadnje za potrošnike - je njegov agnosticizem. Roku se dobro igra s tisoči priljubljenih aplikacij in bo še naprej izbrani partner za izdelovalce televizorjev, operaterje platform in družine, ki sedijo na kavčih v dnevni sobi.

Prav tako se ne smemo preveč obremenjevati s samim televizorjem. Imam par HDTV-jev Fire TV. Oba imata ključe Roku v svojih vratih HDMI, da spodbudita mojo izkušnjo pretakanja. Ključ je ključ. Te vtičnice, ki se začnejo že pri 20 USD, so dovolj poceni, da jih je treba po potrebi zamenjati. Ponujajo tudi prenosljivost, ki je televizor ne. Če potujete, boste hitro objeli palico nad vgrajenim operacijskim sistemom televizorja.Ljudje tudi niso nujno na trgu za nov televizor. Televizor – tudi pameten – bi moral zdržati več let, preden ga je treba nadgraditi. Nov ključ za manj kot 10 % cene novega kompleta v večini primerov uspe.

Očitno je, zakaj Amazon želi, da je Fire TV tukaj večja sila. 55,1 milijona aktivnih uporabnikov Roku v povprečju pretaka več kot tri ure na dan. Tržniki hrepenijo tudi po načinih, kako doseči občinstvo za pretakanje, ki večino tega časa porabi za storitve brez komercialnih vsebin. Prihodki od oglasov na uporabnika so v zadnjem letu za Roku narasli za 46 % in se bodo še naprej povečevali, saj se povezano televizijsko oglaševanje povečuje kot kos proračunov marketinških kampanj. Vendar to, da Amazon samo izdaja televizor, Rokuja ne bo odstranil z vodilnega položaja v vrstah delnic storitev pretakanja. Če je vse, kar Amazon počne s svojimi novimi televizorji, pritegniti pozornost na proces digitalne migracije, bi to lahko bila zmaga za vse igralce v industriji.^