Vlaganje

Datoteke proizvajalcev električnih tovornjakov, ki jih podpirata Amazon in Ford, bodo javno objavljene za 80 milijard dolarjev

Za bolj jasne in pronicljive poslovne in gospodarske novice se naročite na Dnevna stran glasilo. Je popolnoma brezplačno in zagotavljamo, da se boste vsak dan naučili nekaj novega.

Trg električnih vozil bo kmalu dobil velik pretres. Zelo razmahnjeno podjetje za EV, ki ga podpirata Amazon in Ford, je pravkar vložilo zahtevo za javno objavo po vrednosti 80 milijard dolarjev.

Rivian, ki namerava dostaviti svoja prva vozila prihodnji mesec, bo takoj postal vodilni Teslin konkurent, ki bo razširil novo mejo na ameriškem trgu električnih vozil: tovornjake.

Pikap vojne

Proizvajalci avtomobilov so v burni tekmi za uvedbo električnih vozil, saj bodo cilji glede emisij, ki so si jih postavili Kitajska, Evropa in ZDA, v prihodnjih desetletjih na splošno izrinili tradicionalne motorje na plin.

Toda Rivianov električni tovornjak bo start-up postavil v edinstveno bitko s Fordom (enim od Rivianov lastnih vlagateljev) za ameriško avtomobilsko dušo – ikonični, plinski tovornjak Ford F-150 je že dolgo najbolje prodajano vozilo v Ameriki. 2020 so Američani prvič kupili več tovornjakov kot avtomobilov:  • Rivian, ki je zbral 10,5 milijarde dolarjev in načrtuje novo tovarno v Teksasu, vreden 5 milijard dolarjev, bi lahko imel prednost pred tekmeci, saj naj bi bili njegovi prvi električni pickupi izšli v prihodnjih tednih.
  • Medtem naj bi GMC-jev električni pickup Hummer izšel do konca tega leta, Fordov električni F-150 pa spomladi 2022. Teslin Cybertruck, ki naj bi ga sprva začeli lansirati letos, so zamujale z zamudami in bo predstavljen šele naslednje leto.

Medtem ko je Tesla daleč najbolj dragocen proizvajalec električnih vozil na svetu, so vlagatelji v širšem sektorju izkazali veliko zaupanja. Lucid Motors, ki je šel v javnost prejšnji mesec in še ni dostavil niti enega avtomobila, je že vreden 34 milijard dolarjev. To je približno polovica General Motorsa, ki je leta 2008 dopolnil 100 let.

Šokanten razvoj: Da ne bi zamudil v ciklu novic, je Tesla ta konec tedna ustvaril novo podlago in se prijavil za neposredno prodajo električne energije v Teksasu. Načrti so zaenkrat nejasni, vendar ima podjetje rastoče poslovne linije tako na področju sončnih kolektorjev kot baterijskih enot.^