Vlaganje

Altria ustavi širitev IQOS, potem ko je British American Tobacco zmagal v sodbi o kršitvi patentov

Altria (NYSE: MO)je le z lahkoto premagal pričakovanja analitikov glede zaslužka, toda ali je bil glavni gonilnik rasti tobačne družbe pravkar ugasnjen?

Elektronska cigareta z ogrevanim tobakom IQOS je vpletena v primer kršitve patenta, ki Philip Morris International (NYSE: PM)pravkar izgubljen, zaradi česar Altria zadrži načrtovano nacionalno uvedbo naprave. Ker so e-cigarete verjetno tja, kamor bo prihodnost kajenja usmerjena na mednarodni ravni, bo Altria morda v pepelu našla lastne ambicije rasti.

Oseba, ki gleda na levo z trenčkotom in drži modro elektronsko cigareto na ustnicah.

Vir slike: Getty Images.

Konkurenca e-cigaret se zagreva

Philip Morris International, ki je v bistvu mednarodna podružnica Altrie, potem ko sta se oba ločila leta 2008, je vodilni svetovni proizvajalec elektronskih cigaret. IQOS je na voljo v 64 državah, vključno z ZDA, in ima vodilni tržni delež v mnogih od teh držav. Na Japonskem, kjer je bil najdlje na voljo za prodajo, ima IQOS v lasti več kot 20 % kombiniranega trga cigaret in ogrevanega tobaka.

British American Tobacco (NYSE: ZTI)poskuša premagati svojega tekmeca na številnih trgih, vendar Johnny-pridi v zadnjem času na e-cigarete. Pravzaprav je bil njegov ameriški oddelek Reynolds pionir v industriji, ki je že v zgodnjih devetdesetih letih prejšnjega stoletja s svojo blagovno znamko elektronskih cigaret Eclipse uvedel tehnologijo brez toplote. Toda nekaj je v tem, da smo pred časom in trg takrat še ni bil pripravljen sprejeti e-cigaret kot izvedljivo alternativo.Vendar pa je British American vložil milijarde dolarjev v izdelke z zmanjšanim tveganjem, kot sta blagovna znamka ogrevanega tobaka glo in e-cigarete Vuse, in v svojem lastnem nedavnem poročilu o zaslužku pravi, da so prihodki od e-cigaret v prvih šestih mesecih leta 2021 narasli za 59 %, pri čemer njegova blagovna znamka glo je na letni ravni zrasla za 38 %.

glo segreva tobačna naprava, ločena na sestavne dele.

Vir slike: British American Tobacco.

Obtožbe o kršitvi patentov

E-cigarete in naprave, ki ne segrevajo, so resnično različne tehnologije. Prvi segreje tekočino, ki proizvaja paro, ki uporabnikom omogoča vdihavanje nikotina, medtem ko drugi segreje dejanski tobak do točke, kjer izhlapi, vendar ne gori.Britanski Američani pravijo, da IQOS družbe Philip Morris International krši svoje patente nad grelnim rezilom naprave, keramičnim delom, ki segreje tobačno palico na 350 stopinj Fahrenheita in spremlja temperaturo, da ne gori. Trdi, da Philip Morris uporablja starejšo različico trenutne tehnologije, ki jo uporablja v napravi glo.

Britanci Američani so lani tožili proizvajalca IQOS pred komisijo za mednarodno trgovino in na zveznem sodišču v Virginiji. Britanski Američani so si prizadevali za uvedbo prepovedi uvoza v ZDA za IQOS, razen če Philip Morris International od njega ne licencira tehnologijo.

Sodnik za upravno pravo pri ameriškem ITC-ju je sprva podprl patente Britansko-Američanov, vendar je Philip Morris International uspelo prepričati agencijo, da pregleda del ugotovitev sodnika. Ta preiskava bi se morala zaključiti do 15. septembra.

V svojem četrtletnem poročilu o zaslužku je Altria dejala, da bo njena podružnica Philip Morris USA zaradi odločitve odložila nadaljnjo širitev IQOS v ZDA.

Vir slike: Getty Images.

Dolgotrajna bitka

Z vrsto pogodb, podpisanih s Philip Morris International, sta Altria in svetovni tobačni gigant sodelovala pri raziskavah in razvoju izdelkov z zmanjšanim tveganjem, med katerimi je bil tudi IQOS. Altria je bila odgovorna za proizvodnjo, distribucijo in prodajo IQOS v ZDA, PMI pa je bil odgovoren za preostali svet.

Altria pa je napredovala z ledeniško hitrostjo pri uvajanju naprave na domačem trgu in jo je do danes predstavila le na peščici izbranih trgov. Pričakovati je, da bo naprava postala nacionalna pozneje v tem letu, vendar je to zdaj na čakanju zaradi nadaljevanja patentne bitke.

Ameriški trgovinski zastopnik mora še vedno podpisati odločitev in zadeva zveznega sodišča je ločena od trgovinske sodbe. Philip Morris International pravi tudi, da patente British American pregledava ameriški urad za patente in blagovne znamke.

Kljub temu je to velika napaka za proizvajalca e-cigaret in za Altrio, ki je uničila lastno tehnologijo e-cigaret, stavi na Juul Labs in IQOS . Ker je Juul v zaostanku, IQOS pa je zdaj na čakanju, se lahko takojšnji načrti za rast Altrie razblinijo.^