Vlaganje

Ali je AT&T po zavrtenju Warner Bros. pripravljen konkurirati Verizonu?

AT&T (NYSE:T)vstop v medijski posel ni imel veliko smisla, ko je sklepal posle. Danes, kasneje 170 milijard dolarjev dolga, je razumljivo, zakaj podjetje zdaj zapušča prostor.

Posel prevoznika v vrednosti 43 milijard dolarjev za združitev njegovega oddelka WarnerMedia Discovery Communications (NASDAQ:DIAL)(NASDAQ:DISCK)je pametno, čeprav povzroča veliko bolečine vlagateljem. Navsezadnje je veliko dohodkovnih vlagateljev kupilo delnico za dividende in jo bodo zdaj prepolovili, vendar bodo imeli v lasti tudi 71 % novega podjetja.

Kljub temu se AT&T vrne tam, kjer je bil pred porabo, in telekomunikacijska industrija ni mirovala. Vlagatelji se morajo vprašati, ali lahko poenostavljeni prevoznik učinkovito konkurira Verizon Communications (NYSE: VZ)in še vedno dobra naložba (kljub zadetku dividend) ali je to mrtev denar?

Prodajalec AT&T, ki paru prikazuje telefon

Vir slike: AT&T.

Nazaj na začetek

Telekom je pred le tremi leti kupil Time Warner v 85 milijard dolarjev vrednem poslu, ki je poskušal ustvariti množično, vertikalno integrirano podjetje za vsebino in distribucijo. Podobno so delali tudi drugi prevozniki.Verizon je imel lastne nepremišljene nakupe AOL in Yahoo, s katerimi se je pravkar strinjal prodati za okoli 5 milijard dolarjev , ali približno polovico tega, kar je plačal, medtem ko T Mobile (NASDAQ:TMUS)kupil Layer3 TV, čeprav za relativno ugodno ceno samo 325 milijonov dolarjev. Vendar je konec aprila pravkar zaprl svoj TVision Live in bo namesto tega sodeloval z YouTube TV, ki jo upravlja Google pod abeceda .

Vendar AT&T trdi, da je bil nakup Time Warnerja takrat smiseln in tako ostaja, ker je ustvaril veliko vrednost za vlagatelje. Pojav storitve pretakanja HBO Max, ki je nujno potrebovala blagovno znamko in vsebino, ki jo je WarnerMedia prinesel s seboj, je dokaz podjetja, da je bila pridobitev vredna truda.

Toda kot njegova pridobitev DIRECTV leta 2015 - kar tudi je odcepitev v ločeno enoto, delno v lasti hedge sklada TPG Capital – vsebina, distribucija in podatki v enem paketu se delničarjem nikoli niso zares izplačali na oprijemljiv način. In prodajna cena, ki jo AT&T dobi za svoja sredstva, kaže, da je bila preplačana ali pa se je njihova vrednost v naslednjih letih močno zmanjšala – ali oboje.Varčevanje z gotovino

Bolj osredotočena pot, na katero se AT&T postavlja, zagotovo daje jasnejšo strategijo za izboljšanje denarnih tokov. Z odcepitvijo kapitalsko intenzivnih medijskih podjetij bi se moralo sprostiti milijarde presežnega denarja, ki bi ga lahko v nekaj letih vrnili delničarjem, morda sprva kot odkup delnic.

Cilj AT&T je doseči razmerje finančnega vzvoda 2,5 in ustvariti prosti denarni tok v višini 20 milijard dolarjev, in čeprav je bilo izplačilo dividend zmanjšano, vlagatelji v bistvu prejemajo tudi pavšalno izplačilo večletnih dividend v obliki novih Delnice Warner Bros. Discovery.

Delničarji AT&T bodo lastniki 71 odstotkov novega podjetja, vlagatelji Discoveryja pa preostalih 29 odstotkov, medtem ko AT&T dobi 43 milijard dolarjev iz kombinacije gotovine in dolga. Novoustanovljeno podjetje bo obremenjeno z 58 milijardami dolarjev obstoječega dolga.

Eterni valovi naslednje generacije

Zaradi tega se AT&T osredotoča na svoje mobilno poslovanje. Nazadnje, podjetje porabil približno 23 milijard dolarjev za pridobitev več kot 1600 licenc spektra C-pasu. Toda Verizon je bil tudi aktiven, saj je porabil več kot 45 milijard dolarjev za pridobitev približno 3500 licenc. Kljub temu bosta tako Verizon kot AT&T močno zaostajala za T-Mobileom, ki je pridobil ogromen zalog srednjepasovnega spektra, ko je lani kupil Sprint za 26 milijard dolarjev.

C-pasovni spekter, natančneje srednji pas v območju od 3,7 GHz do 3,98 GHz, je ključnega pomena za uvedbo omrežij 5G v ZDA, ker naj bi nosilcem zagotavljal uravnoteženo mešanico pokritosti in pasovne širine.

Seveda se pričakuje, da bo 5G potekal v nizko-, srednje- in visokopasovnem spektru, vendar bo novo omrežje prevladovalo v srednjem pasu, T-Mobile pa bo daleč vodilni z več kot 300 MHz spekter. Verizon bo s 192 MHz daleč drugi, AT&T pa bo tretji s pod 170 MHz spektra.

Zmanjšana prihodnost

Čeprav AT&T ne bo več razširjena aglomeracija podjetij, temveč spet ozko usmerjena telekomunikacija, bi morala biti boljša, zlasti pri razporejanju kapitala. Vendar vodstvo še vedno vidi le skromno rast letnih prihodkov in dobička med nizkimi in srednjimi enomestno številčno vrednostjo in precej zaostaja za konkurenti.

Razplet vseh teh poslov je bilo bolje narediti zdaj, vendar bo AT&T še vedno nosil dolg, ki je precejšen, čeprav bolj obvladljiv. Brez velike dividende, ki bi zagotovila blažilnik, bi vlagatelji morda ugotovili, da je uspešnost delnic telekomunikacij prav tako velika.^