Vlaganje

Trgovanje po delovnem času: kaj je in kako deluje

Običajne borzne ure trgovanja za Newyorška borza in Nasdaq so od 9.30 do 16. ure. ET. Vendar pa, odvisno od vašega posredništva, boste morda še vedno lahko kupili in prodati delnice potem ko se trg zapre v procesu, znanem kot trgovanje po delovnem času.

Zunanjost stare stavbe s tremi ameriškimi zastavami in uličnim znakom Wall St. v ospredju.

Newyorška borza na Wall Streetu. Vir slike: Getty Images.

koliko bo vredna jabolčna zaloga čez 10 let

Kaj je trgovanje po delovnem času?

Trgovanje izven delovnega časa poteka po trgovalnem dnevu za a borza , in vam omogoča nakup ali prodajo delnic izven običajnih ur trgovanja. Običajne ure trgovanja izven delovnega časa v ZDA so med 16. uro. in 20.00 ET.

Trgovanje zunaj običajnega delovnega časa je bilo včasih omejeno na institucionalne vlagatelje in posameznike z visoko neto vrednostjo, vendar je tehnologija povprečnemu vlagatelju omogočila, da odda naročila za izvršitev po uri.

Trgovanje po delovnem času omogoča vlagateljem, da se odzovejo na objave o zaslužku podjetja in druge novice, ki se običajno zgodijo pred ali po običajnih urah trgovanja. Cene se lahko močno nihajo ob objavi zaslužka ali novici, da izvršni direktor odstopa. Če želite na podlagi novic čim prej kupiti ali prodati, boste morali oddati naročilo za trgovanje po delovnem času.Kako deluje trgovanje po delovnem času

Trgovanje po delovnem času se nekoliko razlikuje od rednega trgovanja na borzah skozi ves dan. Namesto da bi naročilo oddali na borzi, gre vaše naročilo v elektronsko komunikacijsko omrežje ali ECN. To predstavlja nekatere omejitve in dodatna tveganja v primerjavi z rednim trgovanjem na Nasdaq ali Newyorška borza .

Predvsem pa lahko vlagatelji uporabljajo samo omejena naročila za nakup ali prodajo delnic. ECN ujema naročila na podlagi mejnih cen. Poleg tega so naročila izven delovnega časa dobra samo za to sejo. Ko se trgovanje začne naslednji dan, boste morali oddati drugo naročilo, če vas delnice še vedno zanimajo.

Če želite izvesti trgovino izven delovnega časa, se prijavite v svoj posredniški račun in izberite zalogo, ki jo želite kupiti. Nato oddate omejeno naročilo, podobno kot bi oddali omejeno naročilo med običajno trgovalno sejo. Vaš posrednik lahko zaračuna dodatne provizije za trgovanje izven delovnega časa, vendar mnogi ne, zato preverite.katero kriptovaluto kupiti zdaj

Vaš posrednik nato vaše naročilo pošlje v ECN, ki ga uporablja za trgovanje izven delovnega časa. ECN poskuša uskladiti vaše naročilo z ustreznim naročilom za nakup ali prodajo v omrežju. Če torej oddate naročilo za nakup 100 delnic XYZ za 50 $ vsako, bo ECN iskal naročilo za prodajo vsaj 100 delnic za 50 $. Če se lahko ujema z vašim naročilom, se posel izvede, časi poravnave pa so enaki kot med rednimi sejami.

Tveganja trgovanja izven delovnega časa

Trgovanje po delovnem času prinaša več tveganj, ki niso povezana s trgovanjem na borzi med rednimi trgovalnimi sejami.

  • Cenovno tveganje: Obstaja več ECN-jev, ki jih uporabljajo različne finančne institucije za izvrševanje poslov izven delovnega časa, vendar boste do enega od njih imeli dostop samo prek svojega posrednika. Med običajno trgovalno sejo boste na več mestih dobili najboljšo razpoložljivo ceno. Toda seje izven delovnega časa omejujejo vaše odkrivanje cen na samo eno omrežje.
  • Likvidnostno tveganje: Ne samo, da ste omejeni na ECN, ki ga uporablja vaš posrednik, manj je udeležencev na trgu na sejah po delovnem času. Posledično je za večino delnic omejena likvidnost. To ustvarja širše razmike ponudb in ponudb in povečano tveganje, da vaše naročilo ne bo izvedeno.
  • Volatilnost: Ko se vsi poskušajo odzvati na novico naenkrat, se bo delnica divje trgovala med sejo po delovnem času, medtem ko trg deluje, da prebavi novice in odkrije novo ceno za vrednostni papir. To lahko povprečnemu vlagatelju oteži presojo, ali bo imelo njegovo omejeno naročilo dobre možnosti za izvršitev ali ne. Poleg tega boste morda lahko naslednji dan dobili boljšo ceno v redni trgovalni seji.

Bistvo je, da je trgovanje izven delovnega časa možno in vam lahko pomaga pri odzivu na poročila o zaslužku in druge novice, ki potekajo izven običajnega tržnega časa. Vendar pa je vsako posredništvo nekoliko drugačno, zato se prepričajte, da naredite domačo nalogo, preden začnete.^