Vlaganje

80 $ Nafta: Najboljša zaloga za nakup zdaj

Cena surove nafte West Texas Intermediate, ameriško merilo, je prejšnji teden na kratko presegla 80 dolarjev za sod. To je najvišja nafta od padca leta 2014. Z več kot 5,15 USD na milijon Btu so cene zemeljskega plina Henry Hub tudi na najvišji ravni v približno sedmih letih.

Vlagatelje lahko zamika, da bi skočili v podjetja za vrtanje z vzvodom ali koncentrirana podjetja za raziskovanje in proizvodnjo. Vendar obstaja enostavnejša in varnejša možnost. Chevron (NYSE:CVX), ena največjih integriranih naftnih družb na svetu, je odličen način, da pridobite precejšen 5-odstotni dividendni donos, hkrati pa izpostavite svoj portfelj cvetočemu trgu nafte in plina. Evo zakaj.

Delavec v klobuku gleda oljno črpalko z žarečim soncem v ozadju.

Vir slike: Getty Images.

Primer o tem, zakaj cene nafte in plina rastejo

Cene nafte WTI so leta 2020 v povprečju znašale 39,17 USD za sod, leta 2019 pa 56,99 USD za sod. Decembra 2020 so mesečne kratkoročne energetske obete ameriške uprave za energetske informacije napovedale povprečne cene nafte WTI za leto 2021 le 45,78 USD na sod. EIA ne bi mogla biti bolj napačna.

Leta 2021 je bil delež naslovov. Meme delniška manija, rastoči in dozoreči trg kriptovalut ter stalna prevlada tehnoloških delnic megacap, kot je Apple so vsi poželi svoj pošten delež pozornosti. Ena izmed zgodb, o katerih se manj govori, so bile dosledno visoke cene nafte in plina.Nove naprave za obnovljive vire energije so zdaj stroškovno konkurenčna fosilnim gorivom . Naraščajoče zanimanje za ogljično nevtralnost ter vlaganje v okolje, družbo in upravljanje potiskata tako javno politiko kot strategijo podjetja k okolju prijaznim rešitvam. Kljub temu močnemu dolgoročnemu trendu je realnost, da svetovno gospodarstvo še vedno deluje na nafto in zemeljski plin.

Cene nafte so večino leta 2021 porabile nad 60 USD za sod, ker se povpraševanje vrača, ko se gospodarstvo znova odpira, in ker je ponudba nizka. Ponudba bo verjetno ostala nizka, ker proizvajalci nafte in plina ne povečujejo proizvodnje, da bi izkoristili višje cene nafte in plina, kot so nekoč. Eden od načinov, kako to slediti, je, da si ogledate število ploščadi, ki sledi vrtalni dejavnosti. Drugi je sledenje vzorcem porabe podjetij, ki kljub višjim cenam ostajajo razmeroma rezervirana.

Tabela skupnega svetovnega števila ploščadiSkupno število svetovnih ploščadi podatki po YCharts

Razlogov za to vedenje je veliko, preprosta razlaga pa je pritisk vlagateljev, da omejijo finančni vzvod (nizek dolg) in vodijo podjetje, ki lahko uspe v dobrih časih in preživi padce (nižja rast, boljša doslednost) in skupno prizadevanje za zmanjšanje ogljika. emisij z vlaganjem v alternativno energijo. Vse skupaj seštejte in za rast svetovne proizvodnje nafte in plina bo preprosto manj denarja. Če se podaljša, bi to lahko pomenilo višje cene nafte in plina za daljše obdobje.

Razlogi, zakaj je Chevron elitno naftno in plinsko podjetje

Cene nafte so morda na najvišji ravni v sedmih letih, vendar to ne pomeni, da je dobra ideja kupovati tvegane delnice z nihajočimi temelji.

Chevronova močna bilanca stanja in kapitalska disciplina sta bila na ogled leta 2020. Podjetje je lahko kupilo Noble Energy, ki ima veliko površin v Permskem bazenu, po ugodni ceni brez obremenjevanja njene bilance . Ideja je bila, da integrirati privlačna sredstva Noble v svoj že tako velik permski položaj, da bi povečal dobičkonosnost.

Še pred nekaj leti je Chevron porabil veliko denarja za razvoj megaprojektov, kot je Wheatstone, tovarna utekočinjenega zemeljskega plina v Avstraliji. Zdaj pa je vstopila v obdobje nižje porabe , zaradi česar je razmeroma okreten za naftno specialko. Omejene kapitalske obveznosti podjetju dajejo fleksibilnost, da se osredotoči na projekte z nizko stopnjo rentabilnosti, kar pomeni, da lahko ustvarijo dobiček, tudi če so cene nafte in plina nizke. Doseganje pozitivnega prostega denarnega toka pri 40 USD nafte in manj je bila glavna strategija Chevrona. To je konzervativen načrt igre, ki zagotavlja, da lahko deluje dobro, tudi če se cene nafte in plina ohladijo.

V svoji predstavitvi za vlagatelje za leto 2021 je podjetje opisalo, kako pričakuje, da bo svoje poslovanje delovalo v naftnem okolju 40 USD in naftnem okolju 60 USD. Chevron bi pri 40 dolarjih nafte ustvaril veliko denarja iz svojega poslovanja - vendar bi moral zbrati dolg, da bi kril svoje obveznosti za dividende. Kljub temu bi se njegove ravni dolga le povečale na približno povprečje panoge njegovih vrstnikov. Pri 60 dolarjih nafte v petih letih pričakuje, da bo ustvaril približno 25 milijard dolarjev dodatnega denarja, za katerega pravi, da bi v veliki meri šel k svojim delničarjem z dividendami in odkupi.

Uravnotežen način vlaganja v razcvet

Če bodo cene nafte in plina še naprej naraščale, bodo nedvomno manjša podjetja ali podjetja z višjim finančnim vzvodom, ki bodo imela več koristi kot Chevron. Vendar daje vlagateljem veliko boljše možnosti, da izkoristijo višje cene nafte in plina brez tveganja padca. Poleg svoje vodilne bilance stanja in razpršenega poslovanja ima podjetje 5-odstotni dividendni donos in je dividendni aristokrat, kar pomeni, da je svoje dividende zviševalo več kot 25 zaporednih let, kar je naredilo zelo malo energetskih podjetij. Seštejte vse in Chevron je odlična možnost za upokojence, ki želijo dopolniti dohodek, vlagatelje dividend ali vse, ki iščejo naftnega in plinskega giganta z modrimi žetoni s prostorom za delovanje.^