Vlaganje

7 načinov, kako Federal Reserve vpliva na vas in vaš denar

Ameriška centralna banka je najpomembnejša finančna institucija v Združenih državah, a glede na študijo, ki jo je lani objavilo raziskovalno središče Pew, je ameriška centralna banka za Američane nekaj skrivnostnega.

Federal Reserve: Uganka, zavita v skrivnost, znotraj enigme
Na podlagi ankete Pew je manj kot četrtina (24 %) vprašanih pravilno opredelila Janet Yellen kot trenutno predsednico odbora Federal Reserve. Skoraj polovica jih je prostovoljno izjavila, da ne vedo odgovora, 17 % pa jih je izbralo Alana Greenspana, ki že devet let ni bil na položaju predsednika odbora Federal Reserve.

Leta 2013 je raziskovalno središče Pew anketiralo Američane, da bi preverilo njihovo znanje o tem, kaj počne Federal Reserve, in 73 % jih je pravilno odgovorilo, da 'nadzoruje denarno politiko;' čeprav je bilo to šele potem, ko so dobili štiri možnosti izbire.

Bistvo je preprosto: veliko preveč ljudi nima osnovnega znanja o tem, kaj počne ameriška centralna banka Federal Reserve, znana tudi kot Fed, in kako lahko neposredno ali posredno vpliva na njih in njihov denar. Danes si bomo ogledali nekaj orodij, ki jih ima Fed na voljo, ter sedem načinov, kako lahko vpliva na vas in vašo denarnico.

Federal Reserve Bank v Washingtonu, DC.

Vir slike: Getty Images.Kako Fed deluje čarobno
Kot je navedeno zgoraj, se dejanja Fed vrtijo okoli nadzora denarne politike ali celotne ponudbe denarja v gospodarstvu.

V osnovni obliki lahko povečanje ponudbe denarja spodbudi gospodarsko rast, lahko pa vodi tudi do inflacije ali dviga cen, ki jih potrošniki, kot ste vi in ​​jaz, plačujemo za blago in storitve. Če se rast ponudbe denarja upočasni, lahko upočasni tudi inflacijo ali morda celo povzroči deflacijo. Tveganje je seveda, da bi lahko upočasnilo tudi gospodarsko rast. To je nenehno uravnoteženje, ki ga mora izvajati Federal Reserve, in zato se svet guvernerjev zveznih rezerv sestane osemkrat na leto, da razpravlja o najnovejših gospodarskih podatkih.

Na splošno Fed svojo denarno magijo izvaja na tri načine.Prvič, določa diskontno obrestno mero ali obrestno mero, po kateri se banke lahko zadolžujejo pri regionalnih bankah Federal Reserve. Tako kot se mi, potrošniki, pretvarjamo za višje obrestne mere, tudi banke. Tako višja diskontna mera odvrača od zadolževanja bank pri bankah zveznih rezerv in tako zmanjšuje posojila potrošnikom. Nižja diskontna stopnja ima ponavadi nasproten učinek.

Drugič, Fed kupuje in prodaja ameriške državne obveznice, da bi vplival na obrestne mere, ki jih plačujemo na naših kreditnih karticah ali hipoteki. Ker imajo cene obveznic in donosnost obveznic obratno razmerje, nakup ameriških zakladnic poveča cene obveznic (tako kot bi dražba delnice), hkrati pa zniža donos. Prodaja zakladnic znižuje cene obveznic in povečuje donose in s tem obrestne mere.

Nazadnje Fed ureja znesek kapitala, ki ga morajo imeti banke, kar je znano kot obvezna rezerva. Če imajo višjo obvezno rezervo, je manj verjetno, da bodo banke posojale denar, medtem ko je nižja zahteva bolj verjetno spodbudila posojanje in gospodarsko rast.

Sedem načinov, kako Fed vpliva na vaš denar
Zdaj, ko imamo boljšo predstavo o tem, kako Fed uporablja orodja, ki so mu na voljo, da vpliva na spremembe v gospodarstvu, si poglejmo podrobneje, kako lahko te spremembe vplivajo na vas in vašo denarnico.

Nov hišni ključ na obrazcu za hipotekarno posojilo.

Vir slike: Getty Images.

delnice za nakup marca 2021

1. Hipotekarne obrestne mere
Obrestna mera, ki jo plačate za hipoteko, je verjetno najbolj znan način, kako lahko Fed vpliva na vašo žepno knjigo. Hipotekarne obrestne mere tesno sledijo donosnosti 10-letnih ameriških zakladnih obveznic, tako da če želi Fed vplivati ​​na obrestne mere, je vse, kar mora storiti, prilagoditi diskontno obrestno mero navzgor ali navzdol (ne pozabite, višja diskontna mera bi morala zadušiti prakse posojanja med bankami) , ali premakniti svojo ciljno obrestno mero navzgor ali navzdol. Od leta 2009 je politika Fed, ki ohranja ciljno obrestno mero zveznih sredstev na rekordno nizki ravni, lastnikom stanovanj omogočala refinanciranje ali nakup stanovanj po nekaterih najnižjih obrestnih merah, ki smo jih videli v desetletjih.

Vendar ne pozabite, da konkurenca, ponudba in povpraševanje po domovih ter splošno zdravje ameriškega gospodarstva lahko vplivajo tudi na hipotekarne stopnje.

Rdeči avto z a

Vir slike: Getty Images.

2. Obrestne mere za avtomobilska posojila
Drug pogost način, kako Fed vpliva na vaše velike nakupne odločitve, je obrestna mera zveznih skladov, ki je obrestna mera za posojila čez noč, ki jo banke zaračunavajo, ko med seboj posojajo. 10 največjih ameriških bank skupaj določi osnovno obrestno mero oziroma najnižjo obrestno mero, ki se zaračunava komercialnim strankam, glede na gibanje obrestne mere zveznih skladov.

Zvezna obrestna mera in glavna obrestna mera sta prav tako ključnega pomena pri določanju obrestnih mer za avtomobilska posojila. Običajno se obrestne mere za avtomobilska posojila gibljejo navzgor ali navzdol v tandemu z glavno obrestno mero. Če želi Fed spremeniti osnovno obrestno mero, lahko to stori z nakupom ali prodajo kratkoročnih ameriških zakladnic. Omeniti velja, da zaupanje posojilodajalca v poplačilo posojil in vrednost pri nadaljnji prodaji avtomobilov, kupljenih s financiranjem, vplivata tudi na stopnjo, ki bi jo morda plačali za avtomobilsko posojilo.

3. Kreditna linija domačega kapitala
Če ste odplačali del svoje hipoteke in/ali se je vrednost vašega doma povečala, se lahko kvalificirate za kreditno linijo za lastniški kapital ali HELOC, ki jo lahko uporabite za prenovo ali nadgradnjo svojega doma. Obrestne mere HELOC so podobne avtomobilskim posojilom, saj ponavadi natančno sledijo gibanju obrestne mere zveznih sredstev in s tem glavne obrestne mere. Če Federal Reserve zviša svojo ciljno obrestno mero za zvezna sredstva, se tudi obrestne mere HELOC ponavadi dvignejo. Zato je tako pomembno biti pozoren na to, kar Fed predlaga s svojo ciljno obrestno mero zveznih skladov, saj če imate HELOC s spremenljivo obrestno mero, bi lahko v prihodnjih mesecih plačali več, če se ciljna obrestna mera zveznih skladov premakne višje.

Potrošniki bodo prav tako želeli upoštevati, da lahko njihova kreditna zgodovina in rezultat, na primer, kako pravočasno opravijo svoja plačila in ali so svoje kreditne kartice izkoristili ali ne, lahko vplivajo na obrestno mero, ki jo prejmejo s svojim HELOC. .

grem nazaj v šolo pri 40
Več barvitih kreditnih kartic.

Vir slike: Getty Images.

4. Cene kreditnih kartic
Verjetno ste že opazili trend, vendar so kreditne kartice v vaši denarnici zapleteno vezane na gibanje Fed. Na podlagi gibanj ameriške centralne banke v kratkoročnih zakladnicah ZDA, obrestna mera zveznih skladov in glavna obrestna mera pomagata posojilodajalcem določiti, koliko bodo potrošnikom zaračunali obresti na njihovi kreditni kartici. Naraščajoča ciljna obrestna mera zveznih skladov bi morala voditi v naraščajočo prvotno obrestno mero in s tem višjo obrestno mero, ki se zaračunava imetnikom kreditnih kartic s spremenljivo obrestno mero.

Tako kot pri zgornjih primerih bo vaša kreditna zgodovina igrala vlogo pri končni obrestni meri, ki vam jo bomo zaračunali, če imate na kreditni kartici stanje.

5. CD obrestne mere
Kljub zgornjim primerom naraščajoča obrestna mera zveznih sredstev ni vedno slaba stvar – še posebej, če imate na varčevalnem računu ogromno denarja. Stopnja donosa na CD pri banki ali kreditni uniji je vezana na obrestno mero zveznih skladov. Če se bo Fed odločil zvišati svojo ciljno obrestno mero, o kateri že nekaj mesecev razmišlja in razmišlja, bi se pričakovalo, da se bodo obrestne mere CD zvišale sočasno, kar je dobro za upokojence, ki iščejo varen dohodek.

Kot opomnik pa bodo vlagatelji želeli pozorno spremljati stopnjo inflacije. Če je stopnja inflacije višja od stopnje donosa na CD-ju, boste še vedno izgubljali 'pravi' denar, čeprav boste ustvarjali nominalni dobiček.

Holografski odstotni simboli lebdijo nad poslovnežem

Vir slike: Getty Images.

6. Cena blaga in storitev (posredno)
Fed-ov nadzor nad ponudbo denarja ima lahko tudi posredno korelacija s ceno, ki jo plačate za vse, od kavča za 4000 $ do palčke masla za 1,99 $.

Na primer, med recesijo (in kot smo bili priča med programi kvantitativnega sproščanja) se lahko Fed odloči, da bo povečal ponudbo denarja hitreje kot običajno, da bi spodbudil posojila. To povečuje ponudbo denarja in spodbuja potrošnike k porabi. Povečanje ponudbe denarja, če je gospodarstvo v dobrem stanju, lahko tudi podjetjem olajša dvig cen, kar vodi v inflacijo. Nekatera inflacija je običajno optimalna, vendar bi bile visoke ravni inflacije slaba novica za ameriško gospodarstvo.

Nasprotno pa lahko zaostritev širjenja ponudbe denarja pomaga pri zajezitvi potrošniške porabe, saj denar postaja vse bolj omejen. Prav tako podjetjem otežuje dvig cen.

Na koncu bodo gospodarski podatki določili, ali doživljamo inflacijo ali deflacijo, pri čemer bo Fed na podlagi teh podatkov določil svoje politike.

7. Trg dela (posredno)
Nazadnje, sposobnost Fed, da naredi denar bolj dostopen ali redek, kot tudi njegova ciljna obrestna mera zveznih skladov, delujeta v tandemu posredno vpliva na trg dela.

Ukrepi Fed-a, ki vplivajo na obrestne mere, lahko za podjetja naredijo bolj ali manj privlačno izposojanje denarja. Bolj privlačne so posojilne obrestne mere, večja je verjetnost, da se bodo podjetja razširila in zaposlila več delavcev. Z naraščanjem obrestnih mer se stroški posojila podražijo, zato je možnost zadolževanja, da bi razširili podjetje, manj verjetna.

Zdaj, ko bolje razumete centralno banko Federal Reserve, boste bolje pripravljeni, ko bo odbor začel zviševati ciljno obrestno mero zveznih skladov, in, kar je še pomembneje, boste natančno razumeli, kako bi ta poteza lahko vplivala na vaš lastni rezultat.^