Vlaganje

6 podjetij, ki se borijo za množično proizvodnjo cepiva proti koronavirusu leta 2021

V normalnih okoliščinah bi bilo zelo nenavadno, da bi biotehnološko ali farmacevtsko podjetje začelo graditi proizvodne zmogljivosti za zdravilo, ki ga še ni odobrila ameriška uprava za hrano in zdravila (FDA). Toda leto 2020 je bilo vse prej kot »normalno«. Vlada Združenih držav je že plačala milijarde dolarjev zdravstvenim podjetjem, ki delajo na razvoju cepiva proti novemu koronavirusu, veliko pred odobritvijo njihovih kandidatov za cepivo. Zvezna vlada ima lasten interes za razvoj varnega in učinkovitega cepiva, saj je virus prispeval k smrti skoraj 900.000 ljudi po vsem svetu in povzročil za trilijone dolarjev gospodarske škode.

Čeprav ne vemo zagotovo, katere kandidate za cepiva bo odobrila FDA, imamo zelo resničen občutek za velik obseg tržne priložnosti za cepivo. Toda katera podjetja pridobivajo proizvodne zmogljivosti, potrebne za oskrbo sveta s cepivom proti COVID-19 leta 2021? Odgovori vas bodo morda presenetili.

Vrstice vial z oznako Cepivo nCoV

Vir slike: Getty Images.

1. Novavax

Biotehnologija cepiva z majhnimi kapicami Novavax (NASDAQ:NVAX)je pridobil proizvodne zmogljivosti za približno 2,75 milijarde odmerkov svojega kandidata za cepivo, NVX-CoV2373. Maja je biotehnologija kupila Praha Vaccines in njen proizvodni obrat na Češkem. Novavax je za 167 milijonov dolarjev v gotovini pridobil proizvodne zmogljivosti za proizvodnjo 1 milijarde odmerkov cepiva prihodnje leto. Novavax je v naslednjem mesecu podpisal pogodbe z AGC Biologics in PolyPeptide Group, v katerih so se dogovorili za proizvodnjo adjuvansa, imenovanega Matrix-M, ki ga zahteva cepivo, ki krepi bolnikov imunski odziv. Julija je Novavax sklenil pogodbo s podjetjem FUJIFILM Diosynth Biotechnologies, ki lahko proizvede med 500 in 600 milijoni odmerkov letno. Poleg tega farmacevtski gigant Takeda Pharmaceutical se je dogovoril za proizvodnjo 250 milijonov odmerkov na Japonskem, Inštitut za serum v Indiji pa načrtuje proizvodnjo 1 milijarde odmerkov odobrenega cepiva za uporabo v Indiji in po vsej Aziji. Vlada ZDA je tudi prednaročila 100 milijonov odmerkov NVX-CoV2373 za 1,6 milijarde dolarjev.

2. AstraZeneca

Evropski narko gigant AstraZeneca (NASDAQ: AZN)ima sklenjene pogodbe za proizvodnjo do 2 milijardi odmerkov svojega kandidata za cepivo naslednje leto. ZDA so že kupile 300 milijonov odmerkov kandidata za cepivo za 1,2 milijarde dolarjev.Na konferenčnem klicu v drugem četrtletju je izvršni direktor Pascal Soriot dejal, da so „vsi vedno osredotočeni na klinične rezultate, a cepivo, ki lahko pomaga svetu, pomeni, da morate povečati proizvodnjo, in to je zelo pomembna razsežnost, ki je običajno pozabljen.' Podjetje je poročalo, da ima sklenjene sporazume z 20 pogodbenimi proizvodnimi organizacijami (CMO) po vsem svetu. Tako kot Novavax ima tudi AstraZeneca s Inštitutom za serum v Indiji sklenjeno pogodbo za proizvodnjo 1 milijarde odmerkov svojega cepiva, ko ga odobrijo regulativni organi. In zdi se, da se te proizvodne številke nenehno povečujejo. Nedavna poročila kažejo, da je končni cilj AstraZeneca izdelati do 3 milijarde odmerkov leta 2021.

3. Johnson & Johnson

Že marca, ko se je koronavirus zares dal vedeti v ZDA, Johnson & Johnson (NYSE:JNJ)je bilo eno prvih farmacevtskih podjetij, ki je prejelo veliko donacijo od zvezne vlade. Ministrstvo za zdravje in človeške storitve (HHS) je zdravstvenemu velikanu odrezalo ček za 456 milijonov dolarjev za pomoč pri razvoju cepiva. Medtem ko je bilo podjetje še vedno sredi študij na živalih, je njegov glavni znanstveni direktor Paul Stoffels dejal, da je cilj dobaviti 1 milijardo odmerkov svojega cepiva proti COVID-19 leta 2021.

Julija je Johnson & Johnson podpisal velik delovni nalog v vrednosti 480 milijonov dolarjev Emergent BioSolutions , vodilni CMO, da bi zagotovil proizvodne zmogljivosti za cepiva proti COVID-19 v naslednjih petih letih. Podjetje je prejšnji mesec objavilo, da je doseglo dogovor o dobavi 100 milijonov odmerkov svojega cepiva ameriški vladi leta 2021 v zameno za milijardo dolarjev. V sporočilu za javnost je Johnson & Johnson dejal, da 'skuša doseči svoj cilj dobave več kot milijarde odmerkov po vsem svetu do leta 2021, pod pogojem, da je cepivo varno in učinkovito.'4. Sanofi in GlaxoSmithKline

Julija, Sanofi (NASDAQ: SNY)in GlaxoSmithKline (NYSE:GSK)z zvezno vlado dosegel pogodbo v vrednosti 2,1 milijarde dolarjev za 100 milijonov odmerkov cepiva, pri katerem podjetja sodelujejo. Sanofi, vodilni partner, je prejšnji teden začel testiranje prve faze kliničnega preskušanja. Sanofi sam proizvaja kandidat za cepivo, GlaxoSmithKline pa dodaja dodatek, ki naj bi okrepil imunski odziv. Podjetji načrtujeta proizvodnjo do 1 milijarde odmerkov cepiva na leto, interno in prek zunanjih sporazumov o skupni tržni ureditvi.

5. Moderno

Še maja, biotehnološko podjetje Moderna (NASDAQ:MRNA)podpisal veliko 10-letno proizvodno pogodbo z Skupina Lonza za proizvodnjo Moderninega cepiva proti COVID-19, mRNA-1273 in prihodnjih cepiv. Medtem ko podjetja upajo, da bodo zmogljivosti dosegle 1 milijardo odmerkov, je minimalni cilj 500 milijonov odmerkov.

Na konferenčnem klicu v drugem četrtletju je izvršni direktor Moderne Stephane Bancel dejal: 'Glede na zmogljivost bom potrdil, kar smo že povedali, in sicer: Za leto 2021 bo 500 milijonov doz na leto še naprej naš osnovni načrt, kar pomeni, da ima ekipa dober občutek, kako izvesti ta načrt. In ekipa še naprej trdo dela na številnih različnih pristopih, od nove procesne opreme do odpravljanja ozkih grl, da bi našli pot do 1 milijarde odmerkov, kar trenutno še vedno obravnavamo kot prednost.' Podjetje je avgusta objavilo 1,5 milijarde dolarjev vreden dogovor z vlado ZDA za zagotovitev 100 milijonov odmerkov.

6. Pfizer in BioNTech

Pfizer (NYSE: PFE)sodeluje z nemškim podjetjem BioNTech (NASDAQ:BNTX)za razvoj kandidata za cepivo proti COVID-19. Tako kot Moderna sta obe podjetji osredotočeni na cepivo mRNA. ki bi lahko imel resne izzive pri distribuciji. Pfizerjevo cepivo je treba med pošiljanjem in skladiščenjem hraniti zamrznjeno pri negativnih 94 stopinjah Fahrenheita. In ko je odmrznjen, ga je treba po poročanju uporabiti v 24 urah. To bi lahko omejilo možnosti distribucije cepiva, tudi če je odobreno.

Na aprilskem konferenčnem klicu Pfizerja je predsednik in izvršni direktor Albert Bourla dejal, da podjetje do konca leta 2020 proizvaja 'milijone odmerkov potencialnega cepiva, ki je ogroženo.' Če bo njegovo cepivo uspelo pridobiti odobritev FDA, bo Pfizer 'hitro povečal zmogljivosti za proizvodnjo potencialno na stotine milijonov odmerkov leta 2021.' Ameriška vlada je prednaročila 100 milijonov odmerkov za 1,95 milijarde dolarjev.

Podjetje ali podjetja za zdravila Pogodba o operaciji Warp Speed Cena na odmerek Proizvodna zmogljivost
Novavax 100 milijonov odmerkov za 1,6 milijarde dolarjev 16 $ 2,75 milijarde
AstraZeneca 300 milijonov odmerkov za 1,2 milijarde dolarjev 4 $ 2 do 3 milijarde
Johnson & Johnson 100 milijonov odmerkov za milijardo dolarjev 10 $ Več kot 1 milijardo
Sanofi, GlaxoSmithKline 100 milijonov odmerkov za 2,1 milijarde dolarjev 21 $ Do 1 milijarde
Moderna 100 milijonov odmerkov za 1,5 milijarde dolarjev 15 $ 500 milijonov do 1 milijarde
Pfizer, BioNTech 100 milijonov odmerkov za 1,95 milijarde dolarjev 19,50 $ Na stotine milijonov

Vir podatkov: Materiali podjetja

Kdo bo cepil svet?

Novavax in AstraZeneca sta vodilni v paketu glede zmogljivosti za proizvodnjo cepiv. Obe podjetji sta optimistični glede pridobitve dovoljenja za uporabo v nujnih primerih (EUA) FDA za svoja potencialna cepiva do konca leta. Če ti dve zdravstveni podjetji (ali več) lahko zaslužita EUA, ni razloga, zakaj vsako podjetje ne bi zajelo in izkoristilo majhnega koščka velikega trga za cepivo proti koronavirusu.^