Vlaganje

5 delnic Warrena Buffetta, ki bodo kupili Hand Over Fist za četrto četrtletje

Če ste se kdaj vprašali, zakaj Wall Street in vlagatelji na drobno tako pozorni na milijarderja Warrena Buffetta, je to zato, ker ima brezhibne zaslužke.

Od prevzema funkcije izvršnega direktorja Berkshire Hathaway (NYSE:BRK.A)(NYSE:BRK.B)leta 1965 je Oracle iz Omahe nadzoroval ustvarjanje tržne vrednosti skoraj 600 milijard dolarjev za delničarje in dostavil povprečni letni donos 20% za delnice razreda A družbe. Vključno z dobički od leta do datuma, govorimo o povečanju za približno 3.300.000 %! Jahanje Buffettovega plašča je že dolgo donosen podvig.

Ko se približujemo četrtemu četrtletju, je pet delnic Warrena Buffetta videti še posebej privlačno in jih lahko vlagatelji z zaupanjem kupijo z roko v roki.

Warren Buffett v svojem podjetju

Generalni direktor Berkshire Hathaway Warren Buffett. Vir slike: The Motley Fool.

General Motors

Ena najboljših ponudb, ki jih bodo dolgoročni vlagatelji trenutno našli v portfelju Berkshire Hathaway, so avtomobilske zaloge General Motors (NYSE:GM).Tako kot večina avtomobilskih proizvajalcev se je moral GM v zadnjih 18 mesecih soočiti z dvema velikima ovirama. Prvič, pandemija je povzročila, da so se potrošniki zmanjšali pri večjih nakupih, kar je zmanjšalo kratkoročno prodajo avtomobilov na ravni zastopnikov. In drugič, težave z dobavno verigo po pandemiji so povzročile, da so GM in drugi proizvajalci avtomobilov zmanjšali ali ustavili proizvodnjo nekaterih modelov. Čeprav so te skrbi oprijemljive, niso dolgoročna skrb. To pomeni, da je kratkoročna bolečina, ki jo doživlja General Motors, priložnost za potrpežljive vlagatelje.

je gamestop dobra zaloga za nakup

Pravo navdušenje za GM je povezano z elektrifikacijo voznih parkov potrošnikov in podjetij. V prizadevanju za boj proti podnebnim spremembam bomo verjetno videli večdesetletni cikel zamenjave vozil, ki skoraj izključno poudarja vozila na električni pogon. General Motors je s svoje strani vložil 35 milijard dolarjev na področju raziskav električnih vozil (EV), avtonomnih vozil in baterij do leta 2025. Do sredine desetletja podjetje pričakuje, da bo po vsem svetu lansiralo 30 novih električnih vozil.

Medtem ko je General Motors že dolgo ključni igralec na svojem domačem trgu, v ZDA, tudi na največjem svetovnem avtomobilskem trgu ne zamuja. GM namerava letos na Kitajskem prodati približno 3 milijone vozil (na podlagi prodaje v prvih šestih mesecih) in ima globoke žepe in infrastrukturo, ki je sposobna povečati tržni delež EV v drugem največjem svetovnem gospodarstvu glede na bruto domači proizvod. .Skratka, vnaprejšnje razmerje med ceno in dobičkom (P/E) 8 ni več smiselno za podjetje, katerega stopnja rasti bi lahko trajnostno naraščala desetletja.

Trije laboratorijski raziskovalci pregledujejo viale s tekočino in delajo zapiske.

Vir slike: Getty Images.

Bristol Myers Squibb

Vrednostne delnice so bile vedno velika tema za Warrena Buffetta in prav to bodo vlagatelji dobili s farmacevtskimi delnicami Bristol Myers Squibb (NYSE: BMY).

Kot večina zdravstvenih zalog so izdelki Bristol Myers zelo obrambni. To pomeni, da upad borze ali celo gospodarsko krčenje ne bo negativno vplivalo na povpraševanje po njegovih farmacevtskih izdelkih. Ker ne moremo izbirati, kdaj zbolimo ali katere bolezni razvijemo, proizvajalci zdravil, kot je Bristol Myers, običajno ponujajo zelo predvidljiv denarni tok.

Eden od razlogov, zakaj lahko vlagatelji kupijo delnice Warrena Buffetta v četrtem četrtletju, je značilna za to podjetje, je priložnost za organsko rast. Eliquis, ki je bil razvit s Pfizer , je postal najbolj priljubljen peroralni antikoagulant na svetu in naj bi letos za Bristol Myers Squibb prinesel več kot 10 milijard dolarjev prodaje. Obstaja tudi imunoterapija proti raku Opdivo, za katero verjamem, da ponuja še dolgoročnejše možnosti. Čeprav je Opdivo nekaj let nazaj izbruhnilo v naprednih preskušanjih pljučnega raka, ga pregledujejo v več deset kliničnih preskušanjih in imajo zelo dobre možnosti za ustvarjanje milijardnih letnih prihodkov prek priložnosti za širitev založb.

Bristol Myers je konec leta 2019 pridobil proizvajalca zdravil proti raku in imunologiji Celgene dobi tudi visoke ocene . Nakup zdravila Celgene je v Bristolov portfelj prinesel zdravilo za multipli mielom Revlimid. Revlimid je lani prinesel več kot 12 milijard dolarjev prodaje in ima evidenco ohranjanja dvomestne letne rasti prodaje. Ta ključna terapija je zaščitena pred napadom generične konkurence do konca januarja 2026.

Trenutno ni veliko boljših vrednosti kot Bristol Myers Squibb, ki je manj kot 8-krat večja od napovedi Wall Streeta za prihodnje leto.

Generična tableta zdravila z vtisnjenim znakom dolarja.

Vir slike: Getty Images.

amortizacija v izkazu poslovnega izida

Teva Pharmaceutical Industries

V smislu vrednotenja nobena delnica Warrena Buffetta ni cenejša od blagovne znamke in podjetja za generična zdravila Teva Pharmaceutical Industries (NYSE: TEVA). Delnice podjetja lahko vlagatelji pridobijo zdaj za manj kot 4-kratno napovedano dobičkonosnost na delnico v letu 2021.

Kako se dobičkonosno podjetje v obrambnem sektorju potisne na tako nizko množico? Resnica je, da je Tevi v zadnjih petih letih šlo marsikaj narobe. Preplačala je družbi generičnih zdravil Actavis, ki je povečala svoj dolg, in se je že večkrat znašla na križišču sodnih sporov. Pravzaprav se večina ameriških zveznih držav toži proti Tevi glede njene vloge v opioidni krizi. Negotovost v zvezi s temi primeri je predvsem odgovorna za vzdrževanje vrednotenja Teve pod nadzorom.

Na srečo ima Teva skrivno orožje: izvršnega direktorja Kareja Schultza. Schultz je bil zaposlen konec leta 2017 kot specialist za preobrat in skozi skoraj štiri leta v podjetju je delal čudeže. Milijarde letnih operativnih stroškov so se zmanjšale, neto dolg podjetja pa se je zmanjšal z več kot 34 milijard dolarjev, ko ga je prevzel, na manj kot 24 milijard dolarjev. Po trenutni poti bi lahko imela Teva do konca leta 2023 okoli 15 milijard dolarjev neto dolga.

Še več, Schultz ima bistrost pripraviti poravnave za preostale pravne težave Teve . Glede na Tevin položaj dolga si Schultz prizadeva ponuditi brezplačne ali znižane izdelke, namesto da bi plačeval gotovino. Ker večina drugih proizvajalcev zdravil rešuje svoje tožbe z opioidi, se zdi, da je le vprašanje časa, kdaj se bo ta sivi oblak razjasnil in Teva se bo vrnila na pravično vrednotenje.

Oseba, ki drži svojo kreditno kartico nad prenosnim bralnikom kreditnih kartic v kavarni.

Vir slike: Getty Images.

Visa in Mastercard

Zadnji dve delnici Warrena Buffetta, ki ju je treba kupiti za četrto četrtletje, sta združena z dobrim razlogom: sta glavna konkurenta in dve najbolj prevladujoči družbi na področju obdelave plačil, Pokaži (NYSE:V)in Mastercard (NYSE: MA).

če prodam svoje delnice, me obdavčijo

Razlog, zakaj sta Visa in Mastercard tako dolgo delovala tako dobro, je zato, ker sta ciklično vezana podjetja . Čeprav so gospodarski krči in recesije neizogibni, običajno trajajo le nekaj mesecev do nekaj četrtletja. Primerjalno, obdobja gospodarske ekspanzije zadnja leta. Plačilni procesorji Visa in Mastercard imajo preprosto koristi od teh nesorazmerno daljših obdobij širitve.

Ta dinamični duo prekaša tudi zato, ker sta strogo se držite obdelave plačil in niso neposredni posojilodajalci. Čeprav bi lahko trdili, da se med temi dolgoletnimi širitvami odpovedujejo možnosti ustvarjanja prihodkov od obresti in provizij, so zaščiteni tudi pred porastom kreditnih zamud med gospodarskimi krči in recesijami. To, da ni treba odlagati kapitala za kritje kreditnih zamud, je velik razlog, zakaj njihove stopnje dobička ostajajo tako dosledno visoke.

Obstaja tudi dolga steza za ekološko širitev obeh podjetij. Večina svetovnih transakcij se še vedno izvaja v gotovini, številne regije pa še vedno nimajo dovolj bank (npr. Jugovzhodna Azija, Bližnji vzhod in Afrika). Potiskanje njihove plačilne infrastrukture v te regije naj bi Visa in Mastercard omogočilo, da ohranita visoko enomestno rast prodaje še dolgo časa.^