Vlaganje

5 najvarnejših dividendnih delnic, ki jih lahko upokojenci kupijo zdaj

Čeprav obstaja veliko načinov za zaslužek na borzi, se je le malo izkazalo za uspešnejše od vlaganja v delnice z dividendami. Študija družbe J.P. Morgan Asset Management, hčerinske družbe JPMorgan Chase , je pokazala, da so podjetja, ki so začela in povečevala svoja izplačila med letoma 1972 in 2012, imela povprečno letno donosnost 9,5 %. Za primerjavo, delnice, ki ne plačujejo dividend, so v istem 40-letnem časovnem obdobju prinesle skromen letni donos v višini 1,6%.

Dividendne delnice so še posebej pametna naložbena ideja za upokojence. Glede na to, da je osnovna inflacija v zadnjem času dosegla skoraj tri desetletja najvišjo raven, je pomembno, da starejši še naprej gradijo svoje gnezdo, da bi izravnali naraščajoče cene. Ob tem želijo tudi upokojenci poskrbeti, da je njihova začetna naložba dobro zaščitena.

Dobra novica je, da lahko upokojenci izbirajo med številnimi zalogami z nižjim tveganjem in visokimi nagradami. Spodaj je pet najvarnejših delnic za dividende, ki jih lahko upokojenci kupijo zdaj.

Starejši, ki bere denarni del časopisa.

Vir slike: Getty Images.

NextEra Energy: 1,8 % donos

Zaloga električne opreme NextEra Energy (NYSE: NE), največje komunalno podjetje v ZDA po tržni kapitalizaciji, je odličen primer varne zaloge, ki jo starejši lahko dodajo v svoj portfelj in ne skrbijo.Običajno imajo električna podjetja donos 3 % ali več. Razlog, zakaj je NextEra tako nizek, je povezan s tem, da delnice podjetja prekašajo svoje kolege. Ker je donos funkcija izplačila glede na ceno delnice, bo naraščajoča cena delnice zmanjšala donos. V zadnjih 10 letih so se delnice NextEra povečale za 529 %, to pa ne vključuje dividende.

Kaj resnično loči NextEra od konkurence, so njene močne naložbe v obnovljive vire energije. Nobeno podjetje v ZDA ne proizvaja več zmogljivosti iz vetra in sonca kot NextEra. Čeprav te naložbe v zeleno energijo niso poceni, pomagajo zmanjšati stroške proizvodnje električne energije podjetja in dvigniti potencial rasti zaslužka na visoko enomestno vrednost. Tradicionalno, električne storitve rastejo z nizko enomestno stopnjo.

obogateti na borzi

Vendar ima podjetje tudi koristi od zelo predvidljivega denarnega toka, povezanega z njegovimi reguliranimi gospodarskimi službami (tj. tistimi, ki jih ne poganja obnovljiva energija). Ker povpraševanje po elektriki in zemeljskem plinu iz leta v leto ne niha veliko, je NextEra trdna stava za zagotavljanje stabilnega dolgoročnega donosa.Štiričlanska družina se je ukvarjala s svojimi brezžičnimi napravami, medtem ko je sedela na kavču.

Vir slike: Getty Images.

Verizon Communications: 4,7 -odstotni donos

Če vas zanimata izjemno nizka volatilnost in donos, ki zdrobi inflacijo, je telekomunikacijski gigant Verizon (NYSE: VZ)bi lahko bila popolna zaloga za upokojence.

Minilo je desetletje, odkar so bile hitrosti brezžičnega prenosa bistveno izboljšane za podjetja in potrošnike. Pričakuje se, da bo stalna uvedba infrastrukture 5G vodila v večletni cikel nadgradnje tehnologije in znatno povečanje porabe podatkov. Ker se Verizon zanaša na pregleden in predvidljiv denarni tok svojih brezžičnih strank, podatki pa so ključno gonilo njegove brezžične marže, naj bi 5G postal stalen vir organske rasti.

Poleg tega je Verizon močno porabil za pridobitev srednjepasovnega spektra 5G. Namen pridobitve te pasovne širine je okrepiti domače širokopasovne storitve 5G. Do konca leta 2023 si Verizon prizadeva imeti širokopasovno povezavo 5G v kar 30 milijonih ameriških gospodinjstev.

Verizon je morda počasi rastoče, dolgočasno podjetje, vendar je to pogosto recept za dividende na vrhu trga z minimalno volatilnostjo.

Inženir, ki postavlja trdi disk v stolp strežnika podatkovnega centra.

Vir slike: Getty Images.

IBM: 4,8 % donos

Tehnična stalna IBM (NYSE: IBM)je še ena izjemno varna delnica za dividende, ki bi morala biti sposobna zagotoviti skromne dolgoročne donose za upokojence. IBM-ov donos se približuje 5 %, četrtletno izplačilo podjetja pa se je v zadnjem desetletju več kot podvojilo.

Hiter pogled na IBM-ovo ceno delnic od leta 2013 bi večino vlagateljev presenetil. To je zato, ker je podjetje predolgo čakalo, da se je osredotočilo na storitve v oblaku. Toda zahvaljujoč številnim pridobitvam in notranjim inovacijam se je IBM-ov na novo osredotočen na storitve v hibridnem oblaku ima igla višje za Big Blue ponovno. Hibridni oblak, ki združuje javne in zasebne oblake ter omogoča nemoteno izmenjavo podatkov med obema, bi moral biti še posebej priljubljen glede na to, da toliko ljudi dela na daljavo.

Prav tako je vredno poudariti, da je IBM opravil dobro delo pri znižanju stroškov v segmentih stare programske opreme. Čeprav bo pri njegovih starih rešitvah verjetno prišlo do padca prodaje v prihodnjih letih, marže v teh segmentih ostajajo močne. Bogat denarni tok, ki ga ustvarja IBM-ovo zapuščeno poslovanje, spodbuja odkupe delnic, njegove sočne dividende in neodložljive prevzeme.

Naraščajoči nizi kovancev, postavljeni pred dvonadstropno hišo.

Vir slike: Getty Images.

AGNC Investment Corp.: 9-odstotni donos

Upokojenci, ki so lačni delnice z ultra visokim donosom dividend s podpovprečnim tveganjem, bi morali razmisliti o nakupu hipotekarnega investicijskega sklada za nepremičnine AGNC Investment Corp. (NASDAQ: AGNC)takoj zdaj. AGNC ima 9-odstotni donos, izplačuje mesečno dividendo in je v 11 od zadnjih 12 let v povprečju dosegel dvomestno donosnost.

Hipotekarni REIT, kot je AGNC, si izposojajo denar po nižjih kratkoročnih posojilnih obrestnih merah in uporabljajo svoj kapital za nakup dolgoročnih sredstev z višjim donosom, kot so hipotekarno zavarovani vrednostni papirji. Cilj je maksimirati neto obrestno maržo, ki je razlika med donosom, prejetim od MBS, in povprečno posojilno obrestno mero. Dobra novica za AGNC in celotno industrijo hipotekarne REIT je, da se neto obrestna marža v zgodnjih fazah gospodarskega okrevanja povečuje.

Še več, AGNC skoraj izključno vlaga v vrednostne papirje agencij . To so sredstva, ki jih v primeru neplačila podpira zvezna vlada. Kot si lahko predstavljate, ta dodatna zaščita zmanjša potencial donosa za agencijske vrednostne papirje. Vendar pa omogoča tudi, da AGNC uporabi finančni vzvod v svojo korist, da bi povečal svoj dobiček. To je ena najvarnejših delnic z ultra visokim donosom, ki jih lahko kupijo vlagatelji.

Laboratorijski tehnik z večpipetno napravo napolni vrsto epruvet z rdečo tekočino.

Vir slike: Getty Images.

Johnson & Johnson: 2,5 % donos

Končno, zdravstveni konglomerat Johnson & Johnson (NYSE: JNJ)je pametna izbira za upokojence. Čeprav je njegov 2,5-odstotni donos slabši od nekaj drugih imen na tem seznamu, je J&J že 59 zaporednih let povečal svojo osnovno letno dividendo in je eno od dveh podjetij, s katerimi se javno trguje da si je prislužil zelo zaželeno bonitetno oceno AAA pri Standard & Poor's.

Eden od razlogov, zakaj je Johnson & Johnson tako velika naložba, je povezan z obrambno naravo zdravstvenih zalog. Ker ne moremo izbirati, kdaj zbolimo ali kakšno bolezen(-e) razvijemo, je povpraševanje po zdravilih, medicinskih pripomočkih in izdelkih za zdravstveno nego dosledno, ne glede na to, kako dobro ali slabo delujejo ameriško in svetovno gospodarstvo. Z izjemo zelo kratkega zloma koronavirusa marca 2020 cena delnice J&J v več kot desetletju ni padla za več kot 20 % pod najvišjo vrednost.

kakšen peni zalog kupiti danes

Trije glavni poslovni segmenti družbe Johnson & Johnson prinašajo tudi nekaj pomembnega na mizo. Na primer, čeprav so zdravstveni izdelki najpočasneje rastoči segment, zagotavljajo predvidljiv denarni tok in močno cenovno moč. Obstaja tudi segment medicinskih pripomočkov, ki zaenkrat počasi raste, vendar je odlično pripravljen, da izkoristi staranje prebivalstva ZDA in sveta. Nazadnje, farmacevtski izdelki ustvarjajo večino rasti in marž J&J. Vendar pa so glede na končno obdobje ekskluzivnosti za zdravila z blagovnimi znamkami, oddelki za naprave in zdravstvene izdelke podjetja ključnega pomena za njegovo uravnoteženo rast.^