Vlaganje

5 ključnih citatov generalnega direktorja Under Armourja

Od ustanovitve Kevina Planka Pod oklep (NYSE: UAA)leta 1996 se je zdelo, da je odkrit izvršni direktor sprejel vlogo podrejenega.

Ta vloga mu je zagotovo dobro služila. Od IPO leta 2005 je mlademu proizvajalcu oblačil uspelo povečati letni prihodek s samo 281,1 milijona dolarjev na osupljivih 1,835 milijarde dolarjev v letu 2012.

Oglejmo si torej pet Plankovih citatov, da bi ugotovili, kaj naredi tako on kot njegovo podjetje:

Ob ustanovitvi podjetja
'Trenutno je podjetnik, nasmrt prestrašen, se opravičuje in pravi: 'Še ni pravi čas.' Ni kaj takega, kot je dober čas.'

In Plank bi vedel. Začel je Under Armour iz babičine kleti s 40.000 $ dolga po kreditnih karticah - res tvegana poteza - in 17.000 $ denarja za seme iz cvetličnega podjetja, ki ga je vodil na fakulteti. Kljub temu mu je njegov odnos 'brez izgovorov' dal pogum, da je nadaljeval, za kar je upravičeno verjel, da je še zapolnjena niša v atletski opremi, ki odvaja vlago, in ta poteza se je v veliki meri obrestovala.Zaloga pod oklepom

Pod vodstvom direktorja Amourja Kevina Planka. Vir slike: Wikimedia Commons.

O prizadevanju za trajnostno rast
»Ena naših prvih strank me je vprašala, kako veliki želimo biti. Rekel sem, da želim biti res velik. Kasneje me je zmotilo, da sem tako odgovoril. Zdaj pravim, da želim biti samo odlična družba.'Varno je reči, da je Plank na dobri poti, da doseže svoj cilj, da ustvari Under Amour res velik; zadnje četrtletje je zaznamovalo 14. zaporedno četrtletje Under Armourja, ki je ohranilo vsaj 20-odstotno vrhunsko rast prodaje svojih vodilnih oblačil in 12. zaporedno četrtletje z več kot 20-odstotno medletno rastjo skupnih prihodkov. Še več, podjetje je ohranilo svoje cilje ohranjanja te 20-odstotne letne rasti prihodkov v bližnji prihodnosti.

Drugi del te ponudbe pa je veliko pomembnejši za vlagatelje Under Armour. Navsezadnje je čudovit občutek vedeti, da Plank priznava, da je rast zaradi rasti lahko dolgoročno strupena, če ne zgradi odličnega podjetja, ki bi ga podprl.

O diverzifikaciji tokov prihodkov
„Ko smo leta 2012 zrasli do tega, da je kompresija predstavljala le 14 % našega poslovanja, smo se še naprej oddaljili od odvisnosti od hladnega vremena z večjim poudarkom na zagotavljanju široke palete izdelave, in smo se celo odločili, da bombaž ne bo“ ne mora biti sovražnik.'

Nedvomno je Under Armourjeva linija oblačil 'napolnjenega bombaža' presenetila mnoge ljudi glede na stari slogan podjetja 'Bombaž je sovražnik'. Kljub temu ostaja dejstvo, da bi moralo pomagati oblačilom Under Armour, da postanejo privlačnejše za širšo publiko, ne da bi pri tem žrtvovali svojo simbolično inovacijo – oblačila iz napolnjenega bombaža se očitno sušijo petkrat hitreje kot običajni bombaž in odvajajo vlago s prepletanjem bombaža z lastnimi sintetičnimi tkaninami Under Armourja. .

Poleg tega, kot je v intervjuju v tistem času zapisal tudi Plank z Forbes , 'Pogledali smo v omare naših strank in našli 30 majic. Štirje so bili sintetični, ostalih 26 pa bombaž.'

Ob vstopu v deželo velikanov
»Košarka je odličen primer, ko eno podjetje obvladuje 90 plus odstotkov trga. In kar se vam lahko zavežem, je, da ne bom dajal napovedi o tem, kolikšen natančen tržni delež, ampak bi raje sedel tam, kjer smo, ker prihaja. Prevzeli bomo tržni delež.'

Seveda je tisti '90 plus odstotkov' prevladujoči na množičnem trgu košarkarskih čevljev nihče drug kot Nike (NYSE: OF), večinoma neprimerljiv sovražnik, ki je potegnil več kot 13 milijard dolarjev v prihodkih od obutve samo v letu 2012. Če pogledamo nazaj, se zaradi tega 81 milijonov dolarjev prihodkov od obutve Under Amour lani zdi čisto majhen.

Čeprav so številni analitiki ostali skeptični glede zaznanega počasnega lansiranja Under Armourja v obutev, ne pozabite, da je podjetje šele začelo. Pravzaprav nas je Plank pred kratkim spomnil, da je namerno ostal previden in metodičen pri vstopanju v že tako natrpan prostor atletske obutve: leta 2006 je predstavil nogometne konice, leta 2007 jim sledijo copati za bejzbol, leta 2008 copati, leta 2009 tekaški copati, in končno, leta 2010 je bil lansiran prvi košarkarski copat Under Armour.

In to me spominja na zadnji citat...

Pazite na nagrado
'Nekega dne boste slišali za nas.'

V zgodnjih dneh Under Armourja je Plank to preprosto izjavo vključil na božično voščilnico, ki jo je vsako leto poslal ustanovitelju Nike Philu Nightu.

Imenujte to kakor hočete, toda ravno to je samozavest, ki jo je Plank uporabil, da je Under Armour spremenil v več milijard dolarjev vredno podjetje – in podjetje, za katerega očitno zelo skrbi. Na koncu verjamem, da je stavljanje proti temu zvestemu ustanovnemu izvršnemu direktorju grozna ideja in to je le eden od mnogih razlogov, zakaj Under Amour ostaja ena mojih najljubših dolgoročnih naložb.^