Vlaganje

5 delnic z visoko donosnostjo dividend, ki jih je treba opazovati

Dividendne delnice lahko dopolnjujejo vaš redni dohodek, ne da bi to vplivalo na vašo lastnino v portfelju. Dividendne delnice poleg rednih prihodkov nudijo tudi privlačne obete za rast. Zato je pomembno, da vzamemo celosten pogled na delnico, vključno z njenim potencialom rasti, namesto da se osredotočamo le na njen donos. Tukaj je pet dividendnih delnic, ki se morda danes soočajo z izzivi, vendar bi se lahko v prihodnosti izkazale za vredne dodatke vašemu portfelju.

Kronos po vsem svetu

Kronos po vsem svetu (NYSE: KRO)je eden izmed petih najboljših proizvajalcev titanovega dioksida na svetu in ta pigment proizvaja že več kot stoletje. Kljub temu malo ljudi ve za podjetje, njegove izdelke in njihove aplikacije. Titanov dioksid se uporablja v premazih, barvah, plastiki in papirju, pa tudi v neštetih vsakdanjih predmetih, kot so kozmetika, zobna pasta in živila.

Uporaba titanovega dioksida se na splošno povečuje z naraščajočim življenjskim standardom. Tako se pričakuje, da bo njegovo povpraševanje še naprej raslo, zlasti v nastajajočih gospodarstvih. Ocenjuje se, da je njegova poraba od leta 2000 narasla s povprečno 2-odstotno stopnjo. Kronos ocenjuje, da zavzema skoraj 18-odstotni delež severnoameriškega trga titanovega dioksida in približno 17-odstotni delež na evropskem trgu.

Delnica je za približno 29 % nižja od svoje visoke cene v letu 2021, njen donos pa se je dvignil na privlačno raven okoli 5,6 %. Industrija titanovega dioksida je ciklična, kar pomeni, da lahko spremembe gospodarskih razmer vplivajo na dobiček podjetja. Toda na splošno je Kronos v preteklih letih deloval precej dobro.

KRO prihodkov (četrtletni) grafikonKRO prihodki (četrtletno) podatki po YCharts

Kot kaže zgornji grafikon, je njena bilanca stanja veliko močnejša od podobnih Tronox Holdings in Venator materiali . Medtem ko Venator ne izplačuje dividend, je Tronox leta 2016 zmanjšal svoje dividende in trenutno trguje z donosom 1,8%. Krososove spregledane delnice so lahko odličen dolgoročni dodatek k vašemu dividendnemu portfelju.

Lumen Technologies

Zaloga tehnološkega in komunikacijskega podjetja Lumen Technologies (NYSE:LUMN), prej CenturyLink, trguje z donosom okoli 8,2%. Dejansko obstajajo razlogi za visok donos. Prihodki podjetja upadajo že tri leta, ker so nekatere njegove tehnologije zastarele in jih nadomestile novejše. Hkrati se je njegov dolg močno povečal. Večina vlagateljev dividend se bo namrščila tudi nad dejstvom, da je Lumen v zadnjih 10 letih dvakrat znižal svoje dividende.Prihodki LUMN (četrtletni) grafikon

LUMN prihodek (četrtletno) podatki po YCharts

Kljub temu Lumen vlaga v novejše tehnologije in širi svoje optično omrežje. To bi moralo podpirati njegovo dolgoročno rast prihodkov. Naložbe v rast pa bi lahko pritiskale na dividende podjetja in bo morda treba ponovno znižati.

Lumen prodaja tudi premoženje, da poplača svoj dolg. Dosegla je nekaj napredka pri zmanjševanju dolga, njen skupni dolgoročni dolg pa se je zmanjšal z več kot 37 milijard dolarjev v letu 2018 na približno 31,2 milijarde dolarjev zdaj. Na splošno ima Lumen Technologies potencial, da se obrne, in če se to zgodi, se bo cena delnice zagotovo dvignila. Družba je že dolgo plačnik dividend in meni, da je dividenda ključni del svoje strategije alokacije kapitala. Torej, kljub morebitnemu znižanju dividend, bi ta delnica lahko ustvarila privlačen dohodek od dividend, pa tudi privlačne donosnosti cen na dolgi rok.

AT&T

AT&T (NYSE:T)vlagatelji se trudijo držati korak z spremembe v zadnjem času v poslovanju telekomunikacijskega giganta. Podjetje pred kratkim spremenila svoj prehod v medijski posel, tako da je izločila WarnerMedia in jo združila z Odkritje . Pomembno je, da bo AT&T zmanjšal svoje dividende, ko bo posel sklenjen, kar naj bi se zgodilo sredi leta 2022. S tem bo AT&T, ki je povečeval svoje dividende 36 let zapored, izgubil status dividendnega aristokrata.

Roka s kredo, ki riše lestvico tveganja in nagrad na tabli.

Vir slike: Getty Images.

Odcepitev bo podjetju AT&T omogočila, da se osredotoči na svoj telekomunikacijski posel - nekaj, kar je večinoma dobro delal že desetletja. V prihodnje se lahko osredotoči na širitev svojega omrežja 5G in optičnega odtisa – oboje je ključnega pomena za njegovo rast. Na splošno po zaključku transakcije podjetje ne bi smelo biti le v boljši finančni kondiciji, temveč bi moralo biti tudi bolje osredotočeno na svojo osnovno dejavnost. Delnica trenutno prinaša 7,4-odstotni donos. Tudi če dividenda se prepolovi , bi bil po današnji ceni soliden dohodek.

Kraft Heinz

Kraft Heinz 's(NASDAQ: KHC)Znižanje dividend 2019 ga je razumljivo odstranilo z radarjev večine vlagateljev dividend. Vendar pa je podjetje od takrat zagotovo doživelo nekaj pozitivnih premikov. Njeni prihodki so leta 2020 impresivno narasli, predvsem zahvaljujoč ljudem, ki so zaradi pandemije ostali doma. Če pa bo podjetju uspelo obdržati rast v prihodnjih letih, se lahko za njegove delnice kmalu spet zanimajo.

Tabela prihodkov KHC (TTM).

Prihodki KHC (TTM) podatki po YCharts

Drug pozitiven razvoj za Kraft Heinz je zmanjšanje dolga – z več kot 34 milijard dolarjev v letu 2018 na približno 25 milijard dolarjev zdaj. Zdi se, da se Kraft Heinz premika v pravo smer pod vodstvom Miguela Patricia, ki je julija 2019 postal izvršni direktor podjetja.

Podjetje se ponaša s portfeljem več močnih blagovnih znamk. Dolgoročno ima močan potencial rasti tudi na mednarodnih trgih. To je treba še videti če lahko Kraft Heinz obdrži rast, ki ji je bil priča v zadnjem letu. Toda ta velikan za hrano in pijačo mora biti absolutno na seznamih vlagateljev dividend.

Clearway Energy

Pripomoček za obnovljivo energijo Clearway Energy (NYSE:CWEN)ima v lasti sredstva za proizvodnjo vetrne, sončne in plinske energije. Približno polovico svojih prihodkov pridobi iz dejavnosti proizvodnje energije iz obnovljivih virov. Clearway Energy je moral v letu 2018 znižati svoje dividende PG&E bankrot. PG&E je v letu 2018 predstavljal približno 23 % prihodkov Clearwaya. Ko pa je PG&E izšel iz stečaja in obdržal pogodbene obveznosti do dobaviteljev, je Clearway ponovno povečal svoje dividende.

KRO dividendni grafikon

KRO dividenda podatki po YCharts

Dividenda je zdaj višja, kot je bila pred znižanjem, Clearway Energy pa dolgoročno načrtuje letno rast dividend od 5 do 8 %. Ta delnica ponuja odličen način za sodelovanje v zgodbi o rasti obnovljivih virov energije, hkrati pa ustvarja stalne dividende.^