Vlaganje

5 kitajskih delnic električnih vozil, ki jih je treba razmisliti zdaj

Trg električnih vozil (EV) je priča fenomenalni rasti. Število električnih avtomobilov v svetovnem merilu se je leta 2020 povečalo za 43 % na več kot 10 milijonov. Še več, Kitajska ima s 4,5 milijona električnih avtomobilov največje število električnih avtomobilov na svetu. Nedvomno potenciala rasti električnih vozil ni mogoče preveč poudariti.

Z nizkocenovnim in kakovostnim proizvodnim potencialom ter ogromnim domačim trgom se zdi, da so kitajski proizvajalci električnih vozil pripravljeni na dolgoročno rast. Tukaj je pet kitajskih delnic električnih vozil, ki jih morate zdaj razmisliti o nakupu.

NIO Inc.

Ustanovljeno leta 2014, DEVET (NYSE: NIO)začela komercialne dobave junija 2018. NIO je v drugem četrtletju 2021 dobavil 21.896 vozil, kar je 112 % več kot leto prej. NIO gradi novo tovarno v Hefeiju na Kitajskem. Podjetje trenutno prodaja vozila samo na Kitajskem, načrtuje pa se širitev na mednarodne trge. NIO izjemno raste svoje prihodke in njegov čisti dobiček se giblje v pravo smer.

kako prodajalci na kratko zaslužijo denar

Diagram prihodkov NIO (TTM).

NIO prihodki (TTM) podatki po YChartsNIO za svojo proizvodnjo uporablja proizvodni obrat družbe Jianghuai Automobile Group. Jianghuai Automobile je vodilni proizvajalec avtomobilov v državni lasti na Kitajskem s 50-letno zgodovino. Objekt ima letno proizvodno zmogljivost 120.000 enot. To ponuja pomembne prednosti za NIO, saj mu ni treba vzpostaviti obrata iz nič, kar zahteva veliko časa, sredstev in prisotnost robustne dobavne verige.

XPeng Inc.

Ustanovljeno leta 2015 v mestu Guangzhou, XPeng (NYSE:XPEV)je začel dobavljati strankam v letu 2018. V ZDA je bil kotiran avgusta 2020. Podjetje je v drugem četrtletju 2021 dobavilo 17.398 električnih vozil, v primerjavi s 13.340 dobavami v prvem četrtletju. Prihodki podjetja so se v zadnjih nekaj četrtletjih močno povečali, skladno z rastjo dobav vozil. Poleg električnih vozil je ključni poudarek XPeng na razvoju sistema avtonomne vožnje.

Prihodek XPEV (četrtletni) grafikonXPEV prihodek (četrtletno) podatki po YCharts

XPeng ima proizvodni obrat v Zhaoqingu, ki je začel delovati maja 2020. Pred tem je podjetje svojo proizvodnjo izvajalo v obratu drugega proizvajalca avtomobilov, Haima, ki ima več kot tri desetletja izkušenj s proizvodnjo avtomobilov. Nekateri njeni modeli se še vedno izdelujejo v eni od Haiminih tovarn. Takšna ureditev XPeng omogoča proizvodnjo kakovostnih izdelkov z minimalnimi kapitalskimi naložbami. Njena tovarna v Zhaoqingu ima zmogljivost 100.000 enot, medtem ko ima tovarna Haima zmogljivost 150.000 enot. Poleg tega XPeng načrtuje izgradnjo dveh novih obratov, vsaka z zmogljivostjo 100.000 enot.

Odrasli in otroci priklopijo električni vtič na električni avto.

Vir slike: Getty Images.

kako izračunati stopnjo rasti

SVETOVNO podjetje

SVET Podjetje (OTC: DA)izdeluje tako vozila z motorjem z notranjim zgorevanjem (ICE) kot tudi električna vozila. Ukvarja se tudi s podjetji z baterijami in fotovoltaiko ter razvojem železniškega prometa. Podjetje, ustanovljeno leta 1995, je v avtomobilski segment vstopilo leta 2003. Leta 2020 so avtomobili in povezani izdelki prispevali 53 % prihodkov podjetja. BYD hitro raste svoj prihodek in že leta ustvarja dobiček.

WILL (TTM) grafikon

WILL prihodek (TTM) podatki po YCharts

V drugem četrtletju je BYD dobavil 99.828 novih energetskih vozil, ki so vključevala priključna hibridna vozila ter avtobuse in druga gospodarska vozila. Brez priključnih hibridnih in gospodarskih vozil je BYD v drugem četrtletju dobavil 54.841 električnih vozil za potniške baterije. To je veliko višje od EV, ki jih ponuja NIO ali XPeng. Za primerjavo, BYD je v drugem četrtletju dostavil 42.716 vozil ICE. Tako je podjetje prodaja električnih vozil presegla prodajo njegovih vozil ICE.

dobra delnica za vlaganje v tem trenutku

V prvi polovici leta 2021 se je obseg prodaje električnih in priključnih hibridnih vozil povečal za 155 % v primerjavi s prvo polovico leta 2020. Za primerjavo, obseg prodaje ICE se je zmanjšal za okoli 6 %. Kaže, da se BYD vse bolj preusmerja na EV, ki bi morala predstavljati progresivno višji delež prodaje in dobička podjetja. Vendar pa delnica ni cenjena kot druge kitajske delnice EV.

Grafikon tržne kapitalizacije NIO

Tržna kapitalizacija NIO podatki po YCharts

Kot kaže zgornji graf, je razmerje med ceno in prodajo BYD nižje od drugih vrhunskih kitajskih delnic EV, zaradi česar je bolj privlačna kot drugi s stališča vrednotenja.

Li Auto

Ustanovljeno leta 2015, Li Auto (NASDAQ: LI)začela komercialno proizvodnjo novembra 2019. Trenutno cilja na segment premium SUV na kitajskem trgu električnih vozil. Proizvodni obrat podjetja je v Changzhouju in ima letno zmogljivost 100.000 enot, ki jih je mogoče razširiti na 200.000 enot z dodatnimi stroji. Li je v drugem četrtletju 2021 dostavil 17.575 EV, kar je 166 % več kot leto prej. Dobave so presegle napotke družbe o 14.500 do 15.500 vozil za četrtletje.

LI Prihodki (četrtletni) grafikon

LI prihodek (četrtletno) podatki po YCharts

Podjetje je v kratkem obdobju od ustanovitve poročalo o odlični rasti prihodkov kotacijo v ZDA

Niu Technologies

Niu Technologies (NASDAQ:NIU)razlikuje od drugih delnic EV, saj podjetje prodaja električne skuterje. Niu, ustanovljen leta 2014, je prodal že okoli 1,8 milijona električnih skuterjev po vsem svetu. Prodaja skuterje, kolesa, mopede in motorna kolesa v več kot 45 državah. Prihodki podjetja so z leti hitro rasli in že dve leti je dobičkonosno.

kolikokrat se je zaloga Microsofta razdelila

Tabela prihodkov NIU (TTM).

Prihodki NIU (TTM) podatki po YCharts

Niu Technologies je imel koristi od tega, da je bil prvi korak v hitro rastočem tržnem segmentu. V drugem četrtletju 2021 je Niu prodal 252.998 električnih skuterjev, kar je 58 % več kot leto prej. Od tega jih je bilo 246.018 prodanih na Kitajskem. Niu širi svojo proizvodno zmogljivost in pričakuje, da se bo do konca leta 2021 podvojila na 2 milijona enot z milijona enot konec marca.

Za zaključek so vse zgoraj navedene delnice EV videti zelo obetavne. Kljub temu bi morali vlagatelji upoštevati tveganja, povezana z mednarodnim vlaganjem, preden sprejmejo naložbeno odločitev.^