Center Znanja

5 dejstev o trgu obveznic, ki jih morate vedeti


Obveznice so veliko pomembnejše, kot jim daje večina vlagateljev kredit. Vir slike: Ministrstvo za finance ZDA.

kako kupiti delnice

Trg obveznic pri večini vlagateljev ne dobi niti približno toliko pozornosti kot delniški trg, saj večino ljudi privabi priložnost, da vidijo, da so njihove naložbe dolgoročno narasle v nebo. Kljub temu, da trg obveznic običajno vlagateljem ne ponuja toliko možnosti, da bi zaslužili več vrečk, ima kljub temu ključno vlogo pri uravnoteženju naložbenih portfeljev in ljudem pomaga ohranjati denar na voljo za kratkoročne potrebe. Spodaj boste našli nekaj koristnih virov, ki jih lahko uporabite za več informacij o določenih področjih trga obveznic, najprej pa se obrnimo na pet ključnih dejstev o obveznicah, ki bi jih moral poznati vsak vlagatelj.

1. Trg obveznic je veliko večji od trga delnic.
Obveznice so na dolgi rok postale zelo priljubljene, saj je dolgoročni trend nižjih obrestnih mer financiranje tako za državne kot za podjetja posojilojemalcem postal cenejše kot kdaj koli prej. Po nekaterih ocenah se je svetovni trg obveznic v zadnjih 15 letih več kot potrojil in zdaj presega 100 bilijonov dolarjev. Nasprotno pa indeksi S&P Dow Jones ocenjujejo vrednost svetovnega borznega trga na približno 64 bilijonov dolarjev. Samo v ZDA trgi obveznic predstavljajo skoraj 40 bilijonov dolarjev vrednosti, v primerjavi z manj kot 20 bilijoni dolarjev za domači delniški trg.

Obseg trgovanja z obveznicami tudi dramatično presega obseg borznega trga, saj se z obveznicami dnevno trguje skoraj 700 milijard dolarjev. To je v primerjavi s približno 200 milijardami dolarjev na dan v obsegu delnic, kažejo podatki industrijske skupine SIFMA. Relativna velikost trga obveznic kaže, kako pomemben je v finančni industriji, čeprav za večino vlagateljev ni glavna prednostna naloga.

2. Cene obveznic so lahko spremenljive.
Mnogi vlagatelji imajo občutek, da so obveznice varnejše od delnic, in sklepajo, da z obveznico nikoli ne morejo izgubiti denarja. Vendar pa se cene obveznic lahko močno premikajo, ko se obrestne mere spremenijo, saj se vlagatelji ne želijo držati nizko plačane obveznice, ko bi namesto tega lahko dobili višje plačano novo izdano obveznico. Relativno majhne spremembe cen poganjajo velik del obsega trgovanja na trgu obveznic, pri čemer si izdajatelji prizadevajo zmanjšati stroške financiranja, medtem ko vlagatelji želijo čim več dohodka. Ta napetost lahko povzroči velike premike v cenah obveznic, ko se obrestne mere spreminjajo, in izgube, ko se obrestne mere hitro dvignejo.3. Nekatere obveznice imajo lastniški kapital.
Večina obveznic je preprosto obljube, da bodo v določenem trenutku v prihodnosti odplačale dolg, ob tem pa bodo plačane obresti. Toda nekateri izdajatelji ponujajo zamenljive obveznice, ki v določenih okoliščinah vlagateljem omogočajo trgovanje z njihovimi obveznicami za delnice podjetja. Podjetja pogosto izberejo zamenljive obveznice, da znižajo obrestno mero, ki jo morajo plačati za svoj dolg, vendar je zamenljiva obveznica lahko odličen način za vlagatelje, da izkoristijo najboljše iz obeh svetov. Če se delnica močno poveča, bo zamenljiva obveznica imetnikom običajno prinesla znatne dobičke. Če pa delnica ne deluje dobro, obveznica ob zapadlosti še vedno odplača svojo glavnico.

4. Ocene obveznic lahko naredijo veliko razliko.
Bonitetne agencije pozorno preučujejo obveznice, da ocenijo verjetnost, da bo izdajatelj lahko odplačal, z različnimi bonitetnimi lestvicami, ki uporabljajo različne metode za izdelavo svojih ocen. S&P, na primer, določi AAA kot svojo najvišjo široko oceno, nato pa ocene AA, A, BBB, BB in tako naprej do D predstavljajo padajočo kreditno kakovost. Vse ocene med AA in CCC omogočajo tudi dodajanje simbolov plus ali minus na konec ocene, kar označuje obveznice na zgornjem ali spodnjem koncu tega bonitetnega razpona.

Velika črta v pesku za trg obveznic je vrzel med BBB- in BB+, ki ločuje visokokakovostni dolg naložbenega razreda od nizkokakovostnega dolga z visokim donosom ali neželenih obveznic. Višje ocene obveznic imajo običajno manj možnosti za neplačilo, zato lahko izdajatelji plačajo nižje obrestne mere in še vedno dobijo povpraševanje.5. Vse obveznice določenega podjetja niso enake.
Ena najbolj zmedenih stvari pri obveznicah je, da tudi če upoštevate dolg posameznega podjetja, različne obveznice, ki jih lahko kupite, niso nujno enake. Včasih bo datum zapadlosti določil relativni prednostni vrstni red za odplačilo obveznice, kar vam omogoča, da predvidite, ali boste lahko izterjali svojo glavnico, če bi podjetje zašlo v finančne težave. V drugih primerih pa družba svojo kapitalsko strukturo postavi drugače, saj ponuja zavarovanje za zavarovanje nekaterih svojih obveznic in izdaja tudi prednostne ali podrejene obveznice, ki imajo različne prioritete odplačila v stečajnem postopku. Nasprotno pa ima večina podjetij samo en razred delnic, kar vlagateljem olajša razumevanje.

Mnogi vlagatelji menijo, da je trg obveznic bolj zapleten, kot je vreden. Z malo dela pa lahko razumete osnove trga obveznic in se po njem dovolj dobro premikate, da izkoristite priložnosti za vlaganje, ko se pojavijo.

kaj se zgodi z delnicami, ko umreš

Želite izvedeti več o delnicah in najti pravega posrednika zase? Oglejte si The Motley Fool's Broker Center in začnite še danes.

Ta članek je del centra znanja The Motley Fool's Knowledge Center, ki je bil ustvarjen na podlagi zbrane modrosti fantastične skupnosti vlagateljev s sedežem v Foolsaurus . Pojdite tja, če želite izvedeti več o naši Wiki in kako lahko sodelujete pomagati svetu vlagati, bolje! Če opazite kakršne koli težave s to stranjo, nam pišite na center znanja@fool.com . Hvala -- in norca naprej!^