Vlaganje

4 načini, kako svoj portfelj delnic prestaviti v overdrive

Vlagatelji radi premagajo borzo, vendar je to težko. Kar zadeva delnice, ni zagotovil, vsekakor pa lahko naredite nekaj pametnih potez, da boste kar najbolje izkoristili svoj naložbeni portfelj. To bi lahko pomenilo sprostitev večje rasti ali povečanje vaših prihodkov od dividend.

Ne glede na vaše cilje ne spreminjajte svojih nepremišljenih dodelitev v imenu rasti - samo pazite, da ne zanemarite vrst delnic, ki so dolgoročno dokazale svoj večji potencial rasti.

najboljši čas za nakup hiše 2018
Otrok, privezan na raketo s prijateljem, ki ga bo izstrelil, in pes, ki sedi v bližini.

Vir slike: Getty Images.

1. Ne zanašajte se samo na indeksne sklade, utežene s tržno kapitalizacijo

Indeksni skladi so odlični za večino vlagateljev, vendar vaše naložbe ne morejo prehiteti trga, če so zasnovane tako, da sledijo trgu. To je preprosto in neizogibno dejstvo. Če želite premagati glavne indekse, boste morali zgraditi lastni portfelj delnic ali uporabiti ETF-je, usmerjene v rast (sklade, s katerimi se trguje na borzi). S tem skoraj zagotovo pride do dodatne nestanovitnosti, zato se prepričajte, da ste sposobni prevzeti dodatno tveganje, preden preidete na naložbe z višjo rastjo.

The Invesco S&P 500 ETF enake teže (NYSEMKT: RSP) je eden najmanjših korakov, ki jih lahko naredite proti višjemu potencialu rasti. ETF vlaga enake vsote v vseh 500 delnic družbe S&P, s čimer odpravlja nagnjenost k absolutno največjim podjetjem v skupini S&P 500, kar vam lahko daje večjo izpostavljenost delnicam, ki bodo zrasle v jutrišnje vodilne. Seveda ta sklad zmanjšuje vašo izpostavljenost FAANG -om, Tesla , in Microsoft , vendar od začetka delovanja še vedno drži svoje.Tabela ravni skupne donosnosti RSP

Stopnja skupnega donosa RSP podatke avtorja YCharts

2. Kupujte delnice za rast in ETF

Rastni ETF -ji, kot so npr Vanguard Growth ETF , sta še ena priljubljena možnost. Ta sredstva izključujejo zrele in stabilnejše delnice, vlagajo pa le v podjetja, ki se hitro širijo. Pri tej metodologiji ni nič preveč specializiranega, vendar bi morala prinesti višje donose in več nestanovitnosti .^Tabela SPX

^SPX podatke avtorja YCharts

Druga možnost so nišni ETF -ji, ki sledijo temam rasti. Nekatere današnje glavne teme rasti vključujejo računalništvo v oblaku, umetno inteligenco, kibernetsko varnost, robotiko, avtomatizacijo, mejne trge in genomiko. The iShares Exponential Technologies ETF je en sklad, ki ima v lasti veliko število motečih tehnoloških delnic. Ker te tehnologije vse bolj vplivajo na vsakdanje življenje, bi morale družbe v tem ETF požeti finančne koristi.

Končno lahko ustvarite tudi portfelj, sestavljen iz peščice delnic z veliko prepričanjem, ki imajo večjo vrednost kot kateri koli tržni indeks. Izgubili boste koristi razpršitve tveganja za zmanjšanje tveganja, vendar vas zaostajanje iz indeksa ne bo obremenilo. Aktivne strategije zbiranja zalog se je izkazalo za zelo težko obvladovanje , zato se zavedajte možnih groženj, ki jih prinaša ta strategija.

3. Dodajte več delnic z majhno kapitalizacijo

Delnice z majhno kapitalizacijo lahko tudi povečajo vaše donose na borzi. The Russell 2000 je indeks približno 2000 delnic s srednjo in majhno kapitalizacijo. Ko slišite za 'trg', se ljudje običajno sklicujejo na S&P 500, ki vključuje le velike omejitve.

Majhne kape ne presegajo vedno svojih večjih kolegov in se na trgih medvedov še posebej močno zdrobijo. Kljub temu dosedanji dokazi kažejo, da majhne zgornje meje prinašajo boljše dolgoročne donose kot tržni indeksi z veliko kapitalizacijo. Ta dokaz je pravzaprav tako prepričljiv, da je eden izmed stebri faktorskega vlaganja . Razvijalci faktorskega vlaganja so za svoje delo prejeli Nobelovo nagrado, zato je verjetno vredno ogleda, če o tem še nikoli niste razmišljali.

^Tabela SPX

^SPX podatke avtorja YCharts

Kot smo videli pri Invesco S&P 500 Equal Weight ETF, so nekateri prihodnji velikani trenutno v Russellu. Amazonovo vrednotenje IPO leta 1997 je bilo pod 500 milijonov dolarjev, kar je precej pod trenutno tržno vrednostjo 1,7 bilijona dolarjev. Microsoft je bil ob IPO podobno vreden pod milijardo dolarjev. Večja podjetja se trudijo ujemati stopnje rasti najboljših malih kapic, saj imajo največja podjetja že uveljavljene blagovne znamke in globok prodor na trg. Manjši konkurenti imajo več neizkoriščenih priložnosti, kar potrjuje tudi zgodovinska uspešnost borz.

4. Bodite pozorni na dividendni donos

Zgornje strategije so odlične za rast vlagateljev, kaj pa, če ste bolj osredotočeni na vrednostne delnice in naložbe v dobiček? To zagotovo velja za mnoge upokojence, ki ne morejo prevzeti dodatne nestanovitnosti, povezane z rastjo delnic. Ključ do tega, da kar najbolje izkoristite svoj portfelj delnic, je lahko odgovorno povečanje dividendnega donosa.

Dividende so odličen način, da dobite predvidljive donose iz svojega portfelja delnic, tudi če ne gre za bikovski trg. Sicer pa je 3 -odstotni dividendni donos podvojil uspešnost portfelja s 1,5 -odstotnim donosom. To lahko močno vpliva na življenjski slog ob upokojitvi. Dejavniki, ki določajo dividendni donos, so različni, vendar obstaja veliko zanesljivih, kakovostnih delnic z višjimi donosi. Delnice dividend, ki so bile ponujene do visokih cen, povzročajo nižje donose in vam lahko pomagajo, če teh zalog ne preobremenite. To lahko vidite pri delu z Vanguard ETF z visokim dividendnim donosom , ki je presegla Vanguard Value ETF dolgoročno.

vez, ki nikoli ne dozori, je znana kot a

Tabela ravni skupnega donosa VYM

VYM stopnja skupnega donosa podatke avtorja YCharts

Ta pristop deluje le, če imate relativno obrambni portfelj. Prav tako se morate prepričati, da ne vlagate v delnice z izjemno visokim donosom, ker imajo netrajnostno visoke distribucije. Namesto tega se osredotočite na Dividend Aristocrats in druge zanesljive dividendne delnice, ki so začasno padle na milost s trga.^