Vlaganje

4 neustavljive delnice, ki jih je treba kupiti, če pride do zloma borze

Nekateri vlagatelji morda ne bodo navdušeni nad tem, kar bom povedal, vendar gre preprosto za to, da dovolimo, da govorijo zgodovinski podatki: morda se pripravlja zlom ali popravek borze.

Nedavno merilo S&P 500 (SNPINDEX: ^ GSPC)doživela prvi popravek za najmanj 5 % v 10 mesecih. Čeprav na Wall Streetu ni nič zagotovljeno, se zdi, da številni znaki kažejo na naraščajočo verjetnost slabšanja za širši trg.

Trump bo legaliziral marihuano
Roka, ki riše puščico in kroži okoli dna strmega padca na delniškem grafikonu.

Vir slike: Getty Images.

Obstaja seznam katalizatorjev, ki bi lahko znižali trg

Na primer, od začetka leta 1950 je bilo 38 dvomestno odstotnih padcev indeksa S&P 500. To pomeni en padec za najmanj 10 % v povprečju vsakih 1,87 let. Zdaj smo več kot 1,5 leta oddaljeni od kaotičnega upada medvedjega trga, ki je dosegel dno v začetnih fazah pandemije koronavirusa.

Da bi gradili na tej točki, širši trg je odgovoril zelo podobno po zrušitvah ali popravkih v zadnjih 60 letih. Po vsakem od prejšnjih osmih medvedjih trgov, brez zloma koronavirusa, je S&P 500 v treh letih prišlo do enega ali dveh padcev za 10 %. To nam pove, da je odmik od medvedjega trga proces in skoraj nikoli ravna črta višje, v kateri so se vlagatelji veselili več kot 18 mesecev.Opozorila so tudi makroekonomski dejavniki in temeljne metrike. Hitro naraščajoče cene surove nafte in zemeljskega plina ogrožajo žepnine in bi lahko hitro upočasnile gospodarsko rast po recesiji, ki jo je povzročila pandemija.

Obstaja tudi maržni dolg, za katerega skrbijo celo vrednotenja. Razmerje med ceno in dobičkom (P/E) S&P 500 je 37,7, kar je precej več kot dvakrat od povprečja 151 let, ki je 16,9. Morda bolj zaskrbljujoče je, da je S&P 500's Shiller P/E le petkrat v 151 letih prestopil nad in ohranil 30. Prejšnji štirje primeri so zabeležili najmanjši upad za vsaj 20 %, potem ko je razmerje Shiller P/E doseglo vrh.

Oseba, ki piše in obkroži besedo nakup pod padcem na delniškem grafikonu.

Vir slike: Getty Images.Zrušitve in popravki so priložnost za nakup odličnih delnic s popustom

Toda ta zgodba ima še eno stran. Čeprav se borzni popravki pogosto pojavljajo, so jih na koncu vedno izbrisali dvigi bikovega trga. Nakup odličnih podjetij s popustom med zlomom ali popravkom in dolgotrajno držanje teh vložkov je recept za ustvarjanje bogastva skozi čas.

Če se zaradi tega nedavnega povečanja volatilnosti zgodi zlom borze ali dvomestna odstotna korekcija, bi bile naslednje štiri neustavljive delnice idealne za nakup.

Berkshire Hathaway

Eden najvarnejših načinov za dolgoročno ustvarjanje bogastva je, da sledite stopinjam milijarderja vlagatelja Warrena Buffetta. Najlažji način za to je nakup delnic Berkshire Hathaway (NYSE:BRK.A)(NYSE:BRK.B), konglomerat, ki ga vodi Buffett, ki ima povprečno vrednost a osupljiv letni donos v višini 20 % od začetka leta 1965 (skupni donos blizu 3.300.000 %).

Portfelj Berkshire Hathaway je uspešen iz dveh ključnih razlogov. Prvič, je zelo cikličen , pri čemer je približno 85 % vloženega premoženja podjetja vezanega na tehnološke delnice, finančne delnice in potrošniške izdelke. Čeprav se Oracle of Omaha popolnoma zaveda, da so recesije neizogiben del gospodarskega cikla, razume tudi, da gospodarski upadi ne trajajo dolgo. Naložbeni portfelj Berkshire je postavil tako, da je izkoristil večletna obdobja širitve.

Drugi katalizator, ki deluje v prid podjetja, so njegove dividende. V naslednjih 12 mesecih bi moral Berkshire Hathaway zbrati več kot 5 milijard dolarjev skupnih in prednostnih dividend, kar pomeni približno 5-odstotni donos glede na osnovo stroškov podjetja pri njegovih naložbah. Warren Buffett je pokazal, kako enostavno je ustvariti bogastvo na Wall Streetu z nakupom podjetij z jasno izraženimi konkurenčnimi prednostmi in ne prodajo.

Pogled od blizu na cvetočo rastlino konoplje.

Vir slike: Getty Images.

Trulieve Cannabis

Če vas bolj zanimajo zaloge rasti, zaloge marihuane Trulieve Cannabis (OTC:TCNNF)ima videz neustavljivega nakupa, če pride do zloma ali popravka.

Prvič, med pandemijo smo bili priča, da se konoplja obravnava kot nediskrecijska dobrina. Z drugimi besedami, ljudje so še naprej kupovali lončene izdelke, ne glede na to, kako močno je pandemija spremenila gospodarsko pokrajino v Severni Ameriki.

Natančneje za Trulieve, se resnično razlikuje od drugih delnic loncev. Ker je večina večdržavnih operaterjev (MSO) odprla trgovino na več kot ducatu legaliziranih ameriških trgov, je Trulieve večino svoje pozornosti osredotočil na Florido, ki je zakonita za medicinsko marihuano. Trulieve ima 94 delujočih ambulant v državi Sunshine State, kar predstavlja približno četrtino vseh maloprodajnih lokacij s konopljo po vsej državi.

Nasičenost enega največjih trgov loncev v ZDA je podjetju pomagala učinkovito zgraditi svojo blagovno znamko, ne da bi pokvarila banko na področju trženja. Posledično je bila Trulieve Cannabis dobičkonosna že več kot tri leta.

Še več, Trulieve je pred kratkim zaključil prevzem celotnega deleža MSO Harvest Health & Recreation. Ta dogovor jo premakne na nove trge in kar je najpomembneje, postane ključni igralec v Arizoni, ki je legalizirala rekreacijsko marihuano novembra 2020.

Peščica kapsul na recept, postavljena na neurejen kup stodolarskih bankovcev.

Vir slike: Getty Images.

Viatris

Želite visoko diskontno vrednost in dividendni donos na vrhu trga? Podjetje za zdravila Viatris (NASDAQ:VTRS)in njen 3,2-odstotni donos je lahko neustavljiva delnica, ki jo je treba kupiti, če pride do zloma ali popravka borze.

Viatris je bil uradno ustanovljen pred manj kot letom dni z združitvijo Pfizerjeve uveljavljene enote za zdravila UpJohn s podjetjem za generična zdravila Mylan. Ideja je bila, da bi bila združena enota močnejša, kot bi bili dve posamezni enoti kdajkoli.

Kot si lahko predstavljate, združite dva velikana drog bi moral prinesti znatno učinkovitost . Pričakuje se več kot 1 milijardo dolarjev letne sinergije stroškov do leta 2023. Poleg tega Viatrisova vodstvena ekipa pričakuje, da bo zmanjšala dolžniško obremenitev podjetja s 26 milijard dolarjev, ko je kombinacija zaprta, na 19,5 milijarde dolarjev do konca leta 2023. Manj dolga izjemen pomeni večjo finančno prilagodljivost in, potencialno, zmožnost ponovnega zagona notranjega raziskovalnega motorja podjetja.

Prava lepota Viatrisa je doslednost povpraševanja po njegovih izdelkih. Ker so delnice zdravstvenega varstva zelo obrambne, slabo delujoča borza ne bo spremenila dejstva, da ljudje potrebujejo predpisana zdravila. Viatrisov vodilni generični oddelek je prav tako v popolnem položaju, da izkoristi prednosti staranja prebivalstva ZDA in sveta.

Z razmerjem P/E za prihodnje leto pod 4 ima Viatris približno tako poceni kot večkratnik, kot ga boste kdaj videli v zdravstvenem prostoru.

Ženska med igralnim turnirjem stiska desno pest v zrak, medtem ko v levi roki drži pametni telefon.

Vir slike: Getty Images.

kaj od naslednjega se šteje za "diverzificirano" naložbo?

Sea Limited

Četrta neustavljiva delnica, ki bo požrla, če pride do zloma ali popravka borznega trga, je v Singapurju Sea Limited (NYSE: SE). Sea ima tri izjemno hitro rastoče poslovne segmente, ki bi lahko nekega dne dvignili njegovo vrednotenje na 1 bilijon dolarjev.

Prvič, tu je segment digitalne zabave, ki zajema predvsem mobilne igre. Sea je junij končal s 725 milijoni četrtletno aktivnih uporabnikov, od tega jih je 12,7 % (92,2 milijona) plačevalo za igranje. Povprečno razmerje med plačilom in igranjem v celotni igralniški industriji je bližje 2%. Poleg tega so se povprečne rezervacije na uporabnika v drugem četrtletju povečale na 1,60 USD z 1,40 USD v obdobju pred letom. Zaenkrat je to edini segment, ki ustvarja pozitivne dobičke pred obrestmi, davki, amortizacijo in amortizacijo (EBITDA).

Drugič, Sea ima svojo hitro rastočo platformo za e-trgovino, znano kot Shopee. V zadnjem četrtletju je Shopee obdelal 1,4 milijarde bruto naročil (127 % več kot leto prej) in 15 milijard dolarjev bruto vrednosti blaga (GMV). V nekem kontekstu je Shopee v celotnem letu 2018 v GMV upravljal z 10 milijardami dolarjev. Letna stopnja spletne maloprodaje podjetja se je v 2,5 letih povečala za šestkrat.

Nazadnje, njegov segment digitalnih finančnih storitev ima 32,7 milijona plačljivih uporabnikov digitalne denarnice in je v četrtletju, ki se je končalo junija, nadzoroval več kot 4,1 milijarde dolarjev plačil. Ker so številni nastajajoči trgi, ki jih ponuja Sea, podhranjeni, bi digitalne denarnice lahko bile zahrbtna zgodba o dolgoročni rasti podjetja.^