Vlaganje

4 davčne olajšave, ki jih lahko izkoristijo posamezni prijavitelji

Samski prijavitelji lahko izkoristijo toliko davčnih olajšav kot poročeni vlagatelji – ali celo več, saj jih pogosto manj držijo na enem mestu ali službi. Štiri sodelavce Motley Fool smo vprašali, o kakšnih davčnih olajšavah bi morali vedeti posamezniki, ki vložijo zahtevek.

Dan Džombak : Posamezniki lahko izkoristijo davčno olajšavo za prispevke na pokojninski varčevalni račun. Čeprav je prepozno, da bi prispevali k 401(k) za davčno leto 2014, imate čas do 15. aprila, da prispevate k IRA za to leto. Vendar pa bi morali vedeti o nekaterih pravilih, ki urejajo davčno olajšavo IRA.

Tri ploščice z napisom DAVKA na vrhu kalkulatorja

Vir slike: Getty Images.

Če pri delu niste vključeni v pokojninski načrt, so redni IRA vedno davčno priznani. Če ste na delovnem mestu vključeni v pokojninski načrt, se za posameznike, ki vlagajo vloge, davčna olajšava začne postopoma opuščati pri spremenjenem letnem bruto dohodku v višini 60.000 $ in postopoma popolnoma preneha, ko se spremenjeni AGI dvigne nad 70.000 $. V obeh primerih je za davčna leta 2014 in 2015 meja prispevka IRA 5.500 $. Tisti, stari 50 let ali več, lahko prispevajo dodatnih 1000 $.

Če želite prispevati za davčno leto 2015, je prispevanje k 401 (k), če je na voljo, pogosto boljše kot prispevanje k IRA. To je zato, ker se mnogi delodajalci ujemajo z vašimi prispevki, kar pomeni, da je lahko vsak dolar, ki ga prispevate k 401(k), vreden dvakrat več kot dolar, prispevan k IRA. Poleg tega lahko prispevate več k 401(k) kot IRA. Za leto 2015 se je omejitev prispevka 401 (k) dvignila na 18.000 $, osebe, stare 50 let in več, pa lahko prispevajo dodatnih 6.000 $.Matt Frankel : Samski ljudje imajo običajno več svobode pri gibanju kot poročeni, zato je še posebej pomembno, da se zavedate odbitka za selitvene stroške.

IRS vam omogoča, da odštejete določene stroške selitve, če je vaša selitev tesno povezana z začetkom nove zaposlitve. In to niti ne pomeni, da si morate pred selitvijo pripraviti službo.

Če želite biti upravičeni do odbitka stroškov selitve, mora vaša selitev opraviti 'časovni preizkus' in 'preizkus razdalje', kot ga določa IRS. Če želite opraviti časovni preizkus, morate delati vsaj 39 tednov prvega leta po selitvi; tako da bi teoretično lahko potrebovali približno tri mesece, da bi našli novo službo in se še vedno kvalificirali. Če želite opraviti preizkus razdalje, mora biti vaša nova služba 50 milj dlje od starega doma, kot je bila vaša stara služba. Če ste na primer imeli 10 milj na delo, preden ste se preselili, mora biti vaša nova služba oddaljena več kot 60 milj od prejšnjega prebivališča.Če vaša selitev izpolnjuje pogoje, lahko odštejete stroške, kot so stroški skladiščenja vaših stvari, stroški prevoza vas in vaših stvari v vašo novo hišo in celo stroške hotela, če morate čakati en dan, da se preselite v svoj novi dom. . Za celoten seznam stroškov, ki izpolnjujejo pogoje, preberite popoln opis.

Selitev je lahko draga, zato, če ste se preselili (ali se nameravate preseliti), je ta odbitek lahko vreden stotine, če ne tisoče dolarjev na vaši davčni napovedi.

Dan Caplinger : Številni davkoplačevalci posamezniki še vedno odplačujejo dolg za študentsko posojilo s fakultete, zato je dejstvo, da lahko mnogi od njih odbijejo obresti za študentska posojila, dobrodošla davčna olajšava. Posamezni prijavitelji z dohodkom 65.000 $ ali manj lahko od davčne napovedi odštejejo do 2.500 $ obresti za študentsko posojilo, če so posojilo prejeli, ko so bili vpisani vsaj za polovični delovni čas v študijski program in so denar uporabili izključno za plačilo stroškov kvalificiranega izobraževanja. . Tisti, ki zaslužijo med 65.000 in 80.000 $, lahko vzamejo delni odbitek obresti za študentsko posojilo. Na primer, davkoplačevalci z dohodkom 72.500 $ bi lahko vzeli polovico prvih 2.500 $ obresti za študentsko posojilo kot odbitek, drugo polovico pa izgubili zaradi določbe o postopnem opuščanju.

Najlepša stvar pri odbitku dolga za študentsko posojilo je, da ga lahko zahtevate, tudi če vzamete standardni odbitek, namesto da razvrščate druge odbitne stroške. Namesto tega lahko obresti, ki jih plačate, obravnavate kot neposredno prilagoditev vašega dohodka, zaradi česar so za številne davkoplačevalce veliko bolj dragoceni kot razčlenjeni odbitek. Za diplomante v težavah je lahko odbitek dober način, da povrnejo vsaj majhen znesek denarja, ki ga plačujejo za svoj dolg.

Selena Maranjian: Za dobrodelne prispevke vam ni treba biti poročen ali vodja gospodinjstva in stric Sam vas bo za mnoge od teh nagradil v obliki odbitkov. Seveda obstaja nekaj pravil. Za začetek ne morete samo dati svojemu mlajšemu bratu, ki ga nenehno potrebuje, ali političnemu kandidatu in pričakovati, da boste prejeli odbitek. Prejemnik mora biti usposobljena organizacija. Prav tako morate odšteti vrednost kakršnega koli blaga ali ugodnosti, ki jih prejmete za svojo donacijo. Torej, če ste organizaciji podarili 100 $ in v zameno prejeli žogo v vrednosti 15 $ in vstopnico za dogodek v vrednosti 30 $, se za vašo donacijo šteje samo 55 $.

Voditi boste morali evidenco svojih donacij, vključno z datumi in zneski. IRS pojasnjuje, da: „Če želite zahtevati odbitek za prispevke v gotovini ali premoženju, ki znašajo 250 USD ali več, morate imeti bančno evidenco, evidenco o odbitkih plač ali pisno potrdilo kvalificirane organizacije, ki prikazuje znesek gotovine in opis kakršnega koli premoženja. prispeval in ali je organizacija v zameno za darilo zagotovila blago ali storitve.' Tudi, če plačate več kot 500 $ v negotovinskih donacijah, boste morali v davčno napoved vključiti obrazec IRS 8283.

Te nedenarne donacije vas lahko tudi dobro nagradijo. Lahko bi na primer podarili star avto, namesto da bi ga zamenjali za drobiž. (Vendar najprej poiščite dodatna pravila za donacije avtomobilov.) Prav tako lahko počistite svojo omaro in podarite kupe rabljenih oblačil (ki so še v dobrem stanju). Takšne donacije je treba ovrednotiti po njihovi pošteni tržni vrednosti, ki jo lahko poiščete na spletu. Takšni predmeti se lahko res seštejejo.^