Vlaganje

4 razlogi, da ne skrbite zaradi zloma borze

Se bo trg sesul ali ne? To je vprašanje, ki si ga mnogi vlagatelji zastavljajo zdaj, ko trg namiguje, da morda ni tako odporen, kot je bil od marca lani.

The S&P 500 (SNPINDEX: ^ GSPC)je le za nekaj več kot 2 % nižja od svojih najvišjih vrednosti v začetku septembra, vendar se v tem zatišju zdi drugače. Ne samo, da je to običajno težak letni čas za trg, ampak nekaj indeksov (in nekatere posamezne delnice) začenja trgovati pod ključnimi ravnmi, ki so jih tehnični analitiki že nekaj časa opazovali. Ko se te črte v pesku prekrižajo, ne spremenijo dolgoročnih osnov, vendar lahko ti dogodki zagotovo signalizirajo - in celo začnejo - strmo razprodajo.

Stvar je v tem, da tudi če je v kartah velik popravek, ne skrbite. Tukaj so štirje posebni razlogi, zakaj vam ni treba panike.

kdaj plačate davek na kapitalski dobiček

1. Dogajajo se popravki in medvedji trgi, ki pa v ZDA nikoli niso bili stalni.

Takoj od okrevanja po padcu drugorazrednih hipotek v letu 2008 in kasnejšem medvedjem trgu je indeks S&P 500 padel za vsaj 10 % (z visokega na nizko) 11 različnih krat. Indeks je v tem časovnem obdobju dvakrat padel za več kot 20 % od vrha do najnižje vrednosti – medvedji trgi sami po sebi po najpogostejši definiciji tega, kaj sestavlja. To je bolj ali manj enak tempo in hitrost popravki trg je doživel pred letom 2008, sega skoraj 100 let nazaj do zloma leta 1929.

Število teh velikih padcev, ki se na koncu niso izbrisali z odboji nazaj na vrhove pred trkom in še dlje? nič. Nada. Zilch. Nekateri padci Wall Streeta so trajali dlje kot drugi, da so se sprostili, a doslej je vsakemu posebej sledil vzpon na nove rekorde.V dobrem ali slabem, so popravki način trga, da ponovno oceni, kaj so vlagatelji pripravljeni plačati za delnice glede na njihova tveganja. Temeljna gonilna sila gospodarske rasti pa v resnici nikoli niso izginila in sposobnost izkoriščanja te rasti je tisto, kar naj bi naložbe v delnice ponudile vlagateljem.

2. Zrušitve je tako ali tako nemogoče natančno predvideti

Obstaja znan citat ekonomista Paula Samuelsona: 'Borza je napovedala devet od zadnjih petih recesij.'

Ta namig je od takrat postal preveč uporabljen kliše, a je vseeno informativen. Vlagatelji ponavadi pričakujejo veliko negativnih situacij, ki se nikoli ne zgodijo, zaradi česar zamujajo priložnosti.To ne pomeni, da se nesreče in recesije ne zgodijo. Dejstvo pa je, da nikoli ne vemo resničnega stanja gospodarstva v določenem trenutku, dokler niso objavljeni indikativni podatki, takrat pa to ne pomaga več pri sprejemanju naložbenih odločitev. Ugibanje o gospodarskih razmerah in kratkoročnih smereh je igra, ki jo je najbolje pustiti neigrano. Statistično boljša stava je, da ostanete vloženi v delnice, tudi ko se zdijo stvari strašljive.

3. Stres povzroča slabe odločitve

Ne samo, da je napovedovanje umikov težko izvesti s kakršno koli stopnjo natančnosti, ampak stres, povezan s poskusom popolnega časovnega razporeditve vaših vstopov in izstopov v delnice, lahko povzroči, da sprejemate nepremišljene odločitve.

Obstaja znanstveno utemeljena razlaga, zakaj je temu tako. Študija iz leta 2017, ki so jo izvedli raziskovalci MIT, je ugotovila, da kronični stres izrecno vodi ljudi k sprejemanju bolj tveganih odločitev s prekomerno aktivacijo nevronov v vaši medialni prefrontalni skorji. To učinkovito zabriše mentalne meje, ki ločijo dobre od slabih odločitev.

Vlagatelj pod stresom sedi za mizo in pregleduje svoj portfelj med zlomom trga.

Vir slike: Getty Images.

Podobno, a enostavnejše, razmislite o dihotomiji bori se ali beži, s katero se vsi soočamo, ko se znajdemo v situacijah, ki so občutljive na hitrost, stres, življenje ali smrt (in tudi finančne).

Vaši možgani v teh primerih dejansko počnejo nekaj precej pametnega (z evolucijske perspektive), večinoma zato, da vašemu telesu omogočijo najboljše možnosti za preživetje. Namreč omejuje vašo pozornost na dve najboljši dostopni možnosti glede na okoliščine. Eden od njih beži po najvarnejši poti, drugi pa se bori proti vaši grožnji na način, ki vam omogoča, da vidite vse, kar lahko o nevarnosti. Vaši možgani namerno ne ponujajo bolj niansiranih alternativ, ko ste pod pritiskom, saj se preprostost prevede v ključno hitrost odločanja. Za vlagatelje pa je to pogosto ena od niansiranih vmesnih možnosti – na primer prodaja le nekaterih vaših delnic – bi bila to najpametnejša izbira.

Torej, vdihnite, stopite korak nazaj in ne pozabite, da je odločitev, da ne boste storili ničesar, izvedljiva izbira. Samo to se morate odločiti vnaprej in si reči, da se je držite, tudi ko trg pada.

4. Popravki so priložnosti za nakup

Nazadnje bi morali vlagatelji upoštevati, da umiki kupujejo priložnosti za delnice, ki so bile prej predrage, da bi v njih vstopili.

Držati se te ideje je lažje reči kot narediti. Skoči v nove delnice, medtem ko padajo, se zdi približno enako kot poskušati ujeti padajoči nož ... nevarno (da ne omenjam stresno). Vendar imejte v mislih razlog št. 1. Zgodovinsko gledano so se popravki ameriških borz sčasoma ustavili in obrnili. Večina se jih je slej ko prej ustavila in obrnila.

In če se še vedno trudite za ogled veliki padci kot priložnosti za nakup, tukaj je še zadnji nasvet, ki bi vam moral pomagati: vnaprej naredite svoj seznam za nakup. Izberite delnice, ki jih želite kupiti, in najvišje cene, ki ste jih pripravljeni plačati zanje pred kakršnim koli popravkom na celotnem trgu. Tako boste, ko se bodo stvari začele razpadati, imeli pripravljen načrt, ki je bil izdelan, preden so vas prevzela čustva, ki nabreknejo, ko trg pada. To je pol bitke.^