Vlaganje

4 razlogi za izogibanje robinhoodu

V zadnjem letu so se mali vlagatelji zgrinjali v mobilne aplikacije za trgovanje, da bi vstopili na borzo – vendar Robinhood Markets (NASDAQ:HOOD)in njegova dobro znana aplikacija za trgovanje sta do zdaj imela težko leto 2021. Tu so štirje razlogi, zakaj bi se vlagatelji morali izogibati te nedavne IPO.

1. Robinhood uporablja tvegano poslovno strategijo za zaslužek

Novim vlagateljem je možnosti težko razumeti, v nekaterih primerih pa predstavljajo neomejeno tveganje finančne izgube. V prvem četrtletju 2021 so opcije predstavljale 38 % prihodkov Robinhooda; pri vsaki trgovini z opcijami je spletno mesto zaslužilo 2,90 USD v primerjavi z 0,40 USD pri vsaki trgovini z delnicami.

Pomemben zaslužek Robinhooda pri opcijskih stavah ga spodbuja, da neizkušene vlagatelje spodbudi k trgovanju s temi tveganimi vrednostnimi papirji – in potencialno izgubi vso svojo naložbo v eni sami trgovini. To je tvegana poslovna strategija za uporabnike Robinhooda, še posebej, ker podjetje še ni prestalo kakršnih koli medvedjih tržnih razmer.

Moški trguje z delnicami na tablici.

Vir slike: Getty Images.

2. Podjetje od začetka IPO ni imelo najboljšega začetka

V prvih dveh četrtletjih je Robinhood zabeležil mešane finančne rezultate. Do danes je družba poročala o čisti izgubi v višini 1,9 milijarde dolarjev in ima 17,9 milijarde dolarjev skupnih obveznosti. To je predvsem zato, ker je imelo podjetje 3,5 milijarde dolarjev dolga, ki ga je zbralo v nujnih primerih februarja 2020. Njegov pozitivni poslovni prihodek v višini 122,9 milijona dolarjev do danes se je zmanjšal za več kot 2 milijardi dolarjev odhodkov iz njegovih konvertibilnih bankovcev in obveznosti za garancije. Medtem ko Robinhood povečuje svoje prihodke, ima prevelik finančni vzvod in bo moral povečati rast prihodkov, da bi zmanjšal svoje visoko razmerje med dolgom in lastniškim kapitalom na 40,6 in upravičil svojo ceno delnice.3. Imel je velike težave s SEC

Robinhood ponuja 'nič provizij' za vsako transakcijo, vendar še vedno služi denar od vsake trgovine z uporabo tabu prakse, imenovane 'tok plačila za naročilo' (PFOF).

Ko njegove stranke sklenejo trgovino, Robinhood deluje kot posrednik ali posrednik. Pogaja se s trgovci ali trgovci na debelo, ki imajo v lasti delnice številnih različnih delnic, da dobijo del razpona ponudbe/povpraševanja – razliko med tem, za kaj je oseba na enem koncu delnice pripravljena prodati to delnico, in koliko je oseba na drugi strani posla pripravljena plačati za nakup. Večja kot je ta razlika, večja je nagrada za Robinhood in trgovce na debelo – tudi če to pomeni, da stranke na koncu plačajo več, kot bi lahko imele pri drugem posredništvu za nakup iste delnice.

Robinhood svojim strankam morda ne zaračuna vnaprej, a z zbiranjem odbitka od vsake transakcije, ki jo opravijo, jim v zakulisju zaračuna višje cene. Poleg tega predstavlja navzkrižje interesov za Robinhood, da svoje partnerstvo z veletrgovci postavi pred svojo dolžnost do vlagateljev.SEC je obsodila to prakso in Robinhood je kaznovala s 65 milijoni dolarjev zaradi zavajanja strank o tem, kako zaslužijo prihodke, plus še 70 milijonov dolarjev zaradi slabega pregleda neizkušenih vlagateljev, ki se zanimajo za trgovanje z opcijami. Robinhood bi lahko potreboval leta, da si povrne zaupanje, ki so ga njegovi vlagatelji izgubili po teh obsodbah.

4. Robinhood je zlomil zaupanje javnosti

Robinhood je bil leto dni pretresljiv s številnimi prestopki, ki prinašajo novice. Lanskega januarja je Robinhood ustavil trgovanje, potem ko so mali vlagatelji začeli hitro kupovati in prodajati delnice GameStop . To je razjezilo vlagatelje, ki so izgubili denar zaradi ustavljenih poslov, skupnost Reddit pa se je oglasila na družbenih omrežjih in razburila jezno javno mnenje, uporabniki pa so direktorje prosili, naj odstopijo.

Istega leta je najstnik uporabnik Robinhooda storil samomor, saj se je bal, da je zaradi svojih neuspešnih poslov z opcijami v velikem dolgu. Z aplikacijo Robinhood se trgovanje z delnicami zdi bolj kot igra, ki jo kritiki krivijo, da prispeva k zelo tveganim poslom neizkušenih vlagateljev in posledično izgubam. Nagnjenost javnosti do Robinhooda omejuje njeno zmožnost vzpostavitve odnosa z novimi uporabniki; v raziskavi iz februarja 2021 je skoraj 56 % imetnikov računov razmišljalo o tem, da bi zapustili aplikacijo.

Kljub zgornjim razlogom Robinhoodu ne gre vse narobe. Svoje prihodke je povečala za 131 % v primerjavi z zadnjim četrtletjem in povečala svoj delež kriptovalut v prihodkih s 17 % na 51 %. Pravzaprav je v drugem četrtletju s trgovanjem s kriptovalutami zaslužil 233 milijonov dolarjev, kar je več kot polovico vseh transakcijskih prihodkov v višini 451 milijonov dolarjev v tem obdobju. Vendar pa kriptovalute močno nihajo in jim grozi vladna regulacija, zaradi česar je njihov pomen za prihodke Robinhooda velika ranljivost za podjetje.

Poleg tega ogromen dolg Robinhooda ostaja velik problem, ki ga podjetje še ni obravnavalo. Avgusta 2021 je Robinhood objavil, da bo pridobil Say Technologies, ki manjšim delničarjem omogoča enostavno zastavljanje vprašanj podjetjem, v katera vlagajo. Čeprav bi ta dodatek lahko Robinhoodu pomagal izboljšati izkušnjo s strankami, so posli združevanja in prevzema tvegani, kar dodaja 140 milijonov dolarjev že tako ogromnemu dolgu podjetja. Zaradi velike odvisnosti od kriptovalut in velike količine dolgov bi morali biti vlagatelji pozorni na Robinhood.

Zakaj Robinhood zgreši cilj

Robinhood je zagotovo pustil pečat na vlagateljski skupnosti in povečal dostop za male vlagatelje, vendar se mu vlagatelji še vedno morajo izogibati zaradi svoje tvegane poslovne strategije, mešanih četrtletnih rezultatov, regulativnih pomislekov in korporativnega upravljanja. Ne glede na moč svoje blagovne znamke je Robinhood tvegana naložba in se sooča z intenzivnim nadzorom tako javnosti kot regulativnih subjektov. Številni uporabniki so v zadnjem letu postali razočarani nad platformo za trgovanje in so iskali alternative, kot je npr. Charles Schwab in eToro.

Vlagatelji bi morali paziti na vetrove, ki jih podjetje napoveduje v naslednjih treh mesecih. Manj trgovalne dejavnosti v celotni panogi lahko povzroči nižje prihodke in znatno manj na novo financiranih računov. Verjamem, da Robinhood, čeprav je bil dobronameren, ni uspel 'demokratizirati financ za vse', zaradi česar je delnica tvegana za vlagatelje.^