Vlaganje

4 ključna pravila za varnejše kripto posojanje

Po podatkih FDIC je nacionalna povprečna obrestna mera na varčevalnih računih trenutno na žalostnih 0,04 % APY – drobiž v primerjavi z denarjem, ki ga vaša banka zasluži s posojanjem vaših depozitov. Kot kriptoposojilodajalec lahko uživate ob obrestnih merah do 15 % APR. Toda preden zapustite svoj varčevalni račun, se boste morali naučiti štirih temeljnih pravil, ki vam bodo pomagala zmanjšati tveganje in povečati svoje možnosti za uspešno naložbo.

Kako deluje posojanje z bitcoini?

Kripto posojanje deluje podobno kot posojilo s trdim denarjem: posojilojemalec mora najprej dati nekaj tveganega zavarovanja – v tem primeru del svoje kriptovalute –, ki ga lahko kot posojilodajalec zasežete, če posojilojemalec ne izpolni svojih plačil. Običajno mora biti zavarovanje več kot 100 % zneska, ki si ga izposodijo. Po drugi strani pa veste, da če stvari postanejo poraščene, lahko hitro povrnete svoj denar tako, da zahtevate zavarovanje.

kakšno je dobro razmerje donosnosti naložbe

Zakaj bi si posojilojemalec želel izposoditi sredstva, namesto da bi porabil enak znesek v tistem, kar že ima? No, recimo, da imate v rokah kup Bitcoin (KRIPTO:BTC), vendar je trg Bitcoin v porastu. Morda ga ne boste nujno želeli prodati, ker bi zamudili morebitne dobičke. Namesto tega lahko uporabite svoj Bitcoin kot zavarovanje, si izposodite stabilen coin, kot je npr Tether (KRIPTO:USDT)- z vrednostjo, vezano na ameriški dolar - in še vedno pridobi likvidnost. Ko odplačate posojilo, dobite svoje Bitcoine nazaj – in če se je njihova vrednost v vmesnem času povečala, še toliko bolje.

Ženska spremlja grafikon trgovca vlagateljev.

Vir slike: Getty Images

Kripto posojanje je le ena od številnih sprememb paradigme decentraliziranega financiranja (DeFi). Posojilodajalci lahko izkoristijo svoje kripto bogastvo, ne da bi razprodali velike dele svojih kripto imetij – kar bi lahko sprožilo davek na kapitalske dobičke in jih stalo dolgoročnih dobičkov, če bi kriptotrg stopil v še eno bičko trženje.S tem v mislih bodite pozorni na naslednjih pet pravil za uspešen podvig kriptoposojanja, da boste tako vi kot vaše premoženje pred igro.

1. Spremljajte nenehno spreminjajoče se lokalne kriptovalute

V zadnjem času, zlasti v Združenih državah, je kriptoregulacija sprožila številne burne razprave med politiki. Zlasti ena priljubljena posojilna platforma, BlockFi, je bila pred kratkim prejela pisma o prenehanju in opustitvi od generalnih tožilcev več držav – ravno v času za predlagano IPO.

Državni zakonodajalci so odtlej preganjali vse platforme za posojila DeFi, saj so zaskrbljeni, da posojanje DeFi predstavlja 'ponudbo nelicenciranih vrednostnih papirjev.' Olje na ogenj prilijemo še ta mesec, da je druga platforma, Poly Network, razkrila varnostno kršitev, ki je uporabnike stala 600 milijonov dolarjev.Coinbase (NASDAQ:COIN), ena največjih decentraliziranih platform za izmenjavo na svetu, je pravkar objavila, da se namerava obrniti na Komisijo za vrednostne papirje in borzo z lastnim regulativnim okvirom. Treba je opozoriti, da se je to zgodilo le tedne po tem, ko je bil Coinbase prisiljen zapreti svoje lastne operacije kriptoposojanja zaradi kršitev zakona o vrednostnih papirjih SEC. Ker naraščajoča priljubljenost kriptovalut pritegne večji nadzor s strani regulatorjev vseh vrst, pričakujte, da bo več velikih kripto igralcev sprejelo tovrstno regulacijo pod svojimi pogoji – ali pa tvegate, da jih bodo vlade vsilile.

2. Uporabljajte samo dobro uveljavljene posojilne platforme

Platforme za zakonito posojanje bodo najpogosteje sodelovale s specializiranimi ponudniki, da zagotovijo varno shranjevanje vaše kriptovalute, podobno kot pri tradicionalni banki. Če želite poiskati zakonite platforme, poiščite centralizirane platforme in sredstva za posojila kritja, v nasprotju s platformami DeFi (več o tem v 4. pravilu).

Preverite drobni tisk in preverite, ali in kako bo menjava zaščitila vašo naložbo pred krajo ali drugimi katastrofami. Celsius zavaruje vsa sredstva svojih uporabnikov pred izgubo prek Fireblocks in Primetrust, ki zagotavljata zavarovanje za vsa sredstva, ki so shranjena na platformi Celsius in denarnici. Upoštevajte, da to zavarovanje ne krije izgube, ki jo doživite zaradi sredstev, ki ste si jih izposodili, na primer v primeru, da heker vdre v vašo denarnico.

Poleg tega ima Crypto.com impresivno kripto zavarovanje prek oddelka Lloyd's of London. Pokril bo do 750 milijonov dolarjev skupnih izgub v celotni borzi, vključno s krajo tretjih oseb; Upoštevajte, da ne vemo, ali bo to zajelo vsak delež na Crypto.com, saj družba ne razkrije svojega zneska sredstev v upravljanju. Kljub temu takšna zaščita močno poveča varnost vaših sredstev.

ali je pfizer dobra zaloga za nakup

3. Posojite si, posodite in plačajte obresti v stabilnih coinih ali fiat valuti

Altcoini kot so Ethereum (KRIPTO:ETH)in Cardano (KRIPTO:NE)so nestanovitni. Če padejo, medtem ko jih posojate, jih ne boste imeli svobode prodati in omejiti izgube, saj so vsi povezani s posojilojemalcem. Po drugi strani bi lahko altcoin, ki ga trenutno posojate, prinesel znatne dobičke - odličen za posojilojemalce, vendar ne tako velik za vas. Enako velja za obresti; če ste za svoje posojanje nagrajeni v altcoinih, kdo pravi, da vrednost teh kovancev ne bo dosegla dno že naslednji dan?

Toda stabilni kovanci so podprti z ameriškim dolarjem ali zlatom. Ne glede na to, kaj se zgodi s kripto industrijo, so vedno v boljšem položaju, da prenesejo nestanovitnost. Tether (KRIPTO:USDT), USD kovanec (KRIPTO:USDC), in Binance USD so najbolj znani stabilni kovanci, vsak je vezan 1:1 na ameriški dolar.

Če vztrajate pri posojanju altcoinov, vam ni treba izgubiti na dobičku, ko se vrednost določenega kovanca, ki ga posojate, nenadoma dvigne. Poiščite ugledne platforme, ki ponujajo samodejne prilagoditve med nihanjem cen; če se vrednost kriptovalute, ki jo posojate, med posojanjem dvigne, se znesek, ki ga mora posojilojemalec vrniti, poveča, da se ujema z njim. To posojilojemalcem ne preprečuje samo zbiranja dobička, ki ni vpisan v njihova posojila, ampak tudi vam, posojilodajalcu, daje dobiček, ki ga lahko spravite v žep ali uporabite kot kredit za svojo naslednjo naložbo. Kar zadeva obresti, plačilo v stabilnih kovancih ohrani vaše nagrade za posojanje vaših kovancev – vendar vam še vedno daje svobodo, da te stabilne coine zamenjate za naraščajoči altcoin, ko boste naslednjič videli, da je usmerjen navzgor.

4. Če niste izkušen trgovec s kriptovalutami, se izogibajte platformam DeFi

Če vaša banka propade, bo vlada povrnila izgubljeno – do 100.000 $ na račun. Toda na platformah DeFi, če izgubite vse svoje premoženje na nek nepričakovan način, nimate nobene tretje osebe, za katero bi lahko odgovarjali.

Uporabniki lahko posojajo ali izposojajo digitalno valuto prek platform DeFi, npr Sestavljen oz Aave , ali prek centraliziranih finančnih (CeFi) omrežij, kot je Celsius. Vse posojilne storitve DeFi spremljajo svoje transakcije z verigo blokov; vpletena ni tradicionalna banka ali drug osrednji organ. Čeprav je lepo, da svojih sredstev ne zaupate tretji osebi, so protokoli DeFi podvrženi tehničnim napakam in hekerjem.

Vendar pa v vsakem omrežju CeFi ljudje, ki vodijo podjetje, delujejo kot osrednji organ. Zato morate kot posojilodajalec resnično zaupati, da bo tisti, ki nadzoruje platformo, vedno deloval v dobri veri. Prepričajte se, da ima katera koli platforma CeFi, ki jo raziskujete, vzpostavljen sistem za obnovitev, na primer skrbniško podjetje, ki varuje vaš denar, samo v primeru, da vaše premoženje postane ogroženo ali izgubljeno.

Obstaja še ena bolj razširjena in zanesljiva metoda, da postanete vlagatelj v kriptoposojila: Pridružite se a sklad za maržno posojilo kot naprimer Invictus Capital. Invictus ponuja brezhibno storitev, ki posojilodajalcem omogoča dobiček od kriptovalut, ki jih imajo v svojem portfelju. Na skrbniškem računu je vaš denar pod upravljanjem velike finančne institucije, kot je npr Citigroup, ki mora upoštevati stroga pravila o skrbništvu, ki jih je določil SEC, in vam zagotoviti mesečne izpiske za sledenje vašim računom. Ta sredstva vam ne bodo povrnila, če vaša lastnina izgubi vrednost na trgu, vendar vas bodo zaščitila, če bodo ustvarjalci valute potegnili prevaro in preskočili mesto z vašim denarjem.

Pot naprej

Kljub številnim tveganjem, povezanim s kripto posojanjem, bi se počutil ogoljufanega, če bi zamudil njegov velik potencial ROI. Po drugi strani pa bi morda želeli odložiti poskuse, dokler industrija ne reši vseh svojih tekočih zakonodajnih sporov. Kaj pa, če posodite velikodušen del svojega imetja samo preden se SEC odloči za prepoved vseh kriptoposojil? Takšna negotovost vam ali komur koli ne bo pomagala dobro spati ponoči.

Ko se prah poleže in SEC uradno izda jasen sklop pravil in predpisov za kriptoposojilojemalce in posojilodajalce ter ste dobro pripravljeni z obilico raziskav in znanja, bi lahko bilo kriptovalutno posojanje na dolgi rok vredno vsega. Ne pozabite sodelovati z zaupanja vredno, uveljavljeno platformo za posojila, ki vam natančno pove, kako in kje je vaš denar shranjen in varovan, medtem ko ga ne uporabljate.^