Vlaganje

3 delnice virtualne resničnosti za nakup junija

Vedno večja uporaba tehnologij navidezne resničnosti (VR) je razširila potencial podjetij v več panogah. Podjetja, ki so bila prej omejena na določeno nišo, se lahko zdaj zaradi napredka razširijo v nova poslovna področja.

Medtem ko bo VR verjetno spodbudil rast številnih tehnoloških delnic, bi vlagatelji, ki želijo izkoristiti trend VR, lahko našli donosne priložnosti v Facebook (NASDAQ:FB), Qualcomm (NASDAQ:QCOM), in Programska oprema Unity (NYSE:U). Izvedemo nekaj več o tem, kaj naredi te odlične delnice virtualne resničnosti junija.

1. Facebook

Približno 44 % svetovnega prebivalstva vsak mesec uporablja kakšno aplikacijo na platformi Facebook. To postavlja vprašanje, kje lahko podjetje najde prihodnjo rast. Vodstvo Facebooka upa, da bo virtualna resničnost zagotovila del odgovora. Facebook je leta 2014 kupil Oculus in začel vlagati v njegov potencial, vendar se šele zdaj pojavlja kot najhitrejši gonilnik rasti podjetja.

Delavec nosi očala za virtualno resničnost, medtem ko sedi na stolu.

Vir slike: Getty Images.

V razpisu o zaslužku za prvo četrtletje 2021 je izvršni direktor Mark Zuckerberg opisal VR kot 'pomemben del' tega, kako bo širša javnost v prihodnosti sodelovala z računalniki. Omenil je tudi, da so slušalke Oculus Quest 2 po prazničnem času presegle pričakovanja. Poleg tega je dodal, da so najpogosteje uporabljene aplikacije za razširjeno resničnost (AR) osredotočene na družbena omrežja, kar potrjuje teorijo podjetja, da bodo sinergije spletnega mesta Facebook z Oculusom spodbudile rast v tej niši.V prvem četrtletju leta 2021 so prihodki Facebookovega poslovnega segmenta 'drugih prihodkov', ki se nanaša predvsem na Oculus, zabeležili porast prihodkov za 146 % v primerjavi z letom prej na 732 milijonov dolarjev. To predstavlja le majhen del 26,2 milijarde dolarjev četrtletnih prihodkov. Kljub temu predstavlja znatno izboljšanje glede na 72-odstotno stopnjo rasti v letu 2020 in 26-odstotno povečanje za ta segment v letu 2019.

kolikšna je skupna vrednost vaših denarnih in likvidnih naložb

Tako kot prihodki se tudi cena delnice Facebooka še naprej vzpenja – v zadnjih 12 mesecih se je povečala za 48 %. Četrtletni čisti dobiček v višini 9,5 milijarde dolarjev se je povečal za 94 %, saj je rast operativnih stroškov zaostajala za povečanjem prihodkov. To je omogočilo, da se je razmerje med ceno in zaslužkom (P/E) Facebooka v zadnjem letu nekoliko znižalo na 28. Glede na rast pri Oculusu in splošne dobičke je Facebook videti kot razmeroma poceni možnost za vlaganje v VR.

FB cenovni grafikon, ki prikazuje trend rasti.

FB podatki YCharts2. Qualcomm

Vlagatelji Qualcomm poznajo predvsem po čipih za pametne telefone. Vendar pa je podjetje razvilo tudi čip za tisto, kar imenuje Extended Reality (XR), ki vključuje mešano resničnost (MR) z VR in AR v platformo SnapDragon XR2. Sodeluje s podjetji, kot je npr Verizon in iQiyi , njegov SnapDragon XR2 pa se pojavi v Facebookovih očalih Oculus Quest 2. To ključno zavezništvo zagotavlja konkurenčno prednost obema podjetjema, saj poganja tako Qualcommovo prisotnost v prostoru VR kot tudi veliko rast Facebooka v tem segmentu.

kaj, če je vaš bančni račun zaprt zaradi preverjanja spodbud

Qualcomm ne razčlenjuje prihodkov posebej za svoje čipe XR. Vendar pa je Qualcomm Technology Licensing (QTL), oddelek, ki trži ta čip, v zadnjem četrtletju povečal svoje prihodke za 52 % v primerjavi z letom 2009, kar je znašalo približno 1,6 milijarde dolarjev od 7,9 milijarde dolarjev četrtletnih prihodkov podjetja. To je bilo približno sorazmerno s splošno rastjo prihodkov.

Zahvaljujoč nadgradnjam 5G je Qualcomm tudi povečal svoje prihodke za 67 % v prvih dveh četrtletjih tekočega proračunskega leta v primerjavi s prvimi šestimi meseci poslovnega leta 2020. To je omogočilo, da se je neto prihodek v tem obdobju povečal za 203 % zaradi veliko manjših povečanj. pri stroških poslovanja.

Čeprav je Qualcommova cena delnice v zadnjih 12 mesecih narasla za nekaj več kot 65 %, je povečanje dobička držalo vrednotenje pod nadzorom. Delnice Qualcomma se zdaj prodajajo za približno 19-krat več, kar je 20 % manj kot pred letom dni. Medtem ko naj bi 5G še naprej ohranjal povečanje dobička, bi njegova ponudba virtualne resničnosti lahko povečala to impresivno rast.

QCOM grafikon, ki prikazuje trend navzgor.

QCOM podatki YCharts

3. Programska oprema Unity

Mnogi potrošniki morda ne poznajo programske opreme Unity. Vendar pa zagotavlja razvojno platformo v realnem času za igranje iger na platformah Windows, macOS in Linux.

Zdaj je podjetje ustvarilo nabor razvojnih orodij, usmerjenih v virtualno resničnost. V razpisu o zaslužku v prvem četrtletju 2021 je izvršni direktor John Riccitiello opisal prehod iz linearne 2D v realnočasovno 3D kot 'transformativno temo', ki bo spremenila način, kako ustvarjalci poustvarjajo in pripovedujejo svoje zgodbe. Virtualna resničnost bo verjetno postala kritična komponenta te preobrazbe. Njegova programska oprema, ki je bila sprva namenjena igranju iger na srečo, je zdaj razvila aplikacije za tako raznolike panoge, kot so nepremičnine, zdravstvo in energetika.

Unity ostaja priljubljen tudi pri razvijalcih. Ko je Loup Ventures leta 2020 anketirala razvijalce Unity, je ugotovila, da bo 96 % razvijalcev ohranilo ali povečalo svoje naročnine na Unity. Približno 63 % jih je kot glavni razlog za zvestobo platformi navedlo tudi enostavnost uporabe.

kaj pomeni stiskanje na zalogi

Ta zvestoba je verjetno vplivala na 41-odstotno povečanje prihodkov v zadnjem četrtletju na 235 milijonov dolarjev. Vendar se je s skoraj podvojitvijo stroškov raziskav in razvoja njegova četrtletna izguba povečala na 108 milijonov dolarjev.

Kljub temu se je delež strank, ki porabijo več kot 100.000 $, povečal za 25%. Ker se pričakuje, da se bodo prihodki za celo leto 2021 povečali za približno 30 % glede na raven leta 2020, se zdi, da se bodo povečanja tudi nadaljevala.

U grafikon prikazuje padajoči trend.

U podatki YCharts

Kljub velikemu popravku se je cena delnice v zadnjih 12 mesecih še vedno dvignila za skoraj 40 %. Umaknilo se je, ko se je razmerje med ceno in prodajo (P/S) premaknilo severno od 50, rast prihodkov pa ni dosegla pričakovanj. Kljub temu, ko je razmerje P/S, ki je zdaj 26, in naraščajoča baza aplikacij, bi vlagatelji morda začeli meniti, da so delnice Unity nakup.^