Vlaganje

3 ETF-ji Vanguard, ki jih je treba kupiti in zadržati desetletja

Vlaganje v sklade, s katerimi se trguje na borzi (ETF) je eden najboljših načinov za izgradnjo dolgoročnega bogastva in ta vrsta naložb ima številne prednosti.

Prvič, lahko omejijo vaše tveganje. Vsak ETF lahko vsebuje na desetine ali stotine delnic, pogosto iz različnih panog. Tako se boste izognili dajanju vseh jajc v eno košaro.

Poleg tega ETF zahtevajo zelo malo vzdrževanja. Vse kar morate storiti je, da dosledno vlagate in obdržite svoje naložbe čim dlje. Predvsem ti Vanguard ETF-ji so naložbe, ki jih boste želeli obdržati dolgoročno.

Oseba, ki daje kovanec v prašiček

Vir slike: Getty Images.

1. Vanguard S&P 500 ETF (VOO)

The S&P 500 je borzni indeks, ki vključuje 500 največjih ameriških podjetij, s katerimi se trguje na borzi. The Vanguard S&P 500 ETF (NYSEMKT:LET)sledi indeksu S&P 500, kar pomeni, da vključuje vse iste delnice.Ta ETF je relativno nizko tvegan. Sam S&P 500 je od svojega začetka dosegel povprečne donose okoli 10 % letno in si je opomogel od neštetih tržni popravki , padci in zlomi skozi leta.

^Tabela SPX

^SPX podatki po YChartsČeprav v svetu vlaganja nikoli ni nobenih jamstev, obstaja velika verjetnost, da boste pri vlaganju v S&P 500 ETF videli dolgoročne pozitivne donose.

2. Vanguard Total Stock Market ETF (VTI)

The Vanguard Total Stock Market ETF (NYSEMKT:VTI)je podoben S&P 500 ETF, le da je širši. S&P 500 ETF se osredotoča na delnice z veliko kapitalizacijo, medtem ko Total Stock Market ETF poleg delnic z veliko kapitalizacijo vsebuje delnice z majhno in srednje kapitalizacijo.

Prednost vlaganja tako v velika kot v manjša podjetja je, da ustvarja bolj razpršen portfelj. Delnice z majhno in srednjo kapitalizacijo so lahko bolj nestanovitne kot delnice z veliko kapitalizacijo, vendar bi lahko zaslužile tudi nadpovprečne donose. Z vlaganjem v podjetja vseh velikosti lahko omejite tveganje in hkrati povečate svoj zaslužek.

Ta ETF želi predstavljati uspešnost borze kot celote, zaradi česar je trdna dolgoročna naložba. V preteklosti je borza doživela pozitivne dolgoročne donose. Z vlaganjem v ETF, ki sledi trgu, boste verjetno sčasoma videli tudi pozitivne donose.

3. Vanguard Growth ETF (VUG)

The Vanguard Growth ETF (NYSEMKT: VUG)vključuje več kot 250 delnic podjetij z velikim potencialom rasti.

ETF-ji za rast lahko nosijo več tveganja kot S&P 500 ETF ali Total Stock Market ETF. Vendar pa so podjetja z visoko rastjo tudi ponavadi višje povprečne donose kot bolj uveljavljene družbe. In z več kot 250 delnicami v skladu, to pomaga diverzificirati vaš portfelj in omejiti tveganje.

VUG grafikon

VUG podatki po YCharts

Poleg tega vključujejo največje delnice tega ETF-ja za rast Apple , Microsoft , Amazon , in Googlovo matično podjetje, abeceda . Čeprav so podjetja z visoko rastjo, so tudi solidna podjetja z močnimi rezultati, kar zmanjšuje vaše tveganje.

Dolgoročno vlaganje je ključnega pomena

Ne glede na to, kam se odločite vlagati, se prepričajte, da uporabljate dolgoročni pristop. Delniški trg ni shema za 'hitro obogatenje' in potreben je čas, da opazimo znatne donose.

ETF-ji so odlična možnost za številne vlagatelje. Ti Vanguard ETF zagotavljajo odlične dolgoročne naložbe in dlje ko jih držite, več denarja lahko potencialno zaslužite.^