Vlaganje

3 delnice, ki smo jih pripravljeni kupiti, če se trg ta mesec zlomi

Zgodovinsko gledano se borza zruši v povprečju enkrat skoraj vsaki dve leti (zlom je opredeljen kot 10-odstotni upad od najvišjih vrednosti). Delnice na splošno niso utrpele takšnega nazadovanja, odkar se je pandemija začela pred letom in pol, zato je veliko vlagateljev zaskrbljeno, da je 10-odstotni umik neizbežen.

Zgodovinsko povprečje pa je samo to: povprečje. Ne vemo, kdaj se bo trg sesul in kaj bo na koncu povzročilo, da bo njegova vrednost začasno padla. Toda osredotočenost na kakovostna podjetja, ki spremljajo trende gospodarske rasti, vam bo omogočila dolgoročni uspeh, ne glede na to, kaj počne borza. Trije sodelavci Fool.com menijo Tehnološka skupina Marvell (NASDAQ: MRVL), Duolingo (NASDAQ: BLIZINA), in Apple (NASDAQ: AAPL)so trenutno odlični nakupi in bi bili še posebej odlični prevzemi, če bo trg padel v naslednjem mesecu.

Podvojitev strojne opreme podatkovnega centra

Nicholas Rossolillo (Marvell Technology Group): Konstruktor polprevodnikov Marvell je letos na vrhuncu – in to ne samo zaradi svetovnega pomanjkanja čipov. Podjetje je od leta 2018 opravilo štiri večje prevzeme, peta pa je trenutno v čakanju. Ti prevzemi so spremenili poslovanje Marvella, zmanjšali njegovo odvisnost od potrošniške elektronike in povečali svojo igro v podatkovnih centrih in mobilnih omrežjih 5G.

Pravzaprav je Marvell na svojem zadnjem pozivu o zaslužku dejal, da bo prodaja podatkovnih centrov (40 % prihodka) v prihodnjih letih narasla. Marvellov portfelj izdelkov, ki obsega enote za obdelavo podatkov (DPU-je, procesorje, ki upravljajo pretok podatkov znotraj računalniškega sistema) do optičnih in omrežnih sistemov, je Marvellu pomagal povečati svoj delež kompleksnih računalniških potreb svojih strank. In ker računalništvo v oblaku v prihodnjem desetletju postaja vse pomembnejše, je Marvell v dobrem položaju za rast.

koliko delnic Amazona je tam

Vendar pa obstajajo tveganja, saj Marvell integrira svoje različne nove podružnice za oblikovanje čipov. Toda polprevodniško podjetje že uresničuje pozitivne rezultate. Čista izguba je v zadnjem četrtletju znašala 276 milijonov dolarjev pri prihodku v višini 1,08 milijarde dolarjev, vendar je družba na prilagojeni osnovi ustvarila 284 milijonov dolarjev dobička. Neprilagojeni in prilagojeni končni rezultati se bodo sčasoma zbližali kot odplačni stroški pridobitev se prebavi.Na koncu pa je to vrhunska zaloga čipov za dobo računalništva v oblaku. Delnice so se od začetka leta 2020 povečale za 140 %, in čeprav mi je še vedno všeč na dolgi rok, bi z veseljem naložil še veliko več, če bi se cene znižale z najvišjih vrednosti vseh časov. Podatkovni centri so danes v središču sodobnega poslovanja in Marvell to pomaga uresničiti.

Nekdo v podatkovnem centru dela na opremi.

Vir slike: Getty Images.

Kupi, kupi, kaufe, achetez, köp Duolingo na dips

Anders Bylund (Duolingo): Specialist za poučevanje jezikov Duolingo se odpravlja na dirke. Delnica je od vstopa na javni borzni trg konec julija pridobila neverjetnih 46 odstotkov. Duolingo je trenutno najhujša nočna mora vrednega vlagatelja, ki trguje z visokim 37-kratnim zaostankom za prodajo z negativnimi dobički in denarnimi tokovi.Ta majhna družba gre na svoje mesto. Sem že srečen delničar Duolinga in bi bil prvi v vrsti, da bi povečal svoj delež, če bi še en tržni beg od delnic z visokimi cenami rastoče delnice potegnil nazaj navzdol. Pravzaprav bi lahko kmalu dodal nekaj delnic v svoj delež, tudi če bo Duolingo ostal na vrhu.

Platforma za jezikovno usposabljanje, ki jo vidite danes, je le začetek veliko večjih ambicij. Ustanovitelja Duolinga Luis von Ahn in Severin Hacker sta storitev začela z vizijo, da bo 'brezplačno izobraževanje resnično spremenilo svet.' Ta želja je bila prva, poslovna priložnost pa je sledila veliko pozneje, ko je von Ahn ugotovil, da prostovoljne donacije in njegova MacArthurjeva genialna štipendija ne bodo dovolj, da bi Duolingo dovolil, da bi spremenil svet v pomembnem obsegu.

Tuji jeziki zagotavljajo trdno podlago za usposabljanje za Duolingove spletne tutorske storitve v bolj splošnem smislu, kar sčasoma utira pot za lansiranje podobnih storitev za predmete, kot so matematika, fizika, zgodovina in podvodno pletenje košar. Razvoj te velike vizije bo trajal leta - in moralo bi biti vredno truda.

Svetovni trg storitev spletnega učenja je leta 2020 povečal priložnost za 226 milijard dolarjev prihodka. Duolingo je v zadnjih štirih četrtletjih zbral največjo prodajo v višini samo 208 milijonov dolarjev, kar predstavlja 0,1-odstotni delež naslovnega trga. Dolgoročna priložnost za rast je ogromna.

Poleg tega je Duolingo dobro opremljen, da kar najbolje izkoristi to odprtje. V prvem četrtletnem poročilu o dobičku podjetja je zabeležil 47-odstotno rast prihodkov v primerjavi z enakim obdobjem lani, bilanca stanja pa je čista s 115 milijoni dolarjev denarnih rezerv in samo 8 milijoni dolarjev dolgoročnih dolgov. Za propad tega podjetja bi potrebovali več kot le začasno tržno nevihto.

Zato izkoristite nižje cene, če in ko bo naslednja tržna panika potegnila delnice Duolinga navzdol. Podjetje je pripravljeno razširiti krila in poleteti. Če je visoka ocena edina stvar, ki vas zadržuje, morate biti pripravljeni ukrepati v primeru neizogibnih padcev na tej poti.

Upad na Kitajskem bi lahko Appleu prinesel priložnost

Billy Duberstein (Apple): Velikana iPhone Apple bi lahko močno prizadela razprodaja svetovnega trga, še posebej, če Evergrande kriza povzroča recesijo na Kitajskem. V zadnjem četrtletju je Kitajska predstavljala več kot 18 % Applovih prihodkov, širša recesija na Kitajskem pa bi lahko povzročila tudi globalno upočasnitev zunaj ZDA, zlasti pri drugih trgovinskih partnericah Kitajske v Evropi in preostali azijsko-pacifiški regiji.

Seveda so Appleove delnice nazadnje prizadele kitajske skrbi konec leta 2018 in v začetku leta 2019. To se je izkazalo za izjemno priložnost za nakup. Dejansko so se Applove delnice več kot potrojile od tistega dna januarja 2019.

AAPL grafikon

Podatki avtorja YCharts .

Čeprav je prodaja iPhonov lahko nedosledna in neenakomerna, bi moral na dolgi rok Appleov prihodek rasti. Sčasoma morajo stranke posodobiti svoje telefone, tudi če v težkih gospodarskih časih odlašajo, uporabniki Apple pa so na splošno neverjetno zvesti. Baza nameščenih naprav Apple še naprej raste vsako četrtletje, vodstvo pa je uspešno povečalo svoje storitveno dejavnost, ki ima veliko več ponavljajočih se prihodkov, na približno 21,4 % skupnih prihodkov v zadnjem četrtletju.

Res je, da Apple trguje z veliko višjim večkratnim dobičkom kot pred letom 2020, zato lahko njegove delnice še vedno močno padejo, če se trg prestraši. Kljub temu je njegovo razmerje 28,5 P/E danes še vedno smiselno, če upoštevamo skoraj 200 milijard dolarjev denarja, ki bi moral to varno zalogo izolirati pred kakršno koli pomembno dolgoročno nevarnostjo.

In čeprav je Apple znan predvsem po iPhonu in njegovih različnih računalniških napravah, bo letos porabil več kot 20 milijard dolarjev za raziskave in razvoj, saj nadaljuje z inovacijami. Apple bo verjetno razširil moč svoje blagovne znamke na prihodnje izdelke in storitve, kot so zdravstvo, AR/VR, avtonomni sistemi in vozila in drugi. Tudi nedavna nova prizadevanja, kot je Applov kontroverzni prodor v pretakanje, bi lahko presenetila navzgor. Konec koncev, oddaja Apple TV+ Ted lasso očiščen na letošnji podelitvi emmyjev. To je najhitrejša katera koli nova storitev pretakanja, ki je osvojila emmyja za najboljšo oddajo. Zato tudi vlagatelji ne bi smeli zanemariti, da je Apple postal močnejša sila pri pretakanju televizije.

Apple je v bistvu varna delnica, ki izliva denar, ki se še vedno popravlja pri velikih razprodajah na trgu. Glede na to, da je odporna na potrošniške izdelke, in potencial za prihodnje inovacije, je glavna tarča vlagateljev, če bi trg omedlel.^