Vlaganje

3 delnice, ki so 1000 dolarjev spremenile v pol milijona dolarjev

Če bi vsak vložil 1000 $ v zaloge avtoprevoznika Tovorna linija Old Dominion (NASDAQ:ODFL), podjetje za živilsko opremo Middleby (NASDAQ:MIDD), ter podjetje za barve in premaze Sherwin-Williams (NYSE: SHW)Pred 20 leti bi bil do zdaj vreden več kot 525.000 $. Čeprav je na takšne stvari enostavno gledati v zadnjem času, je morda koristno pogledati nekaj pridobljenih lekcij in jih nato uporabiti za naložbe zdaj. S tem v mislih si torej poglejmo podrobneje, zakaj so vse tri industrijske delnice tako uspele.

Tabela ravni skupnega donosa ODFL

Podatki po YCharts

Tovorna linija Old Dominion

Avtoprevozniško podjetje je specializirano za tržno nišo v transportni industriji, in sicer za prevoz manj kot s tovornjakom (LTL). Na kratko, LTL pomeni, da se tovor stranke združi s tovorom drugih pošiljateljev in nato prevaža med več terminali do končnega cilja. To se razlikuje od pošiljanja s polnim tovornjakom (FTL), pri katerem se pošiljka stranke naloži na namenski tovornjak in nato odpelje neposredno do končnega cilja.

kaj je stiskanje zalog
Dva nasmejana človeka s petimi polpriklopniki v ozadju.

Vir slike: Getty Images.Ključna prednost LTL je, da lahko pošiljatelji pošiljajo manjše pošiljke. To je pomembna prednost za pošiljatelje, ki morajo zagotoviti stalen tok pošiljk, na primer zagotavljanje dostav v e-trgovini ali vzdrževanje zalog v skladišču/trgovini. Zato je hitro na voljo strankam.

Kot tako ni težko videti, da je industrija LTL imela koristi od rasti e-trgovine, zlasti malih podjetij. Poleg tega je razvoj e-trgovine prisilil trgovce na drobno, da zagotovijo razpoložljivost izdelkov v trgovinah – dobra novica za Old Dominion.

Podjetje ima občudovalca med vodilno osebo v transportu v ZDA. FedEx ustanovitelj in izvršni direktor Fred Smith je v razpisu o zaslužkih poudaril, da so bili zelo briljantni pri iskanju niše, ki je, ker ni boljšega izraza, blizu TL. Nahaja se v tistem območju med LTL in TL in njihova povprečna teža na pošiljko v veliko bolj gostem omrežju je približno 350 funtov, 400 funtov več. Torej so njihove marže izjemne.'Povišanje cene delnice Old Dominion je primer vrhunskega operaterja, osredotočenega na tržno nišo, ki je imela koristi od pozitivnih dolgoročnih premikov v povpraševanju. Poleg tega dokazuje, kaj se zgodi, ko se podjetje osredotoči na tisto, kar dela najbolje.

poceni delnice, ki se bodo dvignile

Middleby

Osupljivo uspešnost podjetja za prehrambeno opremo je mogoče pripisati zelo uspešni strategiji pridobivanja. V skladu z dokumenti Middleby's SEC, 'podjetje je sledilo strategiji za pridobitev in sestavljanje vodilnega portfelja blagovnih znamk in tehnologij za vsak od svojih treh poslovnih segmentov.'

Segment komercialne prehrane (66 različnih blagovnih znamk) prodaja v restavracije s hitro postrežbo, priročne trgovine, supermarkete, hotele itd. Segment za predelavo hrane (21 različnih blagovnih znamk) prodaja opremo za kuhanje in peko podjetjem za predelavo hrane. Medtem ko segment stanovanjskih kuhinj prodaja široko paleto opreme v svojih 17 različnih blagovnih znamkah.

Middlebyjeva zgodba je bila zgodba o rasti, ki jo vodijo pridobitve. Kljub temu, kot lahko vidite spodaj, kljub temu, da se je njen dolg povečal (naveden za financiranje nakupov), je družba dolg v lastniški kapital razmerje je obvladljivo. Z drugimi besedami, to ni zgodba o lovljenju rasti z nepremišljenimi pridobitvami.

Diagram MIDD prihodkov (TTM).

Podatki po YCharts

V celoti povedano, Middlebyjev delniški uspeh kaže, kaj se zgodi, ko vodstvo aktivno sledi rasti, ki jo vodijo prevzemi, v rastoči industriji.

Sherwin-Williams

Uspeh podjetja za barve in premaze govori o kombinaciji temeljne privlačnosti industrije barv in premazov ter možnosti rasti s konsolidacijo industrije.

koliko koksa plača dividende

Dokler se ustvarijo fizična sredstva (stanovanji, avtomobili, letala, ladje, embalaža itd.), jih bo treba premazati. Poleg tega je to trg, ki pomeni znaten znesek ponavljajočih se prihodkov – avtomobile je treba prebarvati, hiše prenoviti itd. Kot tak je tržni položaj panoge stabilen.

Rdeči, rumeni in modri pigmenti prevleke se izlijejo iz prozornih valjev.

Vir slike: Getty Images.

Poleg tega so vodilni igralci, kot sta Sherwin-Williams in PPG so konsolidirali zelo razdrobljeno industrijo s stalnim valom prevzemov, kot je Sherwin-Williamsova pridobitev Valsparja v vrednosti 11,3 milijarde dolarjev leta 2017.

Spodnji grafikon prikazuje najvišjo vrednost donosnost kapitala (neto dohodek, deljen z lastniškim kapitalom), ustvarjen v panogi, in trend naraščanja stopnje dobička, ki se pogosto zgodi, ko se panoge konsolidirajo in povečajo obseg.

Grafikon donosnosti lastniškega kapitala PPG

Podatki po YCharts

Iskanje naslednjega velikega zmagovalca

Vse povedano, Old Dominion poudarja prednosti visoko usposobljenega operaterja na nišnem rastočem trgu. Podobno Middleby predstavlja usposobljeno vodstveno ekipo, ki kupuje rast v rastoči industriji, Sherwin-Williams pa kaže moč konsolidacije razdrobljenega trga.^