Vlaganje

3 razlogi, zakaj Qualcommov novi čip Snapdragon ni navdušil vlagateljev

Qualcomm (NASDAQ:QCOM)je pred kratkim nadgradil svoj najzmogljivejši mobilni čipset, Snapdragon 888, z različico 'Plus', ki poveča njegovo taktno frekvenco za 5 % na skoraj 3,0 GHz in poveča svojo procesorsko moč umetne inteligence za približno 20 %. Njegova hitrost GPU bo ostala nespremenjena.

Qualcomm je na letošnjem Mobile World Congressu v Barceloni razkril 888 Plus in dejal, da bo nabor čipov začel napajati telefone višjega cenovnega razreda od ASUS , čast, Lenovo 's Motorola, Vivo in Xiaomi (OTC:XIACF)v drugi polovici leta 2021.

Qualcomm

Vir slike: Qualcomm.

Qualcommove delnice so se po objavi komaj dvignile, prav tako pa tudi tehnični strokovnjaki niso bili navdušeni. Ars Technica Ron Amadeo je na primer izjavil, da je Qualcomm v svoji nadgradnji Plus za 888 naredil 'najmanjši minimum', njegove izboljšave umetne inteligence pa je označil za 'dvoumne'. Oglejmo si tri glavne razloge, zakaj Qualcommov najnovejši čip ne navdušuje vlagateljev.

kaj je po delovnem času borzno trgovanje

1. Najšibkejša nadgradnja Plus doslej

Snapdragon 888 Plus, tako kot 855 Plus v letu 2019 in 865 Plus v letu 2020, predstavlja nadgradnjo pol koraka namesto generacijskega preskoka naprej.Vendar pa je 888 Plus manj pomembna nadgradnja kot 855 Plus, ki je namestil 15 % hitrejši grafični procesor kot njegov predhodnik, in 865 Plus, ki je povečal hitrost CPU in GPU originalnega 865 za 10 %.

dolgoročni davčni razredi na kapitalski dobiček

2. Ni dovolj za nasprotovanje MediaTeku

Qualcomm namerava slediti Snapdragon 888 s 4nm čipom naslednje generacije, vendar TSMC (NYSE: TSM)ne bo začel množično proizvajati 4nm čipov do leta 2022. Zato mora 888 Plus vzdrževati trdnjavo še približno eno leto proti MediaTek ( OTC:MDTKF ), ki je v zadnjem letu dejansko prehitel Qualcomm kot najboljši svetovni proizvajalec mobilnih čipov.

Med prvimi četrtletji 2020 in 2021 se je tržni delež MediaTeka pri procesorjih mobilnih aplikacij po podatkih Counterpoint Research povečal s 24 % na 35 %, medtem ko je delež Qualcomma padel z 31 % na 29 %.MediaTek

Vir slike: MediaTek.

MediaTek se je prej osredotočal na naprave nižjega in srednjega razreda, vendar je postopoma širil svojo ponudbo vrhunskih mobilnih čipov, da bi izzval Qualcomm.

MediaTekov vrhunski Dimensity 1200 dejansko ponuja višjo hitrost kot originalni Snapdragon 888 za približno tretjino svoje cene. Snapdragon 888 še vedno nekoliko premaga Dimensity 1200, ki je izdelan na 6nm vozlišču, v večini industrijskih meril – vendar so nekateri proizvajalci originalne opreme verjetno pripravljeni žrtvovati malo zmogljivosti za veliko višje marže. Xiaomi, Oppo , in Realme so že predstavili telefone Dimensity 1200, odkar je bil nabor čipov predstavljen v začetku tega leta.

Videli smo podoben konflikt na trgu PC-jev Intel (NASDAQ:INTC)in AMD (NASDAQ:AMD). AMD se je približal Intelu s cenejšimi čipi, ki so ponujali primerljivo zmogljivost, nato pa je potegnil napredek v procesni tekmi, potem ko je Intel utrpel vrsto proizvodnih napak.

zakaj je trg kriptovalut danes upadel

Ne pravim, da bo Qualcomm doživela enaka usoda kot Intel, vendar bi morala njegova izguba tržnega deleža in upočasnitev tehnoloških nadgradenj sprožiti nekaj rdečih zastav. Poleg tega bi lahko trenutno pomanjkanje čipov prihodnje leto omejilo Qualcommovo ponudbo 4nm Snapdragonov naslednje generacije, kar bi lahko povzročilo, da bi še več proizvajalcev originalne opreme kupilo MediaTekove čipe.

3. Nejasen hype AI

Qualcomm trdi, da bo njegova šesta generacija 'AI Engine' zagotovila do 32 TOPS (tera operacij na sekundo) zmogljivosti umetne inteligence, kar predstavlja 20-odstotno izboljšanje v primerjavi s predhodnikom, in da bo nadgradnja omogočala 'igranje, pretakanje, fotografiranje, izboljšano umetno inteligenco, in več.'

schwab s&p 500 indeksni sklad proti vanguardu

Ta neprozorna meritev odraža skupno zmogljivost Qualcommovega CPU-ja, GPU-ja, DSP-ja (digitalnega signalnega procesorja) in programske opreme za določene naloge umetne inteligence, kar je posameznim uporabnikom težko ponoviti in verjetno ni preveč uporabno za vsakodnevna opravila s pametnimi telefoni. Zato je Qualcomm navidezno omenil svoje izboljšave umetne inteligence, da bi prikril dejstvo, da je bila glavna nadgradnja 888 Plus 5-odstotno povečanje njegove hitrosti.

Ključni odvzemi

Sam po sebi mlačen odziv trga na Qualcommov najnovejši čip Snapdragon še ne kaže, da gre za slabo naložbo. Vendar bi se morali vlagatelji zavedati, da se Qualcomm še vedno sooča s hudo konkurenco MediaTeka in manjša nadgradnja verjetno ne bo zbrala bikov in nagnila tehtnice v pravo smer.^