Vlaganje

3 razlogi, zakaj sem pravkar kupil zalogo Amazon

Včasih je vlaganje v delnice preprosto. Poiščite najboljša podjetja in kupujte delnice, kadar koli se Wall Street do njih obrne negativno. Lahko se zdi protiintuitivno. Kako lahko delnice z najboljšo zgodovinsko uspešnostjo še vedno prinašajo velike prihodnje donose? Toda zmagovalci še naprej zmagujejo.

Vzemi Amazon.com (NASDAQ: AMZN)kot primer. Donos delnice je bil 167.900 % od prvotne javne ponudbe in 1.530 % le v zadnjem desetletju – potem ko so mnogi mislili, da so njeni najboljši dnevi za njo. Kljub tem dobičkom v vzvratnem ogledalu sem pravkar kupil delnice. Novo vodstvo, transformacijska poslovna enota in pošteno vrednotenje kažejo na eno najlažjih odločitev, ki sem jih sprejel kot vlagatelj.

Voznik dostave stranki odloži škatlo

Vir slike: Getty Images.

igrače »r« nas lokacije

Menjava straže

Ja, Jeff Bezos je briljanten. On je glavni mož za Amazonko, ki jo poznamo danes. Njegova legenda bo živela še dolgo po tem, ko bo zapustil to zemljo - pa naj bo to z vesoljsko ladjo ali kako drugače. Toda po vsem mnenju v zadnjih nekaj letih ni bil enak vodja, osredotočen na laser, kot človek, ki je zgradil trgovino z vsem v eno najbolj slavnih – in najbolj strahujočih – podjetij na svetu.

Novi izvršni direktor Amazona Andy Jassy je bil opisan kot bolj enakomeren in mehak kot Bezos. Kljub osebnostnim razlikam je bilo rečeno, da je njegova osredotočenost na podrobnosti resnično edinstvena. Amazonu se je pridružil kmalu po diplomi na poslovni šoli Harvard in je vodil Amazon Web Services (AWS), odkar je bila leta 2003 ustanovljena enota računalništva v oblaku. Povečal jo je v več kot polovico dobička iz poslovanja podjetja. AWS je v zadnjih 12 mesecih ustvaril 52,7 milijarde dolarjev prihodkov. S tem bi bilo 61. največje podjetje po prodaji v ZDA, če bi bilo samostojno podjetje. To je razlog številka dva.Amazonove spletne storitve

Razumljivo je, da slišanje imena Amazon.com izzove vizije naročanja brez trenja, dostavnih kombijev in rjavih zabojčkov na vašem pragu. Toda vlagatelji vedo, da je motor dobička podjetja njegova zmogljiva enota računalništva v oblaku. Amazon je zaradi svojih maloprodajnih dejavnosti razvil strokovno znanje pri upravljanju svoje ogromne računalniške infrastrukture in uvedel AWS kot način, da to strokovno znanje prenese drugim podjetjem.

To je popolnoma preoblikovano korporativno računalništvo. Kar je včasih zahtevalo velike naložbe v strežnike, tehnično osebje in nepremičnine, je zdaj mogoče najeti pri Amazonu iz minute v minuto. Podjetje ima prek svoje infrastrukture v oblaku na voljo več kot 200 storitev, kot so ustvarjanje in upravljanje baz podatkov, analitika, dostop do virtualnih strežnikov, umetna inteligenca in varnost. Novo podjetje lahko zdaj začne in vodi svoje poslovanje prek AWS za delček cene, ki bi jo stalo med razcvetom dotcom. Startupi kot AirBnB , Slack in Dvig so dokaz.

kako se sestavljene obresti razlikujejo od preprostih obresti

To ne pomeni, da je to samo za mala hitro rastoča podjetja. Nekatere od njegovih največjih strank so multinacionalne družbe stare šole, kot so General Electric , Johnson & Johnson , in Disney je ESPN. V zadnjem četrtletju je Amazon objavil Ferrari med svojimi nedavnimi posli.Enota še naprej raste. Odpira nove regije za povečanje razpoložljivosti storitev AWS po vsem svetu. Pravzaprav ne le raste, ampak se pospešuje. Prihodki AWS so rasli hitreje v vsakem od zadnjih dveh četrtletjih. Ta uspešnost in kaj bi lahko pomenila na dolgi rok, je eden od razlogov, zakaj zdaj dodajam deleže.

Četrtina Prihodki AWS Medletna rast
Drugo četrtletje 2021 14,8 milijarde dolarjev 37%
1. četrtletje 2021 13,5 milijarde dolarjev 32%
Četrtletje 2020 12,7 milijarde dolarjev 28%
3. četrtletje 2020 11,6 milijarde dolarjev 29%
Drugo četrtletje 2020 10,8 milijarde dolarjev 29%
1. četrtletje 2020 10,2 milijarde dolarjev 33%

Vir podatkov: Amazon; YoY = leto v letu.

Vrednotenje je pošteno

Kot večina velikih podjetij, so bile Amazonove delnice le redko poceni. V preteklih letih se je v času relativne tržne panike trgovalo le pod 24-kratnim operativnim denarnim tokom. In teh ni mogoče predvideti.

AMZN grafikon

AMZN podatke avtorja YCharts

ali lahko moje doo vlaga v delnice

Po objavi dobička v drugem četrtletju je delnica padla za skoraj 9%. Četrtletna prodaja in napovedi podjetja so bile manjše od projekcij Wall Streeta. Trenutno je povprečna ocena analitikov 490,3 milijarde dolarjev prihodkov za celo leto. Kljub zastoju v zadnjem četrtletju je mogoče zadnjih nekaj let uporabiti za napovedovanje normalne stopnje denarnega toka iz poslovanja.

Obdobje Prihodki Denarni tok iz poslovanja (CFFO) CFFO kot odstotek prihodka
FY2021 YTD 221,6 milijarde dolarjev 16,9 milijarde dolarjev 7,6%
FY 2020 386,1 milijarde dolarjev 66,1 milijarde dolarjev 17,1%
FY 2019 280,5 milijarde dolarjev 38,5 milijarde dolarjev 13,7%
FG 2018 232,9 milijarde dolarjev 30,7 milijarde dolarjev 13,2 %
FG 2017 177,9 milijarde dolarjev 18,4 milijarde dolarjev 10,3%

Vir podatkov: Amazon.

Če kot vodilo uporabimo 13,7 % pred pandemijo v letu 2019, je tržna kapitalizacija delnice v višini 1,67 bilijona dolarjev približno 24,8-krat normaliziran denarni tok iz poslovanja za leto 2021. To bi bilo prav v skladu z zgodovinsko dobrimi časi za nakup delnic. Ker ultradonosna AWS postaja vse večji del poslovanja, se bo denarni tok kot odstotek prihodka verjetno še naprej povečeval v prihodnjih letih. To je samo še en razlog več, da sem z veseljem dodal delnice Amazona v svoj portfelj.^