Vlaganje

3 razlogi za nakup Merckove zaloge zdaj

Tako kot mnogi njegovi kolegi v farmacevtski industriji, Merck (NYSE:MRK)je v zadnjem letu zaostajala za širšim trgom. Za to slabo delovanje so verjetno krivi učinki pandemije COVID-19 na izlete v zdravniške ordinacije, skupaj z zaznanimi regulativnimi ovirami (zakonodajalci so razpravljali o predlaganih zakonih, ki bi lahko vplivali na prodajo zdravil).

Kljub tem izzivom obstajajo odlični razlogi, da razmislite o dodajanju delnic Mercka v svoj portfelj, nekateri od teh pa so posledica nedavnega razvoja. Tukaj so moji trije glavni razlogi, zakaj so delnice Merck trenutno nakupovalne.

Tabela MRK

MRK podatki po YCharts

1. Keytruda

Na vrhu seznama imamo vodilni Merckov izdelek Keytruda. To zdravilo proti raku se ponaša z impresivnim številom indikacij. Samo v ZDA je pridobil vsaj 36 odobritev. To je še preden dodamo regulativne smernice, ki jih ima Keytruda v tujini. Zato ne preseneča, da Keytruda še naprej raste prodaja uspešnic . V drugem četrtletju, ki se je končalo 30. junija, je Merckov prihodek od Keytrude dosegel 4,2 milijarde dolarjev, kar je 23 % več kot v obdobju pred letom dni.Navzgor zdravila proti raku se ne bo kmalu končala. Trenutno poteka več kot ducat kliničnih preskušanj, vlagatelji pa lahko pričakujejo redne širitve etiket. Predvideva se, da bo Keytruda v naslednjih pol desetletja postala najbolje prodajano zdravilo na svetu. Ta izdelek bo Mercku še naprej pomagal povečati prihodke in zaslužke, kar je dobro za podjetje in njegove delničarje.

2. Obetavno zdravilo za COVID-19

1. oktobra je Merck objavljene podatke iz vmesne analize kliničnega preskušanja faze 3 za molnupiravir, potencialno zdravilo za COVID-19, ki ga razvija z Ridgeback Biotherapeutics. Med preskušanjem se je molnupiravir izkazal za učinkovitega pri zmanjšanju tveganja hospitalizacije ali smrti za 50 %. Pomembno je, da se je vseh osem smrti v študiji zgodilo v skupini s placebom. Noben bolnik, zdravljen z molnupiravirjem, ni umrl.

Zdravnik stresa pacienta

Vir slike: Getty Images.Na podlagi teh impresivnih rezultatov – in po nasvetu neodvisnega odbora za spremljanje podatkov – je Merck predčasno ustavil študijo in se pripravlja na oddajo vloge za dovoljenje za uporabo v nujnih primerih (EUA) za molnupiravir. To zdravilo bi lahko podjetju v bližnji prihodnosti nekoliko izboljšalo prodajo. Na tisoče ljudi je hospitaliziranih zaradi koronavirusa in čeprav obstajajo možnosti zdravljenja za bolezen, imajo omejitve.

Veklury, vodilno zdravilo za COVID-19, ki ga trži Gilead Sciences, se daje z intravensko infuzijo. medtem, Regeneron Zdravilo REGEN-COV je treba dajati z infuzijo ali subkutano injekcijo. Molnupiravir je peroralno zdravilo, kar pomeni, da ga lahko bolniki jemljejo od doma. Ta prednost bi lahko pomagala molnupiravirju zavzeti dostojen delež na trgu. Vsaj dve drugi podjetji razvijata peroralna zdravila za COVID-19 ( Pfizer je eden izmed njih), vendar ima Merck prednost zaradi svoje nedavne objave.

3. Merck gre po nakupih

Merck je pred kratkim napovedal prevzem Acceleron Pharma (NASDAQ:XLRN)v transakciji z gotovino in zalogami v vrednosti 11,5 milijarde dolarjev. Posel naj bi sklenil v četrtem četrtletju. Zahvaljujoč tej pridobitvi bo Merck dobil v roke sotatercept, potencialno zdravilo za obliko visokega krvnega tlaka v arterijah, imenovano pljučna arterijska hipertenzija (PAH). Bolezen med drugimi resnimi težavami povzroči zoženje krvnih žil v pljučih.

Možnosti zdravljenja PAH obstajajo, vendar se zdi, da je sotatercept boljši od trenutnih standardov oskrbe. Acceleron je objavil podatke o 10 bolnikih (od 21), zdravljenih s sotaterceptom v kliničnem preskušanju faze 2. Med študijo je teh 10 bolnikov pokazalo izboljšanje meril krvnega pretoka, navaja podjetje. Presenetljivo pa je, da so bili vsi ti bolniki predhodno zdravljeni zaradi PAH. Bolezen prizadene približno 70.000 bolnikov v ZDA in Evropi.

Glede na to, da sotatercept preiskujejo tudi pri drugih indikacijah, bi lahko dosegel status uspešnice, če bi bil odobren. Drug izdelek v Acceleronovem arzenalu je Reblozyl, odobreno zdravilo za anemijo (pomanjkanje rdečih krvnih celic) pri bolnikih z nekaterimi motnjami, povezanimi s krvjo. Bristol Myers Squibb trži Reblozyl, Acceleron pa je upravičen do plačil z regulativnim mejnikom v višini do 100 milijonov dolarjev in plačil licenčnin, ki znašajo približno 20 % do 25 % neto prodaje zdravila. Acceleron verjame, da bi Reblozyl lahko dosegel najvišjo prodajo v višini 4 milijarde dolarjev.

Kombinacija Reblozyla in sotatercepta bi lahko smiselno premaknila iglo za Merck.

Močna dolgoročna izbira

Merck je v preteklem letu morda zaostajal na trgu, toda zahvaljujoč svojemu kronskemu dragulju, Keytrudi, obetavnemu peroralnemu zdravilu COVID-19, in proizvodom, ki jih bo pridobil po sklenitvi posla z Acceleronom, se zdi, da bo podjetje povečalo svoje prihodke in zaslužek na dobrem posnetku v bližnji prihodnosti. To je še preden pomislimo na cvetoče podjetje na področju zdravja živali in cepiv. Merck trenutno trguje s 14,5-kratnim terminskim dobičkom, zaradi česar je podjetje razumno vrednoteno – povprečno razmerje terminske cene in dobička za farmacevtsko industrijo je 13,6. Vlagatelji, osredotočeni na dolgo igro, ne morejo iti narobe s to farmacevtsko delnico.^