Vlaganje

3 razlogi, zakaj bi Amazon moral razmisliti o umiku AWS

Odkar Amazon (NASDAQ: AMZN)je leta 2015 začel razbijati prihodke in dobičke iz poslovanja Amazon Web Services (AWS), vse več analitikov je pozvalo tehnološkega giganta, naj odcepi rastoče poslovanje v oblaku.

Kot dolgoletni vlagatelj Amazona sem večkrat nasprotoval tej zamisli iz preprostega razloga. AWS ustvarja prihodke z višjimi maržami kot Amazonovo maloprodajno poslovanje, zato dejansko spodbuja večino rasti dobička Amazona, hkrati pa podpira širitev svojega maloprodajnega ekosistema z velikimi popusti, poceni napravami strojne opreme, običajnimi trgovinami in drugimi strategijami, ki vodijo do izgube. .

Toda v zadnjem letu sem se postopoma ogrel za idejo, da bi Amazon izločil AWS. Oglejmo si tri razloge, zakaj bi Amazon moral razmisliti o odcepitvi - in ali bi se to dejansko lahko zgodilo ali ne.

Šest ljudi leži na oblaku.

Vir slike: Getty Images.

1. Amazon ima skrit motor rasti

Amazon je pravzaprav tretja največja platforma za spletno oglaševanje v ZDA Abeceda 's(NASDAQ: GOOG) (NASDAQ: GOOGL)Google in Facebook (NASDAQ: FB), po navedbah eMarketerja, vendar še ni začel ločeno izbijati svojih prihodkov od oglaševanja ali dobička iz poslovanja.Namesto tega Amazon oglaševalski posel predstavlja levji delež svojega segmenta »drugo«, ki je v prvi polovici leta 2021 povečal svoje prihodke za 82 % na 14,8 milijarde dolarjev in predstavlja 7 % Amazonove vrhunske ponudbe. Za primerjavo, prihodki AWS so se medletno povečali za 35 % na 28,3 milijarde dolarjev v prvi polovici leta 2021 in so predstavljali 13 % Amazonove vrhunske ponudbe.

Amazon še ne preseže dobička iz poslovanja segmenta 'drugi', vendar vodilne oglaševalske platforme na trgu običajno ustvarjajo prihodke z višjimi maržami kot platforme infrastrukture v oblaku.

Na primer, Facebook - ki ustvarja skoraj vse svoje prihodke od oglasov – končalo zadnje četrtletje s 43-odstotno operativno maržo. AWS, edina večja platforma javne infrastrukture v oblaku, ki ustvarja stalen dobiček, je zadnje četrtletje končala z 28-odstotno operativno maržo.Zato Amazonov oglaševalski posel verjetno deluje z višjimi maržami kot AWS in ustvarja veliko večjo rast prodaje. Medtem se AWS sooča z močno konkurenco Microsoft 's(NASDAQ: MSFT)Azure in Google Cloud, in bi lahko bil prisiljen uskladiti njihova nedavna znižanja cen za njihove provizije na trgu v oblaku tretjih oseb (3 % za obe platformi v primerjavi s 5 %) pri AWS.

Na podlagi teh dejstev je smiselno, da Amazon izloči AWS, medtem ko še raste, in se bolj zanaša na svoje cvetoče oglaševalsko podjetje za prihodnjo rast zaslužka.

2. To bi lahko pomirilo protimonopolne regulatorje

AWS daje Amazonu morilsko prednost pred večino drugih trgovcev na drobno, saj njegov prihodek z višjimi maržami podpira širitev njegovega ekosistema Prime s strategijami z nižjo maržo. Zato mnogi veliki trgovci na drobno raje uporabljajo Microsoftov Azure ali Google Cloud, namesto da bi podpirali rast Amazonovega največjega dobička.

Amazon se sooča tudi s stalnim pritiskom protimonopolnih regulatorjev v ZDA in v tujini glede prevlade svojih trgov e-trgovine. AWS, za katerega Canalys ocenjuje, da obvladuje 31 % svetovnega trga infrastrukture v oblaku, prav tako nadzorujejo regulatorji in bi se lahko soočil s sondami, če se bo več trgovcev na drobno pritožilo nad sinergijami, ki ustvarjajo dobiček med Amazonovim maloprodajnim poslom in AWS.

Proaktivno izločanje AWS bi lahko pomirilo regulatorje, naredilo AWS privlačnejše za Amazonove maloprodajne tekmece in dalo Amazonu več prostora za širitev oglaševalskega poslovanja.

koliko dobiš za socialno varnost

3. AWS ne bi bilo treba več podpirati maloprodajnega poslovanja

AWS podpira rast dobička Amazona, vendar Amazonovo maloprodajno poslovanje prav tako preprečuje, da bi AWS dosegel svoj resnični potencial rasti. Odcepitev AWS bi podjetju v oblaku omogočilo vlaganje v lastno prihodnjo rast brez bremena podpore Amazonovih trgov in trgovin z nižjo maržo.

Ta ločitev bi bila primerljiva z eBay 's(NASDAQ: EBAY)spin-off od PayPal (NASDAQ: PYPL)leta 2015. Pri tej odprodaji je vsak delničar eBaya prejel eno novo delnico PayPal za vsako delnico eBaya, ki jo je imel v lasti. Evo, kaj se je zgodilo z obema delnicama po razdelitvi:

Diagram PYPL

Vir: YCharts.

Ta odcepitev je odklenila potencial rasti PayPala kot samostojnega podjetja in vlagatelji, ki so obdržali svoje delnice obeh podjetij, so v nekaj več kot šestih letih ustvarili velike dobičke. Videli bi lahko, da Amazon in AWS ustvarita podobne dobičke kot ločeni podjetji v samo nekaj letih.

Toda ali se bo spin-off kdaj zgodil?

Izvršni direktor Amazona Andy Jassy, ​​ki je pred tem vodil AWS, preden je julija nasledil Jeffa Bezosa, je pred tem zavrnil pozive za izločitev AWS. Vendar pa je odcepitev bolj smiselna vsako četrtletje, saj se Amazonov oglaševalski posel širi in se podjetje sooča z več protimonopolnimi ovirami. Zato še vedno verjamem, da bi Amazon lahko v bližnji prihodnosti še vedno izločil AWS – in vlagatelji bi morali to potezo pozdraviti.^