Vlaganje

3 zaloge loncev, ki bodo imele koristi od legalizacije marihuane za odrasle v New Yorku

V torek zvečer je senat zvezne države New York sprejel zakon o legalizaciji rekreacijske marihuane. Naslednji dan je guverner Andrew Cuomo podpisal zakon. Te poteze so se zgodile hitro, le nekaj dni po tem, ko so guverner in drugi državni zakonodajalci objavili sporazum o legalizaciji prodaje marihuane za odrasle v državi. Zaradi tega pomembnega dogodka je New York petnajsta država v državi, ki je legalizirala rekreacijsko marihuano.

To je velik posel za industrijo; New York je druga najbolj naseljena država (za Kalifornijo), ki je odobrila prodajo konoplje za odrasle. V mislih imam nekaj delnic, ki že delujejo v državi, ki so še posebej dobro pripravljene na pridobitev legalizacije.

Pogled na Manhattan iz zraka.

Vir slike: Getty Images.

Kdo ima oporo?

Cuomo je dejal, da bi zakonodaja lahko prinesla 350 milijonov dolarjev letnih davkov in ustvarila med 30.000 in 60.000 delovnih mest za državo. S predlagano zakonodajo se pričakuje, da bo imela efektivno davčno stopnjo na prodajo marihuane 13 %, to pomeni, da Cuomo pričakuje skoraj 2,7 milijarde dolarjev letne prodaje marihuane za odrasle.

Kot smo videli v drugih državah, kot sta Illinois in Arizona, imajo podjetja, ki že imajo trdne temelje pri prodaji medicinske marihuane v državi, največ koristi, vsaj na začetku. Lani je Illinois dal prednost obstoječim podjetjem za medicinsko konopljo, ki jim je omogočil licenciranje obstoječih trgovin z medicinsko marihuano za uporabo odraslih in jim nato omogočil, da dodajo dodatno trgovino za rekreacijsko prodajo. Arizona, ki se letos odpira za prodajo za odrasle, daje prednost podjetjem, ki tam že imajo licence za medicinsko marihuano.New York je omejil število podjetij z medicinsko marihuano na 10 v državi, pri čemer so za vsako dovoljene štiri licence. Podjetja z največjo tržno kapitalizacijo v tej skupini so Curaleaf Holdings ( OTC:CURLF ), Green Thumb Industries (OTC:GTBIF), in Columbia Care (OTC:CCHWF).

Curaleaf bo vzljubil New York

Sedež Curaleaf je v sosednjem Massachusettsu, podjetje, ki ima 101 maloprodajno lokacijo v 23 zveznih državah, pa je močno osredotočeno na severovzhod, zlasti v zvezne države z omejenim dovoljenjem, kar je pot, ki jo je New York ubral za medicinsko marihuano. Curaleaf je dejal, da v svojih štirih newyorških ambulantah za medicinsko uporabo že zaposluje 210 ljudi.

„New York ima potencial, da postane eden najbolj živahnih trgov konoplje v ZDA, zato je treba predloge za legalizacijo uporabe za odrasle osredotočiti na zagotavljanje, da lahko država čim prej doseže znatne davčne prihodke, ustvarjanje delovnih mest in socialno pravičnost. kolikor je mogoče,« je v nedavnem sporočilu za javnost dejal Joe Bayern, izvršni direktor Curaleafa.Curaleaf stalno raste prihodke. Leta 2020 je poročal o 626,6 milijona dolarjev prihodkov, kar je 184 % več kot leto prej. Prav tako se približuje dobičkonosnosti s sedmimi zaporednimi četrtletji pozitivno prilagojenega EBITDA in je dejal, da ima prilagojenih 144 milijonov dolarjev EBITDA lani, kar je 456 % več kot v letu 2019.

Delnice družbe so se v zadnjih 12 mesecih podražile za več kot 268 %, vendar so se v zadnjem mesecu znižale za približno 5 %, zaradi česar so njegove delnice trenutno nekoliko bolj mamljive za nakup.

kako hitro zaslužiti z delnicami

Columbia Care ima prednost domačega terena

Columbia Care ima sedež v New Yorku, zato ima morda vgrajeno prednost, ko poskuša povečati poslovanje v državi. Podjetje, ki ga je leta 2012 soustanovil sedanji izvršni direktor Nicholas Vita, nekdanji podpredsednik Goldman Sachs, je v letu 2020 poročal o prihodkih v višini 197,9 milijona dolarjev, kar je 151 % več kot v letu 2020. V četrtem četrtletju je imela tudi rekordno prilagojeni EBITDA v višini 9,5 milijona dolarjev, kar je 124 % več kot v prejšnjem četrtletju in v drugem zaporednem četrtletju s pozitivno prilagojenim EBITDA. Cena delnice Columbia Care se je v zadnjih 12 mesecih povečala za več kot 275 %, v zadnjem mesecu pa se je znižala za približno 4 %.

Načrtuje zaključek nakupa Green Leaf Medical kasneje letos , kar mu daje večjo prisotnost v Marylandu, Ohiu, Virginiji in Pensilvaniji. Družba je bila v svojih napovedih za leto 2021 naklonjena, saj je napovedala skupni prihodek med 500 milijoni in 530 milijoni dolarjev ter letno kombinirano prilagojeno EBITDA med 95 milijoni in 105 milijoni dolarjev, pri čemer je dejalo, da te številke izključujejo kakršen koli vpliv legalizacije v New Yorku.

Green Thumb je že videl načrt

Green Thumb s sedežem v Chicagu je še en velik večdržavni operater s 13 proizvodnimi obrati, 56 maloprodajnimi lokacijami in licencami za dodatnih 41 ambulant. Podjetje se je na newyorški trg medicinske marihuane kupilo z nakupom Fiorello Pharmaceuticals leta 2019 in ima tri maloprodajne lokacije v državi, četrto pa nameravajo odpreti v okrožju Nassau na Long Islandu.

Green Thumb je v Illinoisu že doživel prehod od prodaje samo za medicinske namene k prodaji za medicinsko uporabo in prodajo za odrasle in se je dobro odrezal. Deluje v 12 državah in je lani zabeležil prihodek v višini 556,6 milijona dolarjev, kar je 157,2 % več kot leto prej. Pravkar je poročal o 22,5 milijona dolarjev čistega dobička v četrtem četrtletju, kar je drugo zaporedno četrtletje pozitivnega čistega dobička.

Tako kot pri drugih dveh podjetjih so tudi njene delnice lani poslovale fenomenalno, a so se pred kratkim nekoliko vrnile na zemljo. Delnice Green Thumb so se v zadnjih 12 mesecih zvišale za več kot 327 %, v zadnjem mesecu pa so padle za več kot 30 %. Eden od oblakov, ki visi nad podjetjem, je, da ga preiskujejo v škandalu pay-to-play v zvezi s podelitvijo državnih licenc za marihuano, pravi Chicago Tribune .

Grafikon CURLF prihodkov (TTM).

CURLF prihodek (TTM) podatki po YCharts

Izbira

Vsa tri podjetja so zelo hitro rasla prihodke in so pripravljena narediti še bolje zdaj, ko se bo New York odprl za prodajo za odrasle. Mislim, da bo Columbia Care, čeprav je najmanjša od treh, imela največ koristi od selitve. Ima najtesnejšo povezavo z državo in če se njeni prihodki letos resnično povečajo za 252 %, kot napovedujejo v podjetju, bo šlo še bolje, če se bo prodaja za odrasle v New Yorku začela do konca leta. Zdi se, da imajo njene delnice tudi največ prostora za rast. Pri 4,8 ima najnižjo knjigovodsko vrednost (PB) od treh delnic, v primerjavi s 6,6 za Green Thumb in 7,2 za Curaleaf.

Curaleaf pa je trenutno najvarnejša izbira. Ima največ sredstev in bo do konca leta morda donosen. Green Thumb je morda najbolj tvegana izbira zaradi preiskave, ki je v teku, a če se to odpravi, ima skoraj toliko sredstev za prilagajanje prodaji za odrasle v državi kot Curaleaf.^