Vlaganje

3 delnice mobilnih aplikacij za nakup, 1 za izogibanje

Pred desetimi leti je bila aplikacija nekaj, kar ste dobili v restavraciji pred jedjo. Danes je središče industrije, vredne 5 bilijonov dolarjev. Mobilne aplikacije (okrajšava za aplikacije) so revolucionirale računalništvo in ga prenesle od klikov z miško na zaslone na dotik in na tej poti ustvarile več bilijonov dolarjev vredno gospodarstvo za razvijalce, novoustanovljena podjetja in tehnološke velikane.

Ni presenetljivo, da najbolj priljubljene mobilne aplikacije pogosto pripadajo najuspešnejšim podjetjem, saj so tehnična zmogljivost, enostavna uporaba in uporabnost ključni kriteriji za prenos aplikacij na milijarde pametnih telefonov po vsem svetu.

Glede na to, da se bo svetovni čas, porabljen za aplikacije, povečal z 1,6 bilijona ur v letu 2016 na 3,5 bilijona ur leta 2021, ni presenetljivo, da so vlagatelji lačni koščka prostora.

Moški pogleda svoj pametni telefon in se nasmehne.

Vir slike: Getty Images.

Industrija mobilnih aplikacij danes

Toliko javnih podjetij je odvisno od svojih aplikacij, da konkurirajo na današnjem trgu. Poleg tehnoloških podjetij so aplikacije ključne za banke, trgovce na drobno, letalske družbe, hotele, restavracije in industrijo. Tudi segmente, ki so nekoč nemoteno delovali brez povezave, kot sta prevoz in video zabava, so motile blagovne znamke, ki temeljijo na aplikacijah, kot sta Uber in Netflix .Apple 's(NASDAQ: AAPL)iOS in abeceda 's(NASDAQ:GOOG) (NASDAQ:GOOGL)Android prevladuje na trgu operacijskih sistemov za pametne telefone. Toda kljub veliko večjemu tržnemu deležu Androida razvijalci najprej izdelajo aplikacije za iOS in nato za Android – uporabniki iOS imajo višje dohodke, zato je večja verjetnost, da bodo plačevali za aplikacije; za iOS je lažje oblikovati, ker je omejeno število naprav, ki uporabljajo programsko opremo; in aplikacije so varnejše v sistemu iOS.

Ta prednost je ključni dejavnik Appleovih ogromnih marž dobička, saj so storitve, povezane z aplikacijami, prerasle v pomemben tok prihodkov, ki dopolnjuje prodajo njegovih naprav. Vendar Apple ni edini, ki ima koristi od ekonomije aplikacij – lastniki najbolj priljubljenih plačljivih in brezplačnih aplikacij prav tako zbirajo denar iz mobilnih naprav.

najboljše zaloge za krito pisanje klicev

Najboljši igralci aplikacij

Spodnji grafikon prikazuje nekatere delnice, ki uspevajo iz gospodarstva aplikacij.Podjetje Tržna kapitalizacija Zaostajajoče razmerje P/E 1-letna rast delnic (izguba) Uvrstitev v Apple App Store
Apple 851,9 milijarde dolarjev 18.2 38% Se ne uporablja
abeceda 821,1 milijarde dolarjev 39.4 43,7 % #3, #7, #9, #14 in še več (YouTube, Gmail, Google Zemljevidi, Google Dokumenti)
Facebook (NASDAQ:FB) 561,3 milijarde dolarjev 37.4 48,2 % #1,#2, #5, #18 (Facebook Messenger, Instagram, Facebook, What's App)
Snap Inc (NYSE:SNAP) 16,7 milijarde dolarjev N/A (ni dobičkonosno) (43,3 %) #4 (Snapchat)
Skupina tekem (NASDAQ:MTCH) 9,6 milijarde dolarjev 23.4 102,8 % # 50 (Tinder)
Paypal Holdings (NASDAQ:PYPL) 95,7 milijarde dolarjev 61.6 100,2 % # 28, # 37 (Paypal, Venmo)

Vir: Ycharts in App Store

Kot kralj App Store je Apple naredil precejšen uboj iz mobilnega gospodarstva. V zadnjem četrtletju se je prihodek od storitev, ki v veliki meri izhaja iz plačil v aplikacijah in lastnih aplikacij, kot je Apple Music, povečal za 34 % v primerjavi s prejšnjim letom na 8,5 milijarde dolarjev, s čimer je postal največji segment podjetja po iPhoneu. Apple se vedno bolj osredotoča na izkoriščanje svoje nameščene baze naprav za rast svojega poslovanja s storitvami z nakupi v aplikacijah in tangencialnimi posli, kot so Apple Music, iTunes in pričakovana prihajajoča televizijska storitev.

Alphabet je s svojo platformo Android zgradil svoje impresivno podjetje, ki temelji na aplikacijah. Aplikacije za Android so v letu 2016 zbrale 27 milijard dolarjev prodaje in tako kot Apple podjetje obdrži 15 % prodaje, ki temelji na aplikacijah, kar mu daje več milijard dolarjev prihodkov. Poleg Androida ima Alphabet tudi nekaj najbolj priljubljenih aplikacij na svetu, vključno z YouTube, Gmailom, Google Zemljevidi in Google Dokumenti, ki so izpopolnili njeno oglaševalsko dejavnost. YouTube, na primer, ima 1,5 milijarde uporabnikov mesečno in trdi, da njegovi uporabniki gledajo več kot eno uro na dan na mobilnih napravah. Podjetje ne razkriva finančnih rezultatov YouTuba, vendar je zaradi visoke stopnje monetizacije video oglasov to še en dragocen vir prihodka.

Nihče ne prevladuje v igri aplikacij, kot je Facebook. Gigant družbenih medijev ima v lasti tri od petih najboljših aplikacij v trgovini z aplikacijami in ima tri aplikacije z milijardo uporabnikov ali več, pri čemer bo Instagram letos verjetno postal četrti. Medtem ko je mobilni telefon podjetju povzročal preglavice v njegovi zgodnji javni zgodovini, je zdaj obvladalo mobilno oglaševanje, ki je postalo glavno gonilo njegovega poslovanja. V zadnjem četrtletju je 89 % prihodkov od oglaševanja prihajalo iz mobilnih naprav in to strokovno znanje je izkoristilo za izgradnjo podjetij iz domačih blagovnih znamk aplikacij, kot je Instagram – in bi moral sčasoma storiti enako z Whatsappom. Dokler ljudje uporabljajo svoje telefone za komunikacijo, mora Facebook ostati zmagovalec.

Snap, starš Snapchat, je lastnik četrte najbolj priljubljene aplikacije v App Store, ki je, tako kot Instagram, aplikacija za mobilne naprave, ki temelji na kameri in uporabnikom omogoča objavljanje fotografij z različnimi objektivi in ​​snemanje videoposnetkov, ki so zbrani v zgodbe. Medtem ko je Snapchat redka družba družbenih medijev, ki je dejansko postavila izziv Facebooku in pridobivala priljubljenost med najstniki in mladimi odraslimi, je podjetje izgubilo zagon, saj je Instagram sprejel številne funkcije, zaradi katerih je bilo edinstveno. Rast se upočasnjuje in podjetje se trudi pokazati svojo vrednost oglaševalcem, ki imajo raje Instagram.

Vanguard s & p 500 etf

Match Group morda nima ene izmed najbolje prenesenih aplikacij v App Store, vendar podjetje, zahvaljujoč Tinderju, ki je na prvem mestu, preoblikuje spletno industrijo za zmenke. Njegova metoda ujemanja potencialnih zmenkov, ki temelji na potegu, je Tinder naredila za aplikacijo za zmenke št. 1 in spodbudila močno rast podjetja, saj še naprej monetizira Tinder z dodatki, kot so Tinder Boost, Tinder Plus in Tinder Gold. Podjetje in njegove druge aplikacije, kot so OkCupid, PlentyofFish, Match in na desetine drugih, bi morale še naprej rasti, ko postajajo spletni zmenki bolj priljubljeni.

Končno je Paypal že dolgo vodilni pri mobilnih plačilih z več kot 200 milijoni aktivnih računov. Njegova pridobitev Venma se je izkazala tudi kot ključna, saj je postala priljubljena med milenijci, ker omogoča hitra in brezplačna plačila za razdelitev čekov v restavraciji, plačilo najemnine ali povračilo drugih stroškov. V zadnjem četrtletju je družba sporočila, da so se mobilna plačila povečala za 53 % na 48 milijard dolarjev zaradi močne udeležbe v prazničnem času. Ker mobilna plačila postajajo bolj priročna, ima Paypal verjetno še dolg rep rasti.

Ženska v tekaških hlačah drži pametni telefon v rokah.

Vir slike: Getty Images.

Zaloge za prenos

Iz zgornje skupine tri delnice izstopajo od ostalih po svoji moči v mobilnih aplikacijah. Zdi se, da imajo Facebook, Paypal in Match Group tudi dolge repe rasti pred njimi, saj se gospodarstvo aplikacij neizogibno širi. Ta tri podjetja so vsa vodilna v svojih mobilnih segmentih – družbenih medijih, plačilih in zmenkih – in vsa tri so zaradi te moči lahko dosegla velike stopnje dobička.

Prihodki od Applovih storitev bi morali še naprej rasti, vendar obstaja večje tveganje za podjetje: zrelost iPhone-a in upočasnitev rasti. Zdi se, da je bogastvo Alphabet bolj odvisno od njegove oglaševalske ekonomije in ne od aplikacij, in zdi se, da bo Snap še naprej s težavo konkurirati Facebooku in Instagramu za oglaševalce in uporabnike.

Če želite izkoristiti rastoče gospodarstvo aplikacij, so Facebook, Paypal in Match Group tukaj najbolj obetavne stave.^