Vlaganje

3 vodilne delnice telezdravstva za nakup leta 2021 in pozneje

Pandemija je spodbudila trend, ki je že naraščal – telezdravje. Pred pandemijo so podjetja pogosto obravnavala telezdravje kot priročno možnost za prihranek pri stroških zavarovanja, med pandemijo pa je postalo nuja. V prihodnje bodo potrošniki, ko so videli, kako enostavne so lahko storitve telezdravja za polnjenje na recept, duševno zdravje in druga področja, pričakovali možnosti telezdravja.

Eno poročilo Fatpos Global navaja skupno letno stopnjo rasti (CAGR) za telezdravje na 37,8 % od leta 2021 do 2030, ki se je povečala s trga v višini 37,69 milijarde dolarjev v letu 2020 na 930,31 milijarde dolarjev do leta 2030. Tri delnice telezdravja, ki bodo imele koristi od trenda letos in naprej so Človek (NYSE: HUM), Doximity (NYSE:DOCS), in CVS zdravje (NYSE: CVS).

Pacient ima video posvetovanje z zdravnikom.

Vir slike: Getty Images

Humana ohranja telezdravje kot del svojega splošnega poudarka

Delnice Humana so se letos nekoliko zmanjšale, nekaj več kot 1 %. Vendar pa je v zadnjih petih letih dosegel skupni donos več kot 136%. Bolj je znana po tem, da je zavarovalnica, vendar je postala močno vlagana v telezdravje.

Podjetje ima solidno bilanco stanja. V šestih mesecih leta 2021 je družba poročala o prihodkih v višini 41,3 milijarde dolarjev, kar je 8,6 % več kot leto prej. Dobiček na delnico v šestih mesecih je bil ocenjen na 14,56 $, kar je manj od 17,97 $ v enakem obdobju lani. Toda smernice podjetja pravijo, da pričakujejo, da bo letni EPS znašal 24,97 do 25,47 USD v primerjavi s 25,31 USD lani.Humana je bila v zadnjih dveh letih vključena v več pobud na področju zdravja na daljavo, v svojem razpisu o zaslužku v prvem četrtletju pa je izvršni direktor Bruce D. Broussard dejal, da podjetje vidi digitalne zdravstvene pobude kot blago. Namesto da bi razvijala lastne pobude, je dejal, da je bolj smiselno, da Humana pogosto sodeluje z drugim podjetjem.

Leta 2019 je z Doctor on Demand začel sedemletno pogodbo o ustanovitvi On Hand, spletne medicinske platforme za uporabnike Humane. Lani je Humana vložila 100 milijonov dolarjev v zagonsko podjetje na področju telehealtha, Heal, ki se osredotoča na zdravstveno varstvo na domu, ponuja pa tudi telemedicino, telepsihologijo in zdravstvene storitve digitalnega spremljanja. Februarja 2021 se je Humana povezala z Mercyjem, da bi ponudila storitve virtualne oskrbe za člane Humanine Medicare Advantage. Junija je z League podpisala pogodbo o razširitvi digitalne platforme za zdravje in ugodnosti tega podjetja na Humana Employer Group in člane specialnega zavarovanja.

Doximity deluje na drugi strani telemedicine

Doximity je morda najboljša zaloga telezdravstva, za katero še niste slišali - razen če delate na področju medicine. Je vodilna digitalna platforma za medicinske strokovnjake in zahteva več članov kot Ameriško zdravniško združenje. Po podatkih Doximity služi več kot 80 % zdravnikov v ZDA, pa tudi 50 % medicinskih sester, pomočnikov zdravnikov in farmacevtov.Podjetje je bilo velik del storitev na daljavo; njegova plačana platforma v oblaku Doximity Dialer se je v četrtletju povečala za 24.000 zdravniških licenc s 300.000 edinstvenimi virtualnimi obiski v četrtletju s strani zdravnikov, medicinskih sester in pomočnikov zdravnikov, je podjetje navedlo v svojem razpisu o zaslužku v prvem četrtletju.

Doximity, ustanovljen leta 2010, je od prve javne ponudbe 24. junija zabeležil več kot 45-odstotno rast delnic. V svojem poročilu za prvo četrtletje 2022 je družba navedla, da ima prihodke v višini 72,7 milijona dolarjev v primerjavi s 36,4 milijona dolarjev leta 2021, kar je povečanje za 100 % letno. Čisti dobiček je znašal 26,3 milijona dolarjev v primerjavi s 1,5 milijona dolarjev v enakem obdobju lani. Prav tako je dejal, da pričakuje letni prihodek od 296,5 milijona do 299,5 milijona dolarjev v primerjavi z 206,9 milijona dolarjev, ki jih je poročal v proračunskem letu 2021.

Zamislite si Doximity kot LinkedIn (ki je v lasti Microsoft ) za medicinske strokovnjake - to je primerno, ker je bil Konstantin Guericke, soustanovitelj LinkedIna, prvi član svetovalnega odbora Doximityja. Doximity študentom medicine in zdravstvenim delavcem omogoča, da se brezplačno prijavijo, prihodki pa izhajajo iz dodatnih storitev, ki temeljijo na naročnini, in predvsem iz prihodkov od oglaševanja. Farmacevtska in bolnišnična podjetja so pripravljena drago plačati za neposredni dostop do naročnikov Doximityja.

Po besedah ​​izvršnega direktorja Doximity Jeffa Tangneyja je zdravstvena industrija v ZDA porabila le 28 % svojih oglaševalskih dolarjev za digitalna prizadevanja v primerjavi s 63 %, ki jih za digitalno oglaševanje porabijo druge industrije. Doximity mi je všeč, ker že obvladuje tako prevladujoč delež v industriji, ki je prvi na trgu, in ima veliko prostora za rast tokov prihodkov.

CVS Health raste virtualno in osebno

Delnice CVS so se letos povečale za več kot 25 %, v zadnjih petih letih pa so se denarni tokovi iz poslovanja povečali za 87 %. CVS je bolj znan po svojih lekarnah kot kot ponudnik telehealtha, vendar je velik igralec na tem področju, še posebej od prevzema Aetne leta 2018.

Podjetje ponuja video obiske zdravnikov prek svojih MinuteClinics v 35 državah in okrožju Columbia. Ima tudi mrežo ponudnikov telemedicine, ki zagotavljajo storitve v DC in vseh državah, razen v Idahu. Podjetje spodbuja tudi spletna naročila farmacevtskih izdelkov. Še pomembneje pa je, da za razliko od podjetja za telehealth pure-play, kot je npr Zdravje Teladoc , CVS je že dolgo dobičkonosen . V drugem četrtletju je družba poročala o šestmesečnem prihodku v višini 141,7 milijarde dolarjev, kar je 7,3 % več kot leto prej. Prav tako je poročal o čistem dobičku v šestih mesecih v višini 5 milijard dolarjev, kar je več kot 4,9 milijarde dolarjev v enakem obdobju lani.

CVS je povečal prihodke v zadnjih 10 zaporednih letih in povečal EPS v devetih od zadnjih 10 let. Na podlagi celoletne napovedi od 280,7 do 285,2 milijarde dolarjev prihodkov in od 6,35 do 6,45 dolarja dobička na delnico se bo letos verjetno obema povečala. Zgodovina sama po sebi nikakor ni zagotovilo za prihodnji uspeh, a poleg rožnatih obetov podjetja je CVS videti kot solidna dolgoročna izbira.^