Vlaganje

3 ključni dejavniki novih priložnosti za rast AIG

Ko zavarovalniški velikan American International Group (NYSE: AIG)avgusta objavila svoj dobiček v drugem četrtletju, tako vlagatelji kot analitiki so bili veseli, ko so videli, da podjetje še vedno daje impresivne rezultate. In ker so se vlagatelji osredotočili na rast – ker so se možnosti za prihranke stroškov za večino podjetij verjetno že izkazale – je bilo za zavarovalnico pomembno, da prikaže solidno rast, ugotovljeno v zadnjem četrtletju. In čeprav so bile številke same po sebi impresivne, bo malo globlje kopanje delničarjem AIG dalo dolgotrajnejše zaupanje, da bo zavarovalnica v prihodnjih četrtletjih dosegla enake rezultate.

Tu so trije glavni dejavniki, ki stojijo za priložnostmi za rast AIG.

1. Povečanje obrestnih mer
Eden od ključnih dejavnikov uspeha AIG v oddelku za premoženje in nesreče je bil trden dvig obrestnih mer v večini njegovih linij. Samo v ZDA so se komercialne stopnje v četrtletju povečale za 7,3 %., in čeprav je podjetje poročalo o nadaljnji mehkosti in konkurenci na mednarodnih trgih, so najbolj potrebovale spodbudo njihove domače linije. Od orkana Sandy je zavarovalniški trg prešel v a'težje' okolje, kar omogoča zavarovalnicam, da upravičijo povečanje premij.

2. Mednarodni trgi
AIG deluje v 90 okrožjih, drugo četrtletje pa je zaznamovalo še eno obdobje izboljšav po vsem svetu. Čeprav je bilo, kot že omenjeno, njeno poslovanje soočeno z večjo konkurenco in mehkejšimi cenami, je zavarovalnica zabeležila 18-odstotno rastv večini svojih mednarodnih komercialnih linij. Ti trgi predstavljajo manjši del celotne franšize komercialnega zavarovanja družbe, ki zagotavljajo možnosti za širitev.

Ena ključnih potez, ki jih je AIG začela v drugem četrtletju, je konsolidacija svojih japonskih segmentov, združitev AIU in Fuji Fire and Marine. Obe podjetji sta zelo uveljavljeni ponudniki zavarovanj na japonskem trgu in z njunim združevanjem želi AIG ne le znižati stroške, ampak najti nove priložnosti pri zagotavljanju izdelkov in storitev strankam. Podobno kot japonska združitev, ki naj bi se zaključila nekje leta 2015, je AIG proti koncu leta 2012 združil 25 evropskih subjektov v eno pravno osebo, da bi racionaliziral poslovanje.Širitev in konsolidacija na mednarodnih trgih lahko odpreta nove priložnosti za AIG v okolju, ki bi lahko omogočilo večje možnosti kot domača širitev. Ko so razpravljali o mednarodnih operacijah v drugem četrtletju, sta tako Jay Wintrob, izvršni podpredsednik službe za življenje in upokojitev, kot John Doyle, izvršni direktor Global Commercial Insurance, ugotovila, da mednarodne operacije zagotavljajo boljšo donosnost lastniškega kapitala zaradi manjše odvisnosti od naložbeni dohodek. Doyle je posebej opozoril, da večina večjih linij zunaj ZDA krije stroške kapitala na trenutnih operativnih ravneh. Čeprav novi načrti na mednarodni ravni pomenijo vnaprejšnje stroške, se lahko ROE dolgoročno izkaže za bolj vrednega za delničarje.

3. Izdelki
Za rast AIG v drugem četrtletju sta ključna dva produkta: zasebno hipotekarna zavarovanja in rente. V obeh primerih imajo obrestne mere pomembno vlogo pri nadaljnji uspešnosti zavarovalnice.

Na trgu hipotekarne garancije ni manjkalo rasti, saj je večina zasebnih akterjev v drugem četrtletju zgrabila veliko denarja. Ker se cene stanovanj povečujejo in prodaja nadaljuje, bodo AIG in njeni tekmeci verjetno videli več priložnosti za širitev s posojili, ki zahtevajo hipotekarna zavarovanja. Toda o vplivu naraščajočih obrestnih mer na tempo prodaje stanovanj se še vedno razpravlja in bi lahko preprečil rast razbijanja tolp, o kateri je AIG poročala v zadnjih dveh četrtletjih.Toda naraščajoče obrestne mere so bile gonilna sila zavarovalničine rekordne prodaje fiksnih rent v drugem četrtletju. Ker podjetje vsak teden spreminja cene teh izdelkov, lahko hitro izkoristi prednosti povečanja.

Številni tekmeci AIG niso v tako dobrem položaju, da bi izkoristili to priložnost zaradi zmanjšanja izpostavljenosti rentam, potem ko je okolje nizkih obrestnih mer povzročilo, da je izdelek slabše uspešen. Leta 2012 oba Sun Life Financial (NYSE: SLF)in Genworth Financial (NYSE: GNW)izstopili iz svojih rentnih podjetij, ker donos na kapital ni bil več vreden. MetLife (NYSE:MET)in Hartford Financial (NYSE:HIG)tudi zmanjšal del svoje izpostavljenosti s ponudbo odkupa nekaterih anuitetnih pogodb od strank ali drugače zmanjšal ugodnosti.

Spremenljive rente predstavljajo večje tveganje za zavarovalnice, zato je AIG od leta 2010 povečal nekatere svoje funkcije za nadzor tveganj v svojih rentnih produktih, kot so provizije za indeks VIX in zahtevane minimalne dodelitve za osnovna sredstva, da bi nadomestila nekatere izgube, ki jih so izkusili njeni konkurenti. Novo poročilo kongresnega proračunskega urada je v bistvu navedlo, da bi lahko zavarovalnice s ponudbo novih produktov, ki bolj ustrezajo potrebam vlagateljev, povečale tržni delež rent v naložbenem okolju. Zdi se, da je AIG popolnoma pripravljena izkoristiti takšno priporočilo, medtem ko bodo druge zavarovalnice morale obnoviti ali dohiteti svoja lastna podjetja rent.

Tako hitro odraščati
Čeprav je minilo pet let od skorajšnjega propada, AIG sprejema premišljene korake, da bi se ponovno vzpostavil kot največja zavarovalnica na svetu. In z rastjo, o kateri so poročali v zadnjih nekaj četrtletjih, je zavarovalniški velikan zagotovo dosegel rezultate. Če se nekoliko globlje poglobijo v gonilne dejavnike rasti AIG, lahko vlagatelji vidijo, da obstajajo trajne priložnosti za podjetje, da izkoristi v prihodnjih četrtletjih.^