Vlaganje

3 pozabljena podjetja Berkshire, zaradi katerih je Warren Buffett

Ko so ga vprašali, kako se naučiti o vlaganju, je Warren Buffett pokazal na kup letnih poročil in predlagal, naj vlagatelji preberejo čim več. 'Vsak dan preberem 500 takih strani. Tako se gradi znanje, kot so sestavljene obresti,« je dejal.

To ni niti nov niti nov nasvet, vendar je Buffettov uspeh posledica njegove sposobnosti, da se uči iz svojih naložbenih izkušenj, dobrih in slabih. Nekatere njegove prve naložbe so postavile temelje za to, kar njegov pomočnik, Charlie Munger, imenuje 'miselni modeli' ali okviri idej, ki jih je mogoče prenesti na nova področja in nove naložbe.

najboljše delnice za nakup na robinhoodu trenutno

Čeprav pogosto pomislimo na moderno Berkshire Hathaway Ker je bil lastnik železniške BNSF, avtomobilske zavarovalnice GEICO in neštetih drugih domačih imen, je več pozabljenih naložb oblikovalo Buffettovo razmišljanje in na koncu ustvarilo tisto, kar je Berkshire Hathaway postal danes. Tu so tri zgodnje naložbe, ki so močno vplivale na kasnejše Buffettove naložbe.

1. Program zgodnjega nagrajevanja
Preden so kreditne kartice omogočile rabate računalniško in vseprisotne, so bili programi nagrajevanja v obliki papirnatih znamk. Trgovci bi svojim strankam dali določeno število znamk glede na to, kaj so kupili in v kakšni količini. Znamke so lahko prilepili na knjižico in jih unovčili za gospodinjske pripomočke, kot so opekači kruha in pozneje gotovina.Buffettu je bil všeč poslovni model, ker so trgovci na drobno plačali za znamke mesece in leta preden so bile znamke unovčene, če so sploh bile. Tako bi lahko podjetje za žigosanje vložilo denar in pridobilo donos, preden je bilo izplačano. Na koncu je kupil velik delež znamk Blue Chip zase in Berkshire Hathaway.

Buffett ni bil nov pri zamisli, da bi podjetje lahko ustvarilo denar za vlaganje. Že prej je bil navdušen nad tem modelom po vlaganju v zavarovalnice, in sicer GEICO. Toda to je utrdilo Buffettovo ljubezen do podjetij, nefinančnih ali drugih, ki bi lahko financirala lastno rast s sredstvi svojih strank.

Sodobni primeri prihajajo v obliki trgovcev na drobno, kot so Amazon in Costco veleprodaja , ki spremenijo svoje zaloge v gotovino, preden morajo plačati svojim dobaviteljem. Oba tudi ustvarita ogromno denarja s prodajo članstev (Prime, v primeru Amazona) po predplačniških pogojih. Neto rezultat je, da trgovci na drobno učinkovito financirajo svojo rast z brezplačnim financiranjem svojih strank in dobaviteljev, kar pušča večji donos na manj kapitala, ki ga prispevajo njihovi vlagatelji.2. Majhna banka
V prvih dneh Berkshireja se je zanimala za majhno banko s sedežem v Illinoisu z imenom The Illinois National Bank & Trust. Buffett je vedel, da je to 'ena najbolj donosnih bank', kar jih je kdaj videl, in jo je želel imeti zase.

Illinois Bank & Trust je bila že tarča drugega prevzemnika, vendar so začeli kazati svoje nelagodje z banko. Morebitni snubec je želel popolno revizijo podjetja, njegov 71-letni izvršni direktor Gene Abegg, ki ga je Buffett opisal kot 'precej dominantnega', ni hotel imeti nič s tem, da bi ga pretresli skozi revizijski postopek.

kaj je odboj mrtve mačke

Buffett je na koncu podal ponudbo, za katero je bilo treba priznati, da je znašala približno milijon dolarjev nižja od tistega, kar je bil prvotni prevzemnik pripravljen plačati. Imel je malo zadržkov, poudaril je le nekaj stvari, ki jih je želel spremeniti, vendar je nakazal, da želi, da Abegg ostane v svoji vlogi. Abegg je poklical drugega velikega delničarja, da bi razpravljal o poslu, in se na koncu odločil, da ga proda Buffettu po njegovi ceni.

Od tu je Buffett spoznal, da bi vodje, ki so odlični v svoji obrti, raje prijazno in enostavno pridobitev po ugodni ceni kot neprijazen prevzem po popolni ceni. Predvsem Abegg, ki uvršča banko, je imel v lasti tudi 25 % podjetja in bi s sprejemom nižje ponudbe izgubil približno 250.000 dolarjev. Kljub temu bi raje delal za Buffetta, kot da bi zapustil banko, ko je prodal po ugodnejši ceni.

Warren Buffett še naprej izkorišča vlogo prijaznega prevzemnika v svojo korist, saj je nekoč rekel, da je biti del Berkshire kot prodaja umetnosti muzeju v primerjavi s porno trgovino zasebnih vlagateljev. Njegov nepristranski pristop najbolje ponazarja dejstvo, da se z mnogimi svojimi menedžerji pogovarja le enkrat na dve leti s pismom in jih opomni na njihovo osnovno vlogo pri obrambi ugleda Berkshireja.

3. Krava bonbona
Podjetje Blue Chip Stamps, ki je utrdilo Buffettovo zanimanje za kapitalsko lahke poslovne modele, ga je pripeljalo do naložb v See's Candies, slaščičarno čokolad in drugih vrhunskih bonbonov na zahodni obali. Buffetta je See's predstavil takratni predsednik Blue Chipa.

See's Candies je bil nekaj novega za Buffetta, podjetje, ki je v bistvu preživelo in uspevalo na vrednosti svoje blagovne znamke. Buffett je verjel, da je podjetje sposobno dvigniti cene glede na svoj vrhunski položaj v poslovanju s sladkarijami in dejstvo, da se večina bonbonov kupuje kot darila – njegove stranke bi raje plačale več kot iskale alternative.

Buffett se je strinjal z nakupom podjetja, saj je verjel, da bi lahko povečal zaslužek pred obdavčitvijo z dvigom cen za samo 0,15 $ za funt. Verjel je, da bi se lahko takratni trenutni zaslužek podjetja v višini 4 milijone dolarjev pred obdavčitvijo približal 7 milijonom dolarjev. Samo tri leta pozneje, leta 1975, je See's zaslužil 2,5-krat več, kot je imel, ko je Buffet kupil podjetje za Berkshire.

Buffettova navezanost na blagovne znamke, ki so surovine spremenile v izdelke s cenovno močjo, se nikoli ni končala. Moč cen je bila osnova za del njegove teze za nakup blagovnih znamk, kot so Coca Cola , Gillette in muhast ' s , med neštetimi drugimi podjetji, ki so bila del hlevov Berkshire, mu je v veliki meri pomagal njegov zgodnji uspeh z majhno slaščičarno.^