Vlaganje

3 ETF-ji za boljšo Zemljo

Dan Zemlje je bil ustanovljen leta 1970 z namenom ozaveščanja o stanju našega okolja in velja za rojstvo sodobnega okoljskega gibanja. To gibanje se je ukoreninilo v svetu vlaganja. Okoljsko, socialno in upravljanje ali ESG, vlaganje, postaja vse bolj priljubljeno, saj vse več ljudi želi podpreti podjetja, ki pomagajo varovati okolje.

Odličen način ne samo za identifikacijo teh podjetij, ampak tudi za vlaganje vanje, so skladi, s katerimi se trguje na borzi (ETF), ki se osredotočajo izključno na ESG. V čast dneva Zemlje 2021, ki pade na 21. april, so tu trije ETF-ji, ki si prizadevajo narediti dobro za okolje in vlagatelje. Vsi trije ti ETF se osredotočajo na podjetja s čisto energijo.

Besede Dan Zemlje na modrem ozadju s podobo zemlje in zelenimi listi

Vir slike: Getty Images.

1. Invesco Solar ETF

The Invesco Solar ETF (NYSEMKT: SO)sledi indeksu sončne energije MAC, ki ga sestavljajo podjetja, ki proizvajajo tehnologije sončne energije, vključno s ploščami, povezano opremo, kot so pretvorniki moči, in podjetja v dobavni verigi, ki podpirajo industrijo, kot so monterji in proizvajalci.

V tem portfelju je le 56 delnic, zato je zelo koncentriran. Najvišji delež je Enphase Energy , ki v prvi vrsti projektira in izdeluje solarne pretvornike. Predstavlja 10,5 % portfelja. SolarEdge Technologies je naslednji največji z 9,7 %, sledi mu Sončni tek pri 6,4 %. SolarEdge proizvaja pretvornike, Sunrun pa proizvaja plošče in baterije za shranjevanje. Povprečna tržna kapitalizacija portfelja je približno 7,7 milijarde dolarjev, zaradi česar je ETF s srednjo kapitalizacijo.Zaradi relativnega pomanjkanja diverzifikacije zunaj sončne energije je bolj nestanoviten kot drugi ETF v svoji kategoriji. Letos je ETF do danes padel za približno 17 %, lani pa je zabeležil ogromno povečanje v višini 234 % - enega najboljših med vsemi ETF. V zadnjih petih letih do 1. aprila je zabeležil povprečni letni donos v višini približno 34 % z razmerjem stroškov 0,69 %. To je nastajajoča industrija, toda v naslednjih nekaj desetletjih, ko se bo vse več držav in korporacij pomikalo proti ničelnim emisijam ogljika, bo sončna energija postala veliko bolj razširjena.

najboljša sredstva za vlaganje v letu 2021

2. Invesco Global Clean Energy ETF

The Invesco Global Clean Energy ETF (NYSEMKT:PBD)je veliko širši od Invesco Solar. Sledi globalnemu indeksu inovacij WilderHill New Energy, ki ga sestavljajo podjetja z vsega sveta, ki se v takšni ali drugačni obliki predvsem ukvarjajo s podnebnimi spremembami, ne glede na to, ali se osredotočajo na čisto energijo, obnovljive vire energije, dekarbonizacijo, energetsko učinkovitost ali ohranjanje. Prihajajo iz različnih virov energije, vključno z vetrno energijo, sončno energijo, hidroelektrarno in shranjevanje energije.

Invesco Global Clean Energy ETF ima 141 deležev s povprečno tržno kapitalizacijo približno 7 milijard dolarjev. Ni le širši od Invesco Solar ETF, ampak je veliko manj koncentriran. V glavnem je sestavljen iz mednarodnih delnic, saj ameriški deleži predstavljajo le 24 % portfelja.koliko denarja potrebujete, da začnete vlagati

Največji holding je AFC Energy, proizvajalec vodikovih gorivnih celic s sedežem v Združenem kraljestvu, ki trguje na londonski borzi. To je le 1,05 % portfelja. Everfuel, naslednji največji delež z 1,02 %, ima sedež na Danskem in je tudi v industriji vodikovih goriv. Tretji največji položaj je Aemetis pri 1,01 %, kar je kalifornijsko podjetje za biogoriva.

Ta ETF se je zmanjšal za približno 8 % od začetka leta, vendar se je leta 2020 povečal za 145 %. V zadnjih petih letih ima letno donosnost približno 26 % z razmerjem stroškov 0,75 %. Ni tako nestanoviten kot Invesco Solar ETF, vendar je podsektorski sklad, torej tisti, ki bo podvržen nihanjem. Toda industrija kot celota bi morala imeti koristi od ugodnih politik po vsem svetu, saj države ciljajo na nične emisije ogljika.

3. First Trust NASDAQ Clean Edge Green Energy Index ETF

The First Trust NASDAQ Clean Edge Green Energy Index ETF (NASDAQ:QCLN)temelji na istoimenskem indeksu. Ta ETF sledi ameriškim podjetjem, ki se ukvarjajo s tehnologijami čiste energije, ki se osredotočajo na sončno energijo, veter, baterije, gorivne celice in celo električna vozila (EV). Njena dva največja holdinga sta pravzaprav proizvajalca električnih vozil Tesla in DEVET . Portfelj je utežen s tržno kapitalizacijo, zato te delnice predstavljajo večje dele portfelja, 9,6 % oziroma 7,1 %. Tretji največji delež je Enphase s 6,5 %.

Delnica je padla za približno 8 % od začetka leta in se je leta 2020 zvišala za približno 184 %. V zadnjih petih letih je imela letno donosnost približno 37 % z razmerjem stroškov 0,60 %. Prav tako je v zadnjih 10 letih z letno donosnostjo v višini 15,9 %.

Torej, če želite vlagati v podjetja, ki delajo razliko v zvezi z ublažitvijo učinkov podnebnih sprememb, so to trije odlični ETF-ji, ki jih je treba upoštevati. So nestanovitni in niso dobro razpršeni, toda v naslednjih 10, 20 in celo 30 letih bi morali pričakovati stalno rast, saj bodo gospodarstva po vsem svetu izvajala politike za doseganje ničelnih emisij ogljika do leta 2050.^