Vlaganje

3 kriptovalute, ki so 10.000 dolarjev spremenile v milijon dolarjev (ali več)

V preteklosti je borza največji ustvarjalec bogastva na planetu. Čeprav so bila kratka obdobja, ko so blago ali stanovanja presegla uspešnost, nobeno drugo sredstvo ni moglo obdržati sveče do stalne dolgoročne apreciacije lastniških vrednostnih papirjev.

Toda vse se je spremenilo, ko so se pojavile kriptovalute. The S&P 500 Skupni donos (tj. vključno z dividendami) v višini nekaj več kot 10% na leto od leta 1981 je bil zmanjšan zaradi povprečnega letnega donosa nekaterih najbolj vročih digitalnih valut.

Če bi pred petimi leti (od 24. februarja 2021) v vsako od naslednjih treh izjemno priljubljenih kriptovalut vložili 10.000 dolarjev v vsako od naslednjih treh izjemno priljubljenih kriptovalut, bi danes sedeli na dobrih milijon dolarjev.

Fizični zlati bitcoin leži na neurejenem kupu sto dolarjev.

Vir slike: Getty Images.

Bitcoin: 1,15 milijona dolarjev

Ne bom vas pustil v napetosti: Bitcoin (CRYPTO: BTC), največja kripto valuta na svetu po tržni kapitalizaciji, je absolutno ena od treh. 10.000 USD naložba v Bitcoin pred petimi leti bi danes znašala približno 1,15 milijona USD.Bitcoin je imel koristi od izbire tradicionalnih katalizatorjev in uvajanja blagovnih znamk podjetij. Kar zadeva katalizatorje starih šol, optimisti še naprej oglašujejo omejitev 21 milijonov žetonov kot varovanje pred nenehno naraščajočo ponudbo denarja v ZDA in po svetu ter vse večjo uporabo med podjetji.

V zadnjem času je Bitcoin okrepilo povečano sprejemanje podjetij blagovnih znamk. Tesla Motors je za svojo bilanco stanja kupil 1,5 milijarde dolarjev Bitcoina, glavni izvršni direktor Elon Musk pa je na platformi za deljenje družbenih medijev vodil obtožbo optimizma za Bitcoin Twitter . Olajšava plačila Mastercard napovedal tudi, da bo pozneje letos začel podpirati izbrane kriptovalute, to pa bo nedvomno tudi Bitcoin.

kako izračunati povprečni lastniški kapital

Ampak ostajajo veliko vprašajev glede trajne moči nedavnega premika Bitcoina na 50.000 USD. Prvič, tudi če več podjetij sprejema Bitcoin kot kdaj koli prej, Fundera ugotavlja, da le okoli 2300 ameriških podjetij od ocenjenih 7,7 milijona z vsaj enim zaposlenim to sprejema kot plačilno sredstvo.Poleg tega Bitcoin niti ni najboljši v tem, kar počne. Kot omrežje, osredotočeno na plačila, lahko Bitcoin potrdi in poravna plačila v povprečju 10 minut. Primerjalno, Zvezdno (CRYPTO: XLM)lahko naredi isto stvar s svojim kovancem Lumens v nekaj sekundah. Bitcoin ima prednosti prvega premika, vendar ni jasno, ali ima trajno moč.

Oseba, ki piše SMS na pametnem telefonu, nad napravo pa se pojavi oblaček za klepet.

Vir slike: Getty Images.

Dogecoin 1,75 milijona dolarjev

Še ena kriptovaluta, ki je bila za seboj pusti ognjeno sled je Dogecoin (CRYPTO: DOGE). Naložba v višini 10.000 USD pred petimi leti bi bila danes vredna več kot 1,7 milijona USD.

Ogenj, ki se v zadnjih tednih prižiga pod Dogecoin, je v veliki meri povezan s tem, da se vlagatelji na drobno povezujejo na družbenih platformah. Tako Redditova plošča SatoshiStreetBets kot Twitter sta služila kot odlično orodje za skupno rabo za vlagatelje na drobno, da bi skupaj zvišali Dogecoin po ceni peni. Tudi Elon Musk se je v akcijo vključil tako, da je na Twitterju napolnil Dogecoin.

Pri tej potezi je zaskrbljujoče, da v resnici za njo ni nobene snovi. Kot primer sem lahko kritičen do Bitcoina, vendar obstajajo prepoznavni razlogi, zakaj se je dvignil višje. Zdi se, da je za Dogecoin preprosto črpanje s strani Muska in maloprodajnih vlagateljev edini razlog, da se je leta 2021 povečal za več kot 1000%. Dogecoin nima prave razlikovanja od drugih nadomestnih kovancev in ima zelo omejeno uporabnost. To pomeni, da je zelo malo trgovcev pripravljenih sprejeti to kot plačilno sredstvo.

koliko moraš biti star da odpreš ira

Če potrebujete še kakšen dokaz, da se je treba izogibati Dogecoinu, poiščite njegov izvor. Dva inženirja sta ga leta 2013 razvila v nekaj urah. Mislili so, da bi bilo zabavno združiti dve najtežji internetni temi v tistem času (kriptovaluto in meme psa Shiba Inu) v digitalno valuto.

Dovolj je reči, da se zdaj smejijo le tisti, ki jim je uspelo prodati svoj Dogecoin še višjemu ponudniku. To ni sredstvo, ki bi moralo biti v vašem portfelju.

Oseba, ki drži zlatnik z vtisnjenim logotipom Ethereum.

Vir slike: Getty Images.

Ethereum 2,52 milijona dolarjev

Najbolj uspešna kriptovaluta tega tria v zadnjem pol desetletja je Ethereum (CRYPTO: ETH). Če bi pred petimi leti v Ethereum vložili 10.000 dolarjev in sedeli na rokah, bi imeli danes na računu več kot 2,5 milijona dolarjev.

Zgodba o rasti Ethereuma se vrti okoli njegovih aplikacij zunaj finančnega prostora. Medtem ko so Bitcoin, Stellar in številne druge digitalne valute zasnovani tako, da pospešijo pregledno in nespremenljivo beleženje, preverjanje in poravnavo plačil, je osnova Ethereuma blockchain ponuja potencial za preoblikovati dobavne verige , izboljšati platforme za trgovanje z energijo, upravljati prenos nepremičnin ali lastniških pravic ali zagotoviti davčno ureditev in skladnost, če naštejemo le nekaj možnosti.

Kar Ethereumu izstopa, je vključitev pametnih pogodb. To so protokoli, o katerih se dogovorijo stranke, ki pomagajo preveriti, olajšati in uveljaviti pogajanja o pogodbi. Na primer, če bi se vse stranke strinjale, da je treba določen izdelek samodejno preurediti, ko bo prodanih 70% obstoječega izdelka, bi lahko to naročilo izvršila pametna pogodba. Ker Ethereum ni vezan le na finančni sektor, lahko ponuja večji potencial kot Bitcoin.

Vendar pa sprejetje blockchaina v podjetju ni bilo ravno trdno. Ker podjetja z blagovno znamko ne želijo dragih in dolgotrajnih prehodov na omrežja, ki temeljijo na verigi blokov, prihodnost Ethereuma ostaja vezana na upanje, da bodo podjetja bolj zaupala tehnologiji.

Osebno sem veliko večji ljubitelj vlaganja v pomožne delnice kriptovalut kot v same digitalne valute. Toda med tremi tukaj navedenimi mislim, da ima žeton Ethereum Ether najbolj prepričljivo ozadje in napovedi.^