Vlaganje

3 ključna vprašanja za Herbalife

Čeprav je novica o aktivističnih vlagateljih ta teden izpopolnjena glede tožbe Davida Einhorna proti Apple , Pershing Square Billa Ackmana še vedno šumi o domnevni piramidni shemi Herbalife (NYSE:HLF). Zgodba se je v zadnjih dneh ohladila po televizijskem prepiru med Ackmanom in Icahnom, vendar bi bilo neumno misliti, da Ackmanov napad vzame premor. Navajajoč pogosto omenjeno predanost vodstva Herbalife preglednosti je Pershing Square objavil nekaj vprašanj – na 40 strani –, na katera želi odgovoriti v zvezi s poslovnim modelom Herbalife in njegovimi izdelki. Čeprav so vsa vprašanja veljavna, so tu tri ključna vprašanja od Pershinga do Herbalife.

Velika Kahuna
Seveda je glavno vprašanje tukaj najbolj pogosto zastavljeno: Ali je Herbalife piramidna shema? Vendar pa je tako kot burna politična razprava lahko tudi veliko vprašanje napačno razloženo in razčlenjeno, tako da je skoraj nemogoče dati odgovor »da« ali »ne«. Pershing Square to ve in njegovo spraševanje je postalo bolj specifično, medtem ko še vedno poskuša dokazati splošno tezo.

Na prvi strani vprašanj Pershing začne:

Na podlagi Herbalifeovega branja svetovalnega mnenja FTC iz leta 2004 se zdi, da družba sklepa, da bi morala biti „primarna motivacija za nakup nadaljnja prodaja in/ali potrošnja“. Ta sklep nakazuje, da Herbalife meni, da se notranja poraba sicer ne razlikuje od neodvisne prodaje tretjih oseb v določitvi FTC o piramidni shemi. Še novembra 2012 pa je FTC na svoji spletni strani objavila naslednje: „Eden od znakov piramidne sheme je, če distributerji prodajo več izdelkov drugim distributerjem kot javnosti – ali če zaslužijo več denarja od zaposlovanja, kot od prodajajo.

Zakaj družba v luči izjave FTC iz novembra 2012 še naprej išče napotke v mnenju FTC iz leta 2004 o tem, ali je notranja potrošnja rdeča zastava za piramidno shemo?To vprašanje takoj pride v bistvo zadeve. Herbalife je zelo hitro povedal, da je vedno deloval v skladu s pravili in smernicami FTC. Podjetje zagotavlja podatke za izdelek, ki ga prodaja distributerjem, vendar trdi, da ne more natančno slediti končnemu namembnemu kraju blaga – ali ga porabijo distributerji ali ga preprodajajo končnim uporabnikom. Oba nista enaka in je ne bi smeli obravnavati kot tako, kot je navedeno v beležki FTC iz novembra 2012.

Če je res, da Herbalife trenutno ne more zagotoviti točnih podatkov o prodaji za svoje izdelke, ko zapustijo skladišča, potem mora podjetje začeti. V tradicionalnem franšiznem modelu (kjer se lahko prejemnik franšize šteje za neodvisnega lastnika/distributerja podjetja) matično podjetje običajno dobro in dobro ve, koliko njegovega izdelka se dejansko proda – ker je dober del njegovega dobička licenčnine od prodaje . Če se želi Herbalife izkazati kot zakonit posel, bi morda moral izgledati bolj kot podjetja, ki ne upoštevajo pravnih linij.

Nerazumna zahteva? Podoben posel Tupperware redno zagotavlja podatke o maloprodaji, kot je razvidno iz intervjuja Jima Cramerja z izvršnim direktorjem podjetja v začetku tega leta.Prepoved, vaša milost
Leta 1986 je zvezna država Kalifornija izdala odredbo Herbalifeu in njegovim zaposlenim. Med predpogoji za nadaljnje delovanje države je v odredbi navedeno, da:

...toženi stranki morajo biti v skladu s tem oddelkom 5, dokler jim sistem preverjanja ali dokumentacije, ki ga izvajajo, omogoča, da v danem trenutku preverijo ali dokumentirajo tožnikom, da kateri koli in vsi udeleženci, ki prejemajo provizije, bonuse, preglasitve in/ali napredovanje toženih strank v marketinškem programu toženih strank po izdaji te sodbe temeljijo na prodaji na drobno s strani takega(-ih) udeleženca(-ov) ali prek njega ali drugih, ki so neposredno ali posredno uvedeni pod udeležencem(-i).

To v bistvu pomeni, da mora biti podjetje sposobno dokazati, da prodaja izdelke nečlanom na koncu cikla, da bi bile provizije distributerjev zakonite, v skladu z odredbo. Toda maja lani je Herbalife vložil 8-K, v katerem je navedeno naslednje: „Ne spremljamo [prodaje nedistributerjem] in ne verjamemo, da je to pomembno za podjetje ali vlagatelje.“

Kako je lahko podjetje v zvezni državi Kalifornija v skladu z še vedno veljavno odredbo iz leta 1986?

Vodstvo bo verjetno povedalo, da država ni sprejela nobenih nadaljnjih ukrepov proti Herbalifeu (s sedežem v Los Angelesu) in zato v celoti spoštujejo odredbo iz leta 1986. Seveda ima Kalifornija morda trenutno pomembnejše ribe za cvrtje kot Herbalife. Ena od redkih poti iz stečaja za to podjetje bi bila, da se vrne na svojo predanost izgubi sledi za izdelkom, ko zapusti skladišče Herbalife.

najboljše delnice za nakup v letu 2018

Prodaja na splošno iz tujine
Herbalife navaja, da 92 % svoje prodaje ustvari na zrelih trgih, kar premaga predstavo, da njeno rast spodbuja strategija »pop-and-drop« na nastajajočih trgih, ki izkorišča prednosti državljanov z nizkimi dohodki na teh območjih.

Pershing vpraša:

Zakaj ta analiza temelji na točkah obsega namesto na čisti prodaji?

Ugotavljamo, da je na podlagi cenovnih listov, pridobljenih iz interneta, razmerje med maloprodajno prodajo (USD) in količinskimi točkami za Formulo 1 v Maleziji leta 2011 znašalo ~2,1x, na Japonskem pa le ~0,6x.

Zakaj se razmerje med neto prodajo in količinskimi točkami bistveno razlikuje na določenih zrelih trgih v primerjavi z nekaterimi nastajajočimi trgi? Glede na različna razmerja med neto prodajo in količinskimi točkami na različnih trgih, ali ni zavajajoče poskušati prikazati dosledno rast z uporabo točk obsega namesto neto prodaje?

Če pustimo obtožbe o piramidnih shemah, gre za računovodsko zvijačo. Dramatična rast podjetja v zadnjih nekaj desetletjih temelji na ideji, da podjetje pridobi dolgoročne distributerje in kupce, in ne samo z odpiranjem trgovin v vsaki državi na svetu za interno prodajo izdelkov. Herbalife potrebuje jasen odgovor, zakaj za prikaz rasti na različnih trgih uporablja obseg namesto prodajnih podatkov. V vseh drugih maloprodajnih okoliščinah analitiki iščejo rast prodaje pred vsem drugim.

Veliko moraš razlagat...
Nisem prepričan, da bo katero od vprašanj dobilo odgovore, ki jih zahtevajo od vodstva Herbalife, saj ekipa še ni obravnavala Ackmanovih pomislekov na materialen način od njegovega prvega napada decembra. Toda upajmo, da bo Herbalife, ko postajajo ta vprašanja med nami vse bolj pogosta, prisiljen izpolniti svojo zahtevo o absolutni preglednosti za javnost.

Kot običajno, vlagateljem močno priporočam, da ostanejo daleč stran od te delnice.^