Vlaganje

3 zaloge konoplje, ki bi vas lahko obogatile do leta 2022

Zdi se, da so nekatere zaloge marihuane že presegle svoje vrhove; od drugih se pričakuje, da bodo pravočasno prišli na svoje. Spodaj so tri zaloge konoplje, ki imajo ne le dobre dolgoročne obete, ampak bi morale tudi dobro poslovati (ali še naprej dobro poslovati) naslednje leto ali tako.

Vlagatelji morajo vedno imeti dolgo časovno obdobje za svoj portfelj, ne pa vlagati denarja, ki ga bodo potrebovali v naslednjih treh do petih letih, in načrtovati, da bodo delnice obdržali desetletje ali več. Toda vsi želimo videti, da nam delnice, ki jih kupimo, zagotovijo lep donos veliko prej. Trije avtorji norcev verjamejo GrowGeneration (NASDAQ:GRWG), AFC Gamma (NASDAQ:AFCG), in Inovativne industrijske lastnine (NYSE:IIPR)so pripravljeni, da vas naredijo bogatejši do leta 2022 in pozneje.

Vir slike: Getty Images.

Izbire, lopate in dobički

Eric Volkman (GrowGeneration): Z industrijo marihuane ni povezanih veliko zalog pika in lopate, kar je le eden od več razlogov za nakup GrowGeneration. Podjetje je prodajalec hidroponskega blaga, torej izdelkov, ki se lahko uporabljajo za gojenje pridelkov (kot je recimo marihuana) z uporabo sistema na vodni osnovi brez potrebe po zemlji.

GrowGeneration ostaja zvest svojemu imenu z agresivnim širjenjem s prevzemi enakovrednih prodajalcev hidroponike, ki so ponavadi dokaj majhni in niso pretirano dragi. Družba je serijski prevzemnik; dva zaporedna dneva v avgustu je na primer napovedala nakupe dveh trgovcev na drobno, enega v zvezni državi Washington in drugega v Los Angelesu.Slednje podjetju doda še posebno moč, saj je kmalu zatem GrowGeneration odprla še dva objekta v bližini te sončne južne kalifornijske metropole. Par je opisal kot 'največje hidroponske vrtne centre v okrožju Los Angeles' in bosta dobro pozicionirana za oskrbo močnega in uveljavljenega regionalnega trga marihuane.

Strategija rasti ob širjenju GrowGeneration sovpada z večjo legalizacijo v ZDA, saj več držav preklopi na medicinsko ali rekreacijsko marihuano. V začetku tega leta sta New York in New Jersey legalizirala rekreacijske lonce, GrowGeneration pa bo zagotovo ciljala na takšne novince za lokacije trgovin – kot je to storila pred kratkim v Massachusettsu s pridobitvijo trgovine z imenom Aquarius Hydroponics.

Naraščajoča prisotnost podjetja v kombinaciji z organsko rastjo v naraščajoči industriji je resnično okrepila rezultate GrowGeneration. V drugem četrtletju se je prihodek povečal za 190 % na letni ravni (na skoraj 126 milijonov dolarjev), kar je spodbudila prodaja v isti trgovini, ki se je izboljšala za 60 %.In kot dobro podjetje za zbiranje in lopato, je GrowGeneration dobičkonosna (to je, medtem ko številni kolegi v sektorju marihuane še naprej beležijo izgube). Čisti dobiček v tem četrtletju je znašal 6,7 milijona dolarjev, kar je veliko izboljšanje v primerjavi z rezultatom prejšnjega leta - kar je bil še en dobiček, skoraj 2,6 milijona dolarjev. Pravzaprav je podjetje že več kot leto dni dosledno pristalo na črnem.

Pred nekaj meseci je bila GrowGeneration zaradi teh razlogov priljubljena zaloga. Od takrat je izgubil nekaj svojega sijaja, saj so prizadevanja za dekriminalizacijo/legalizacijo tako na državni kot na zvezni ravni v ZDA zastala. Kar ni pomagalo, so bile razmeroma previdne smernice podjetja za celotno leto 2021.

Toda liberalizacija zakonodaje o marihuani je zelo široka v javnosti. Tudi dejavniki, ki stojijo za tem utišanim usmerjanjem (inflacija, ki vpliva na dejavnosti gradnje, izdajanje dovoljenj za počasno hojo v novih rekreacijskih pravnih državah) le potencialno kratkoročno ovirajo delovanje. Preteklo leto je pogled izgledal izjemno dober za posel GrowGeneration, njegove uničene delnice pa so zdaj neustavljivo poceni.

Vir slike: Getty Images.

To podjetje je plačano za pomoč drugim pri rasti

Alex Carchidi (AFC Gamma): Ker konoplja še ni zvezno legalizirana v ZDA je podjetjem z marihuano lahko težko pridobiti kapital, ki ga potrebujejo za rast. Tu pride v poštev Advanced Flower Capital (AFC) Gamma. Podjetje izdaja posojila podjetjem za proizvodnjo konoplje, ki ne najdejo financiranja drugje, pri čemer za zavarovanje posojila uporabijo njihove nepremičnine. Nato z izplačilom dividend vrne kapital vlagateljev.

Pri AFC je pomembno prepoznati, da je bližje naložbenemu skladu v nepremičnine kot tradicionalno podjetje za konopljo. Samo v zadnjem četrtletju je sklenila nove posle v vrednosti 119,2 milijona dolarjev, še vedno pa čaka okoli 855 milijonov dolarjev potencialnih posojil. Vodstvo namerava najeti nova posojila z bruto donosnostjo od 12 % do 20 %, vsa njegova neodplačana posojila pa zapadejo v plačilo do sredine leta 2026. Ob predpostavki, da bodo ta bodoča posojila dosegla nižji cilj poslovodstva in so vsa na koncu izplačana, bi lahko podjetje na koncu videlo kar 102,6 milijona dolarjev samo prihodkov od obresti.

Dokler bodo predpisi v zvezi z investicijskim bančništvom za industrijo konoplje ostali strogi, bo imela AFC stalno klientelo. Ker je dohodek iz zavarovanih posojil zelo zanesljiv, je dividenda AFC precej varna. Delnice imajo trenutno dividendni donos, ki se dvigne na 8%, kar pomeni, da bi lahko bil odličen način za dopolnitev denarnega toka iz vašega portfelja.

Še več, AFC je pred kratkim zvišal svoje dividende za 13,2 % in bo morda na poti, ko se bo njena posojilna knjiga sčasoma širila. Seveda bo za to morda moral izdati nove delnice – ali pa se zanašati le na donos iz svojih posojil.

Vir slike: Getty Images.

Zaloga lonca, ki zmaga ne glede na vse

Rich Duprey (inovativne industrijske lastnine): Občudovati morate stališče Innovative Industrial Properties, ko gre za zaloge marihuane, ki bi morale imeti dobiček v prihodnjih letih, ne glede na to, ali je marihuana legalizirana na zvezni ravni. Pravzaprav je pooblaščen s trenutnim pravnim statusom marihuane.

Kot investicijski sklad za nepremičnine je Innovative Industrial vir financiranja podjetij, ki nimajo denarja in so zaprta za tradicionalne vire denarja. S svojim programom povratnega zakupa medicinska marihuana REIT pridobi zmogljivosti za pridelavo in predelavo v zameno za denar v okviru dolgoročnega najema (povprečje je skoraj 17 let). Nato podjetjem, ki proizvajajo konopljo, zaračuna povišanje letne najemnine in pobere pristojbine za upravljanje premoženja.

Če je lonec zvezno legaliziran, je Innovative Industrial še vedno na mestu mačje ptice. Prvič, ti dolgoročni najemi zagotavljajo, da bo imel stalen tok prihodkov v prihodnjih letih, poleg tega pa je že vzpostavil odnose z nekaterimi največjimi operaterji v več državah v panogi, ki ne bodo zlahka opustili dogovora, tudi če lahko.

Samo poglejte, kako dobro delujejo casino REIT, saj upravljavcem letovišč omogočajo dostop do gotovine brez glavobola zaradi lastništva in upravljanja nepremičnine. Podjetja v igralnicah se lahko osredotočijo na tisto, kar delajo najbolje – vodenje igralnice – in enako velja za podjetja za lonec: lahko se osredotočijo na svoje prednosti pri proizvodnji visokokakovostne marihuane.

Manjše delnice, tudi če bodo lahko dostopale do tradicionalnih kanalov financiranja, bodo imele še vedno večje finančne potrebe, kot jih bodo lahko izpolnile banke. Dogovor z Innovative Industrial je še vedno v njihovem najboljšem interesu.

Vlagatelji so lahko finančno nagrajeni s strani REIT. Tako kot REIT v drugih panogah mora Innovative Industrial delničarjem vrniti vsaj 90 % svojega dobička kot dividende. Izplačilo se je povečalo za 11-krat, odkar je leta 2016 nastopilo na borzi, vrednost pa se je štirikrat povečala.

Dividenda v višini 5,60 USD na delnico trenutno prinaša 2,4 % letno, kar je več kot S&P 500 trenutno povprečje 1,3 %. Skratka, inovativne industrijske lastnine so zlahka delnica, ki vas lahko obogati do leta 2022 in pozneje.^