Vlaganje

Skupina 22. stoletja (končno) razkriva svoje tretje podjetje

Vlagatelji so do nedavnega poznali to rastlinsko biotehnološko podjetje Skupina 22. stoletja (NASDAQ: XXII)je bil tako v tobačni industriji kot v industriji konoplje, poleg tega pa še v neimenovanem sektorju (na katerega je sprva namigoval lani). 30. avgusta je podjetje končno razkrilo, kaj je bil zadnji posel: specialni hmelj. Z ocenjenim naslavljivim trgom v višini 1,3 bilijona dolarjev v vseh treh panogah obstaja dolgoročen potencial za podjetje.

Čeprav je od razkritja v njegovem poslovnem modelu manj mističnosti, to ne pomeni, da so delnice manj tvegane. V zadnjih treh mesecih se je zmanjšal za več kot 35% ( S&P 500 se je v tem obdobju zvišalo za 5%), podjetje pa stalno ustvarja izgube, kar pomeni, da morajo biti vlagatelji še vedno previdni pri skupini 22. Century, saj bi lahko trajalo nekaj časa, preden se bo njeno finančno stanje izboljšalo.

Oseba, ki predstavlja na sestanku podjetja.

Vir slike: Getty Images.

Družba ustanavlja novo hčerinsko podjetje v Evropi

Poleg objave, da je prejšnji mesec vstopila na trg specializiranega hmelja, je skupina 22. Century tudi dejala, da bo povečala svoje poslovanje in ustanovila hčerinsko podjetje na Nizozemskem. Čeprav družba pravi, da je cilj 'odpreti nove priložnosti za prihodek iz hmelja', bo nova hčerinska družba (22. Century Group Europe B.V.) olajšala priložnosti za rast v regiji tudi drugim podjetjem - tobaku in konoplji. Danes družba pravi, da prihodki prihajajo od strank, ki se nahajajo predvsem v ZDA.

Z ustanovitvijo novega nizozemskega podjetja je skupina 22. Century sposobna doseči številne ključne proizvajalce in kupce na trgu hmelja v Evropi. Hmelj se uporablja v pivu, vendar podjetje pojasnjuje, da ga v resnici ne bo izdelovanje pivo - namesto tega si ga bo prizadeval izboljšati (in druge izdelke, ki uporabljajo hmelj), pri čemer bodo proizvajalci piva in prehranska/farmacevtska podjetja pomagali pri uporabi 'revolucionarnih novih sestavin'.Velika priložnost, vendar bo trajalo nekaj časa, da bodo vlagatelji videli rezultate

Skupina 22. Century ocenjuje, da je segment posebnega hmelja vreden 500 milijard dolarjev, kar je več kot 100 milijard dolarjev tržnih priložnosti, ki jih ima za konopljo/konopljo, vendar manj kot 714 milijard dolarjev vreden trg, ki bi ga po ocenah lahko dosegel s tobakom. Kljub temu bo morda minilo kar nekaj časa, preden bo podjetje začelo ustvarjati pomembne rezultate iz hmelja, saj predvideva, da prvi prihodki iz tega segmenta ne bodo prišli v naslednjih 12 do 18 mesecih.

Čeprav podjetje že leta ustvarja prihodek od tobaka, je bilo leta 2020 najvišje število le 8% višje kot pred nekaj leti. Bolj obetavna priložnost za rast je v izdelkih z zelo nizkim nikotinom (VLN), ki lahko kadilcem olajšajo razvado. Da pa lahko te izdelke trži 95% manj nikotina (kar bi nedvomno lahko privedlo do znatne rasti prodaje), mora ameriška uprava za hrano in zdravila (FDA) najprej odobriti vlogo družbe s spremenjenim tveganjem za tobačne izdelke (MRTP). Družba ugotavlja, da dve tretjini odraslih kadilcev (kar vključuje v skupno oceno tržne ocene) želijo prenehati in njihovi izdelki VLN bi jim pri tem lahko pomagali.

davčna stopnja za kratkoročne kapitalske dobičke

Toda nič od tega se še ni zgodilo, in čeprav je skupina 22. Century optimistična, da se bo to zgodilo, ni določenega datuma, kdaj lahko vlagatelji pričakujejo pečat odobritve. Ko dobi vse v redu, družba pravi, da bo izdelke VLN lansirala v ZDA v 90 dneh. Na mednarodni ravni, kjer je postopek nekoliko lažji, skupina 22nd Century Group ocenjuje, da bo lahko izdelke VLN predstavila do prvega četrtletja leta 2022.Skupina 22nd Century v svojem poslu s konopljo in konopljo pričakuje, da bo prihodke začela ustvarjati pred koncem tega leta.

Ali skupina 22nd Century Group kupuje te novice?

Zdaj, ko je okoli skupine 22nd Century več jasnosti, je za vlagatelje nekoliko manj negotovosti - vendar delnice še vedno niso daleč od varnega nakupa. Okoli njegovega delovanja je preveč 'če'. Če je njegova aplikacija MRTP uspešna na ameriškem trgu, bi lahko njeni izdelki VLN spremenili igro.

Toda tudi takrat bo morda težko ugotoviti, ali bo to dovolj, da bo podjetje dobičkonosno. Če lahko njene dejavnosti s konopljo prinesejo znaten prihodek, lahko to tudi pomaga potisniti iglo v pravo smer. Toda vlagatelji ne bi smeli spregledati dejstva, da se številna podjetja s konopljo trudijo priti do dobička, zato obstaja tudi veliko tveganja.

Z izgubami, ki v zadnjih 12 mesecih skupaj znašajo 20 milijonov dolarjev (pri prihodkih 30 milijonov dolarjev, vse iz tobaka), 22. stoletje ne prinaša ravno rezultatov, ki bi običajno navdušili vlagatelje o poslu. Izgorelo je tudi z denarjem iz vsakodnevnega poslovanja v vsakem od zadnjih štirih četrtletjev.

Če bo vse v redu, bi lahko delnice skupine 22. Century v naslednjih letih narasle, lahko pa bi tudi propadle, če aplikacija MRTP ne uspe. Glede na številne vprašaje, ki še vedno ostajajo, to ni naložba, ki bi jo upošteval za svoj portfelj. Razen če imate visoko toleranco tveganja, je bolje, da se tega tudi izognete, dokler se FDA ne odloči o vlogi podjetja MRTP.^