Vlaganje

2 delnici Reddit, ki jih lahko kupite in držite več let

Delnice, ki so priljubljene na Redditu, imajo pogosto privlačne možnosti za rast. Lahko pa so tudi tvegane naložbe in špekulativni nakupi. Primer tega so delnice meme, ki se za kratek čas dvignejo in morda niso primerne naložbe na dolgi rok.

Vendar pa v širokem razponu delnic Reddit obstaja nekaj naložb, ki jih lahko udobno držite več let. Dve priljubljeni delnici z malimi vlagatelji, ki ju lahko kupite že danes in ju obdržite Petco Health and Wellness Company (NASDAQ:WOOF)in Palantir Technologies (NYSE:PLTR). Z že veliko potencialnih in močnih prodajnih številk so to naložbe, ki jih lahko kupite in pozabite.

Dva poslovneža gledata tablico.

Vir slike: Getty Images.

1. Petco

Petco ponuja lastnikom hišnih ljubljenčkov izdelke in storitve, ki jih potrebujejo za pomoč pri skrbi za svoje kosmate (ali luskaste, ali pernate ...) spremljevalce. Lastništvo hišnih ljubljenčkov se je med pandemijo povečalo, prodaja v industriji pa je leta 2020 znašala 103,6 milijarde dolarjev, kar je prvič, da so prihodki industrije presegli mejo 100 milijard dolarjev.

Čeprav so to morda spodbudili ljudje, ki več časa preživijo doma, se ti trendi morda ne bodo kmalu končali. Po mnenju Kate Lister iz Global Workplace Analytics bi lahko do leta 2025 70 % delavcev preživelo najmanj pet dni na mesec za delo na daljavo. In čeprav ljudje morda ne morejo vedno pripeljati hišnih ljubljenčkov v pisarno, jih zagotovo lahko imajo pri sebi, če delajo doma. Zato se lahko rast v sektorju hišnih ljubljenčkov nadaljuje v nedogled delo na daljavo postaja vse bolj razširjeno .Petco je dokaj nova delnica in na trgih trguje od januarja. Toda z nekaj privlačnimi številkami rasti že pritegne zanimanje malih vlagateljev. V četrtletju, ki se je končalo 1. maja, je prodaja v višini 1,4 milijarde dolarjev narasla za 27 % v primerjavi z letom prej, družba pa je poročala o dobičku v višini 8 milijonov dolarjev, kar je povečanje v primerjavi z izgubo v višini 31 milijonov dolarjev v obdobju pred letom.

Delnice so v zadnjem času doživele nekaj nestanovitnega trgovanja, ki so v začetku tega meseca poskočile na več kot 28 dolarjev, nato pa so padle nazaj na približno 22 dolarjev. Ne glede na navdušenje, ki ga v zadnjem času pritegne Reddit in drugi kraji, je osnovno poslovanje podjetja trdno in obstaja veliko razlogov, da bi bili dolgoročno naklonjeni.

2. Palantir

Ena stvar, ki pogosto očara vlagatelje v Reddit, je podjetje, ki ima izvršnega direktorja, ki je lahko nekoliko odkrit. Najboljši primer za to je Tesla Izvršni direktor Elon Musk, ki je v preteklosti zavajal prodajalce na kratko in zna včasih nepremišljeno tvitati. En tvit v letu 2018 slavno stal njega in njegovo podjetje 40 milijonov dolarjev .Frontman programske družbe Palantir, Alex Karp, ni niti približno tako agresiven, vendar se ne boji izraziti svojega mnenja. Predlagal je celo, da bi špekulanti lahko iskali drugam, če bi bili nestrpni do podjetja, v začetku tega leta pa je za CNBC povedal: »V tem smo na dolgi rok. Če špekulirate ali razmišljate o tem kratkoročnem, obstaja veliko drugih stvari za vlaganje.'

Palantir je v zadnjem času izkazal močno rast s prodajo v višini 341 milijonov dolarjev za trimesečno obdobje, ki se je končalo 31. marca, kar je impresivnih 49 % več kot v prejšnjem letu. Vendar pa so vlagatelji morda razočarani, ko vedo, da rastejo tudi izgube podjetja – pravzaprav so se v primerjavi z letom lani skoraj podvojile, s 54 milijonov dolarjev na 123 milijonov dolarjev. Poslovni odhodki so v zadnjem obdobju predstavljali 112 % prihodkov, v primerjavi s 103 % v letu 2020.

Palantir porabi več za osebje in širi svoje poslovanje. Na dan 31. marca je imela 149 strank, leto prej pa 131. Poleg vladnih agencij ugotavlja, da ima za stranke „vodilna podjetja v različnih gospodarskih sektorjih“. Prav tako ustvarja več prihodka na stranko. Njegovih 20 najboljših strank je v zadnjih 12 mesecih pri Palantirju v povprečju porabilo 34 % več kot v prejšnjem letu.

Palantir opravlja odlično delo pri rasti svojega poslovanja in diverzifikaciji s širšo bazo strank, kar se lahko na dolgi rok izplača. Pri hitro rastočem podjetju lahko doseganje rentabilnosti traja nekaj časa.

Toda potencial je tam. Palantir se osredotoča na podatke in sprejemanje boljših odločitev, zlasti za podjetja, ki morajo biti vitka – in to bo v prihodnosti le še pomembnejše. Zato je delnica, čeprav je morda priljubljena pri vlagateljih v Reddit, tudi delnica s trdno rastjo, ki lahko izgleda odlično v katerem koli portfelju.^