Vlaganje

2 Zaloge, zaščitene pred recesijo, kupite zdaj

Naj bom jasen: nihče ne ve z gotovostjo, kdaj bo prišla naslednja recesija. Nihče. Toda to ne preprečuje, da bi strategi pri velikih bankah ali govorci v finančnih novicah poskušali napovedovati. Zlasti v zadnjem času skrbi, vključno z višjo inflacijo, politiko Fed in stalno pandemijo, vse bolj otežujejo stvari za vlagatelje.

Obstaja pa en način ukrepanja, ki ga lahko uporabite za pozicioniranje svojega portfelja za vse, kar se bo zgodilo v gospodarstvu ali na borzi. Govorim o ogledu delnic, odpornih proti recesiji, ki se dobro obnesejo v dobrih in slabih časih. Tu sta dve odporni trgovci na drobno boste morda želeli razmisliti.

trgovec gleda na 4 zaslone z obzorjem v ozadju

Vir slike: Getty Images.

Zmaga v bitki s popustom

S prodajo 33,7 milijarde dolarjev v zadnjih 12 mesecih, Generalni dolar (NYSE: DG)je največja veriga diskontnih trgovin v ZDA. Podjetje s sedežem v Tennesseeju ima več kot 17.683 trgovin s splošnim blagom, ki prodajajo prigrizke, kozmetične izdelke, čistilna sredstva, oblačila in drugo s cenami predvsem pod 5 USD. Podjetje je med pandemijo doživelo porast, vendar v zadnje četrtletje , prodaja je bila v bistvu nespremenjena, če smo se soočili s težko letno primerjavo.

Ker so splošne cene dolarja tako nizke, se v slabših gospodarskih časih dobro obnese, saj ljudje poskušajo prihraniti denar. Med Velika recesija , prihodki niso upadali, saj se je okrepila ponudba podjetja za stranke, ki se zavedajo proračuna. Fiskalno leto 2020 je bilo za 31. dolar zapored leto rasti prodaje (ali komp.) V istih trgovinah. Delnica je bila tudi zgodovinski zmagovalec, ki je premagala S&P 500 v zadnjih treh, petih in desetih letih.Izjemnih 75% trgovin Dollar General je v mestih z manj kot 20.000 prebivalci, kar podjetju daje lokacijsko prednost. Ta strategija za mnoge prodajalce velikih škatel nima finančnega smisla, zaradi česar je Dollar General pogosto glavno nakupovalno mesto v teh podeželskih skupnostih. Izbira teh območij za gradnjo trgovin, ki imajo v povprečju 7.400 kvadratnih čevljev, je tudi cenejša. Ni čudno, da se je čisti dobiček podjetja v zadnjem desetletju povzpel za 336%.

Uprava ima še vedno načrte za hitro dodajanje novih trgovin, pri čemer bo samo za to proračunsko leto predvidenih 1050 odpiranj. Dollar General izplačuje tudi dividende, je bil večletni odkupnik delnic in trguje z razumnimi 21 -kratnimi terminskimi zaslužki. Če ste zaskrbljeni zaradi grozeče recesije, dodajte tega prodajalca s popustom v svojo nakupovalno torbo.

cestni znak z izhodom iz recesije

Vir slike: Getty Images.Rastoča veriga avtomobilskih delov

Še eno vrhunsko podjetje, odporno proti recesiji, je O'Reilly Automotive (NASDAQ: ORLY). To podjetje, ki je delovalo v dolgočasnem gospodarskem sektorju, je v času pandemije uspevalo, saj so potrošniki povečali svojo porabo za popravila avtomobilov. In zagon je še vedno močan. V zadnjem četrtletju so računi skočili za 9,9%. In to po 16,2 -odstotnem povečanju v drugem četrtletju 2020.

nasdaq proti dow proti s&p

V letih 2008 in 2009 se je prodaja O'Reillyja povečala za 41,8% oziroma 35,5%, saj so potrošniki opustili nakup novih avtomobilov in namesto tega vlagali v podaljšanje življenjske dobe avtomobilov, ki so jih že imeli. Toda tudi v uspešnih gospodarskih časih se ljudje v povprečju pogosteje vozijo, kar povečuje obrabo vozil in podpira povpraševanje po izdelkih verige.

O'Reillyjeva konkurenčna prednost izvira iz robustnega distribucijskega omrežja, ki ga krepi več kot 5700 trgovin v ZDA. Kupci niso samo lastniki, ampak tudi avtomehaniki, ki za delo potrebujejo čim hitrejše dele. To je glavni razlog, da se je podjetje branilo pred grožnjo e-trgovine. 'V zadnjem četrtletju smo približno tri četrtine naše spletne prodaje prevzeli v trgovini ali na ladji za shranjevanje,' je na razpisu o zaslužku povedal izvršni direktor Greg Johnson, ki dokazuje takojšnjo potrebo po izdelku.

Ker je O'Reilly od leta 2011 za polovico zmanjšal število neporavnanih delnic, usmerja vse denarne tokove, ki ostanejo po ponovnem vlaganju v podjetje, na odkupe in tako poveča donos vlagateljev. Še več, zdi se, da razmerje med ceno in dobičkom za tako visoko kakovostno podjetje 22 pomeni, da je delnica brez težav.

V mislih vlagateljev se bodo kadar koli pojavili strahovi. Najboljša zaščita pred tem je iskanje izjemnih zalog, ki imajo preizkušene poslovne modele v vseh makroekonomskih razmerah. Kot rečeno, ne gre veliko bolje kot Dollar General in O'Reilly.^