Vlaganje

2 delnici penija, zaradi katerih bi lahko postali umazano bogati

Delnice penija ali delnice s cenami delnic pod 5 dolarjev so le redko vredne razmišljanja kot dolgoročno naložbeno sredstvo. Večina teh delnic ima navsezadnje nizke cene delnic z zelo dobrim razlogom. Nizkocenovne delnice pa lahko v redkih primerih prinesejo donos na kapital, ki spremeni življenje. Več kot nekaj nekdanjih delnic penijev v kapitalsko intenzivnem zdravstvenem sektorju, na primer, je premagalo možnosti, da bi postale izjemne tekoče stopnice premoženja za svoje zgodnje delničarje.

Katere delnice v zdravstvu bi morale imeti na svojem radarju množice, ki so tolerantne na tveganje? AcelRx Pharmaceuticals (NASDAQ:ACRX)in Pridelovalci sončnih ur (NASDAQ:SNDL)sta dva potencialna neobdelana diamanta. Tukaj je kratek pregled tveganj in možnih koristi, povezanih z vsakim podjetjem.

Roka, ki drži peni nad preglednico.

Vir slike: Getty Images.

1. AcelRx: potencialni spreminjalec igre v prostoru akutne bolečine

Zgodba o rasti AcelRx Pharmaceuticals se osredotoča na njeno novo alternativo opioidnim zdravilom IV v okolju akutne bolečine. Zdravilo, znano kot Dsuvia, je sublingvalna (pod jezikom) formulacija močnega sintetičnega opioidnega sufentanila. Dsuvia se dobavlja prek aplikatorja za enkratno uporabo in je omejena na zdravniško nadzorovane nastavitve, da se omeji možnost preusmeritve. Glavna ideja je zagotoviti hospitaliziranim bolnikom hitrejše in dolgotrajnejše lajšanje bolečin, s čimer se zmanjša skupna količina opioidov, zaužitih med napadom akutne bolečine.

Kljub obljubi, da je zdravilo alternativa IV opioidom, ki povzročajo močno odvisnost, je bila stopnja sprejemanja zdravila Dsuvia doslej premajhna. Od svojega komercialnega lansiranja pred približno dvema letoma je AcelRx ustvaril manj kot 5 milijonov dolarjev kumulativne prodaje za zdravilo. Počasna prodajna pot protibolečinskega zdravila pa se bo morda močno okrepila. Dva ključna katalizatorja bosta verjetno podprla velik porast prodaje Dsuvie leta 2021 in pozneje.Prvič, AcelRx je konec lanskega leta objavil, da bo Dsuvia zdaj vključena v vse vojaške komplete, komplete in obleke za razporejene čete po odobritvi mejnika C s strani Ministrstva za obrambo (DoD). Samo ta posel naj bi bil po mnenju družbe vreden do 30 milijonov dolarjev v naslednjih treh letih. Drugič, biotehnologija je pred kratkim sklenila promocijsko pogodbo z Zimmer Biomet Dental za distribucijo zdravila Dsuvia za uporabo med oralno in zobozdravstveno kirurgijo. Čeprav so podrobnosti tega načrta širitve še vedno nejasne, AcelRx meni, da naslovni trg zobozdravstvenih operacij presega 7 milijonov posegov na leto.

Kakšna so tveganja? Poleg Ministrstva za obrambo, AcelRx še ni zares zadel še enega pomembnega trga za Dsuvio. Posledično je treba še videti, ali bo to zdravilo na koncu postalo del standarda oskrbe bolnikov z zmerno do hudo bolečino. In če ne, bo delnica AcelRx zagotovo stagnirala, medtem ko podjetje počasi prinaša druge potencialne tokove prihodkov na splet. Še več, AcelRx se bo morda moral zanašati na serijsko redčenje, da bi ohranil svoja vrata odprta.

Kaj je na vrhu? Nedolgo nazaj je bila Dsuvia zaradi velike velikosti naslovnega trga v kombinaciji z dobro dokumentirano potrebo po izvedljivih alternativah intravenskim opioidom pri akutnih bolečinah označena kot naslednja uspešnica proti bolečinam. Čeprav Dsuvia morda nikoli ne bo dosegla 1 milijarde dolarjev letne prodaje, kot so nekateri upali pred uradnim lansiranjem, še vedno obstaja dostojna možnost, da bo zdravilo sčasoma pridobilo dovolj zagona, da bo pridobilo vsaj nekaj sto milijonov na leto. To je precej zdrav tok prihodkov za podjetje s tržno kapitalizacijo 200 milijonov dolarjev v času pisanja.2. Sončna ura: za to podjetje za lonce se morda pripravlja dogovor

Kanadsko podjetje Sundial Growers, odkar je novembra lani objavilo poročilo o dobičku za tretje četrtletje, je zabeležilo več kot štirikratno vrednost svojih delnic. Delnice družbe so v tem kratkem obdobju zagorele iz dveh jasnih razlogov. V prvi vrsti so zaloge loncev na splošno doživljale nekakšno renesanso od predsedniških volitev v ZDA v upanju, da bodo demokrati – ki zdaj nadzorujejo tako Kongres kot izvršno vejo oblasti – izpeljali velike reforme o pravnem statusu konoplje.

Drugič, Sundial's braintrust je med objavo poslovnega izida v tretjem četrtletju objavil, da raziskuje široko paleto strateških alternativ, vključno s potencialno prodajo podjetja, združitvijo ali naložbo v drugo kanadsko podjetje za lonec. Od takrat je Sundial znatno okrepil svoj denarni položaj, morda v uvodu v velik posel.

Kaj vse to pomeni? Sončna ura je, tako kot večina svojih kanadskih vrstnikov, v težkem položaju. Industrija marihuane v Kanadi je od legalizacije doživljala številne naraščajoče težave, vključno z, vendar ne omejeno na dramatično stiskanje cen, počasnejši tempo legalizacije od pričakovanega v ključnih geografskih območjih, kot so ZDA, in ostro konkurenco obeh licenciranih proizvajalcev in trgovci na črnem trgu. Naloga Sundial je torej krmariti po teh nemirnih vodah tako, da najde kupca ali dramatično poveča svoj prihodek z nakupom enakovrednega. Kakorkoli že, delnice podjetja bi lahko narasle višje kot odgovor na pravi posel.

Kaj prihaja po ščuki? Zdaj, ko je tržna kapitalizacija Sundial narasla na skoraj 2 milijardi dolarjev, se zdi, da podjetje ni več resen cilj prevzema. To pomeni, da bo Sundial verjetno prevzemnik v morebitnem poslu. Dobra novica je, da je v tem hitro rastočem prostoru nekaj zanimivih odkupnih ciljev. Slaba novica je, da v skromnem cenovnem razponu podjetja za lonec ni nobenih ciljev, ki bi bistveno povečali njegovo vrhunsko linijo takoj pred vrati. Torej bi bil logičen naslednji korak za Sundial – in morda najhitrejši način za ustvarjanje vrednosti za delničarje – združitev z enim od kanadskih titanov.

Kakšno je tveganje? Delnice Sundial se po tem nedavnem vzponu trenutno trguje z astronomsko 30-kratno načrtovano prodajo za 2021. Torej, če združitev ali prepričljiva pridobitev ne bo kmalu objavljena, bi lahko za to visoko letečo delnico padli težki časi.^