Vlaganje

10 vprašanj za Johna Mauldina: 1. del

Ali poznate Johna Mauldina? Več kot milijon bralcev njegovega tedenskega e-pisma, ' Misli s fronte, 'naredi. In zahvaljujoč njegovemu drugemu mestu na tekmovanju Fool Awards 2007 v prejšnjem mesecu, kjer je v tekmi za razglasitev za 'vlagatelja leta' dosegel le nekaj korakov od razburjenja Warrena Buffetta, na deset tisoče Fools pozna tudi Johna Mauldina.

Sodelavec norcev Rich Smith je imel priložnost govoriti s predsednikom Millennium Wave Advisors. Poslušajmo, kako se John poetičen o devalvaciji dolarja, krizi subprime, predsedniški tekmi leta 2008 in še mnogo, veliko več.

zvezni davek na dolgoročni kapitalski dobiček

Rich Smith : John, zadnjič, ko smo govorili poleti 2006, ste nas opozorili, da pričakujemo recesijo v letu 2007. V svoji napovedni izdaji 'Misli s fronte' za leto 2008 ste rekli, da je recesija prišla. In nisi samo ti. Morgan Stanley (NYSE: MS) in Merrill Lynch (NYSE: MER) se strinjata in Goldman Sachs (NYSE: GS) napoveduje, da ga bomo videli letos. Veseli, da se vam je izkazalo prav?

John Mauldin: 'Srečen' ni ravno beseda, ki bi jo uporabil. Ampak ne dvomim, da smo v recesiji. Ravno drugi dan, ste slišali AT&T (NYSE: T) opozarja, da njegove stranke prepozno plačujejo svoje telefonske račune. Telefonski računi! To je bistvena storitev in potrošniki to zmanjšujejo? To ni le upočasnitev diskrecijske porabe. To so ljudje, ki zmanjšujejo svoje vsakodnevne stroške. Tako da, jaz bi rekel, da smo zdaj v recesiji.

Recesije so nujen in neizogiben mehanizem. Če se spomnimo Alana Greenspana, so racionalen odziv na iracionalno razposajenost.V bistvu moramo tukaj v ZDA prestrukturirati cikel varčevanja. Razlog, da imamo trgovinski primanjkljaj, ni nafta. Kitajska se ne igra s svojo valuto. To niti ni močan dolar - komaj! Razlog za trgovinski primanjkljaj je, da Američani preprosto ne varčujejo dovolj. Ob tveganju prevelike poenostavitve rešitve, če bi prihranili več in kupili manj, bi trgovinski primanjkljaj izginil.

V idealnem primeru nas bo recesija spodbudila v tej smeri. Pomembno si je zapomniti, da recesija ne bo postala stalna značilnost gospodarstva, razen velikega političnega napačnega koraka. Čeprav stanovanjskih in kreditnih mehurčkov ne moremo popraviti v četrtini, jih bomo popravili. Mislim, da recesija ne bo trajala več kot eno leto.

Smith: V preteklosti ste se zelo zanašali na 'krivuljo donosnosti' kot napovedovalca recesije. Ali ima kakšno napovedno vrednost glede izhoda iz recesije?Mauldin: Ne. Obrnjena krivulja donosnosti lahko napoveduje recesijo, vendar nisem zasledil nobene raziskave, ki bi rekla, da ima krivulja donosnosti kakršno koli napovedno vrednost glede izstopa iz recesije. .

Politična razmišljanja
Smith: Pravite, da bi napačni ukrepi politike lahko poslabšali recesijo. Kakšne vrste napačnih korakov?

Mauldin: Obstaja veliko število napak, ki jih lahko naredimo. Na žalost se zdi, da jih več naših kandidatov za predsednika namerava vključiti v svoje predizborne platforme. Na demokratski strani je ideja o razveljavitvi Bushevega znižanja davkov sredi recesije norost, čista norost. Mislim, da stanovanjski krizi, propadu drugorazrednih hipotek in rekordno visokim cenam nafte dodamo dvig davkov za 1,9 bilijona dolarjev? Visoka cena nafte že deluje kot pomemben davek na potrošnike, dvig davkov v takšnem času pa bi okrevanje gospodarstva odložil še za leto ali dve.

Na strani republikancev me spodbuja, da McCain dela dobro, vendar nisem oboževalec Huckabeeja. Človek je gospodarska katastrofa in popolnoma neizvoljiv - edini človek, ki ga je Obama lahko premagal. Tudi jaz nisem ljubitelj poštenih davkov. Ljudje bi se temu izognili. V teoriji je lep, vendar je njegova praktičnost slaba. Sem velik oboževalec pavšalnega davka. Slediti moramo zgledu vseh nekdanjih komunističnih držav, ki hitro sprejemajo pavšalni davek.

Zlati hrošči, pozor!
Smith: Je torej zdaj čas, da kupimo zlato in se odpravimo v hribe? Zdi se, da so bili zlati hrošči tukaj precej previdni.

Mauldin: No, seveda, vendar se morate spomniti, da vsako leto govorijo isto. Zlati so imeli zadnja štiri leta prav, prejšnjih 16 pa so se zmotili. Kakor jaz gledam na to, je zlato oblika valute. Dolar je trenutno šibek, zato v primerjavi s šibkim dolarjem zlato raste. Dolgoročno mislim, da bo dosegel 1000 $, vendar ne morem reči, kdaj.

Smith: Kaj pa druge valute?

Mauldin: Naredil sem tudi nekaj napovedi glede fiat valut. Na primer, ne tako dolgo nazaj sem bil v Kanadi in ljudem govoril, da bo norček dosegel pariteto z dolarjem. Nekaj ​​let nazaj bi to rekel in ljudje preprosto niso mogli verjeti. Kanadčani bi se samo hihitali - toda zdaj se nihče ne hihi. Všeč jim je dodatna kupna moč, a to res škodi njihovemu izvozu. Podobno z evrom. Rekel sem, da bo dosegel 1,50 dolarja, ko je bil 0,88 dolarja za dolar, in ljudje so mislili, da sem nor - vendar sem dosegel precej blizu 1,50 dolarja.

Kar zadeva dolar, mislim, da bomo nekoč letos našli dolgoročno dno in ne bi me presenetilo, če bi dolar v letu 2008 v primerjavi z evrom pridobil 10 %. Nekje v naslednjem desetletju bo evro nazaj na pariteto z dolarjem.

Bolni človek je Evropi
Mauldin: Konec koncev je razlog v tem, da je Evropa preprosto ekonomsko šibkejša od ZDA, evro pa je napačna valuta. Kaj mislim s tem? V resnici obstajata dve Evropi: tista, ki jo je Donald Rumsfeld imenoval 'Stara Evropa' -- Francija, Nemčija, Italija itd., in 'Nova Evropa', Vzhodna Evropa. Do vzhodnih držav in res, do nastajajočih trgov na splošno, sem bikovsko naklonjen, do zahoda pa bolj medvedja.

Razlog je v tem, da se je Evropa pošastno zavezala svojim pokojninam, socialnim programom itd. Imajo že visoke davke. Morali bodo korenito prestrukturirati svoje proračune, da bi plačali vse te stvari, ali zmanjšali svoje obveznosti. Če bodo to poskušali plačati, bosta odtekanje porabe in davki proti rasti naredili ogromen pritisk na evropsko rast. To bo posledično pritiskalo na evro.

koliko invalidskega zavarovanja potrebujem

Smith: Za trenutek nazaj. Pravite 'nastajajoči trgi na splošno'. Kaj vam je še všeč, razen vzhodne Evrope?

Naš neravni svet
Mauldin: Res, vse. V naslednjih 10 letih boste v vsakem večjem mestu po svetu videli poceni, vseprisotno, hitro širokopasovno internetno zmogljivost. Ko rečem 'hitro', govorim 50 do 100 megabitov na sekundo. To bo spremenilo naravo poslovanja in podjetništva ter dalo tem fantom možnost sodelovanja v svetovnem gospodarstvu in čezmejnega tekmovanja.

Smith: Torej si 'svet je raven' tip?

Mauldin: No, svet je pravzaprav še vedno precej neravnin - vendar se pripravlja, da ga bo udarilo kladivo. ' brezžična mreža ' tehnologije, o katerih govorim, vam bodo omogočile hiter brezžični širokopasovni dostop za približno 2 % stroškov prenosa vlaken do doma. In sprememba prihaja hitro. Uvedeni bodo dvakrat hitreje kot mobilni telefoni.

To bo popolnoma moteč dogodek v svetu podjetij, ki bo izpodrinil podjetja, kot je AT&T, ker bodo hitrosti radikalno boljše. Ti boš zmogla glej film iz Netflix (Nasdaq: NFLX) s klikom na gumb.

Smith: Pogovorimo se malo o devalvaciji dolarja. Če so dolarji danes vredni manj kot včeraj, je razumno, da bi jih potrebovali več za nakup blaga, kot je nafta. Zmedlo me je, zakaj doživljamo padanje cen nepremičnin, ko so te, tako kot nafta, trda prednost. Zakaj cene nepremičnin ne rastejo, ko dolar pada?

Mauldin: Razlika je odvisna od ponudbe in povpraševanja. Nafta se podraži iz dveh razlogov. Eno, kot pravite, vrednost dolarja pada. Vendar pa se povečuje tudi povpraševanje, ki podpira ceno nafte. Če bi imeli na svetu presežek nafte, bi cena za sod padla na verjetno 60 ali 70 dolarjev. Dejstvo, da sta ponudba in povpraševanje približno uravnotežena, skupaj z devalvacijo dolarja, predstavlja 100 dolarjev nafte.

Stanovanja so malo drugačna. Ne pozabite, da smo med razcvetom od 1996 do 2006 zgradili 2 milijona domov, ki so presegli dolgoročno povpraševanje, zato povpraševanje in ponudba nista v ravnovesju. V bistvu imamo stanovanjsko prenatrpanost, ki deluje na znižanje cen kljub slabitvi dolarja.

Mimogrede, to govori o norosti ideje o poskusu deportacije nezakonitih tujcev v Ameriko. Za trenutek pozabite na vse ostale pomisleke. Če bi vrnili 12 milijonov priseljencev, bi stanovanjski ponudbi dodali še 3 ali 4 milijone stanovanj.

Želite videti stanovanjsko nesrečo? Poskusite potrojiti število presežnih hiš na trgu. Če bomo to storili, bomo tisto, kar bi morala biti prehodna recesija, spremenili v depresijo navzven ...

Preberite 2. del Richovega intervjuja z Johnom Mauldinom!^