Vlaganje

Ena velika težava z vlaganjem v delnice Meme, kot so sončna ura, AMC in GameStop

Meme je nekaj, kar postane viralno na internetu in lahko nekaj ali nekoga naredi neverjetno priljubljeno v kratkem času. Delnice kot Pridelovalci sončnih ur (NASDAQ:SNDL), AMC Entertainment, in GameStop so odlični primeri tega. Pred januarjem, ko so postale priljubljene delnice na forumu WallStreetBets Reddit, ne bi povzročile veliko navdušenja ali bikovskega navdušenja. Nobeden od njiju se v pandemiji ni najbolje odrezal in vsi so se soočili z negotovimi cestami.

ali izgubite denar na povratni delitvi

Potem pa jih je Reddit opazil. In čeprav je nekaj pompe v zadnjem času utihnilo, so se vse te tri delnice od začetka leta 2021 vsaj podvojile. Vendar bi morali biti vlagatelji, ki želijo skočiti na meme-borzo, previdni. Te delnice predstavljajo veliko tveganje in zaradi njih bi lahko izgubili veliko denarja.

Oseba

Vir slike: Getty Images.

Možnost redčenja deleža je velika

Ko delnice podjetja nepričakovano narastejo, to ustvari priložnost za vodstvo, da izkoristi višjo vrednost in izda delnice. Ker delnice meme običajno vključujejo podjetja v težavah in vlagatelje, ki želijo iti proti zrnom, je za ta podjetja pogosto veliko spodbude za zbiranje denarja.

Ta sredstva lahko podjetju pomagajo izkopati dolgove ali narediti velik korak, ki lahko spremeni njegovo poslovanje in izboljša njegove dolgoročne obete. Januarja je vodstvo operaterja kinodvoran AMC v težavah dejalo, da je po tem, ko je v nekaj tednih zbralo 917 milijonov dolarjev, odpravilo grožnjo bankrota in bi lahko nadaljevalo z delovanjem »globoko v letu 2021«. Še vedno ima koristi od povišane cene delnic, izvršni direktor AMC išče odobritev delničarjev za izdajo 500 milijonov delnic, da bi zbral še več denarja za podjetje.Vodstvo Sundial Growers je hitro ukrepalo, ko je januarja narasla cena delnice in februarja zaključila ne eno, ampak dve ponudbi. Zato ni bilo presenetljivo, da so vlagatelji, ko je podjetje 17. marca objavilo rezultate ob koncu leta, opazili veliko povečanje svojega denarnega stanja. Od 15. marca je imela družba s konopljo 719 milijonov kanadskih dolarjev neomejene gotovine na roki – 12-krat več kot 60,4 milijona CA$, kot jih je imela na začetku leta. Z vodstvom, ki preučuje možne prevzeme, se podjetju odpira veliko več priložnosti.

zakaj padajo delnice ameriških letalskih družb

Pred kratkim je GameStop napovedal, da bo prodal delnice v vrednosti do 1 milijarde dolarjev. Na dan, ko je bila novica objavljena, je delnica padla za 12 %, saj so vlagatelji pričakovali padec cene delnice zaradi ponudbe. Za GameStop prodaja delnic podjetju pomaga zagotoviti svojo prihodnost in olajša prehod na e-trgovino. Njegove navadne trgovine niso niti približno tako konkurenčne, ko lahko potrošniki kupujejo igre na spletu.

Tudi brez redčenja so zaloge memov ranljive

Od njihovega januarskega vzpona so vse tri te delnice strmo padle, saj so vlagatelji gravitirali k bolj vrednostno usmerjenim naložbam in unovčili svoje dobičke:AMC grafikon

AMC podatki po YCharts

Memi ne trajajo večno in ko bo vznemirjenje minilo, se bodo tudi te naložbe ohladile. Pravzaprav se je to že začelo dogajati – vendar je vsekakor več prostora za padec teh delnic, glede na to, kako močno so se letos dvignile. Za vlagatelje je lahko igra ugibanja, da ugotovijo, ali kupujete ob »pravem« času. Bo delnicam koristil še en porast priljubljenosti ali pa se bodo vlagatelji Reddita preusmerili na nekaj drugega?

zakaj se zaloga moderne danes zmanjša

Ni nadomestila za temeljno analizo

Ne glede na to, ali iščete grafikone, da bi našli trende, ali analizirate, kaj je priljubljeno na družbenih medijih, tvegate, če poskušate napovedati, kam bo delnica šla na podlagi njenih preteklih gibov ali občutka vlagateljev. Varnejša pot je, da se držite temeljev in vlagate v podjetja, ki imajo močno finančno stanje in privlačne možnosti za rast v prihodnosti.

Ko so delnice BlackBerry se je v začetku tega leta močno povečalo, nisem okleval, da bi svoje lastniške deleže dal v podjetje, ker sem vedel, da delnica ni vredna svoje napihnjene cene delnice in je bila rast verjetno posledica špekulacij. Čeprav podjetje ni v slabem stanju, se trudi ustvariti rast. Hiter izhod je bil videti veliko bolj privlačen kot vztrajati in upati na kar se lahko izkaže za zelo dolgo okrevanje.

Če razumete podjetje in njegove osnove, imate dobro predstavo o tem, ali je cena delnice ugodna ali je njeno vrednotenje nespodobno in bi morali vzeti denar in teči. Če se opirate na osnove in ne na hrup, je način, kako lahko dolgoročno zmanjšate svoje izgube, in to je veliko varnejša strategija kot nadaljevanje tega, kar bi se lahko izkazalo kot divja vožnja s toboganom.^