Vlaganje

1 Delnica rasti mi je bolj všeč kot Robinhood

Kot borzni posrednik, znan po tem, da skrbi za mlade, Robinhood trgi (NASDAQ: HOOD)se je soočil s pritiskom za inovacije, ker njegove stranke zahtevajo platformo, ki je v skladu z njihovimi potrebami – tisto, ki je poceni in preprosta ter hkrati ponuja širok izbor izdelkov, s katerimi se trguje.

Toda dajanje tem novim vlagateljem, kar želijo, ni nujno dobro zanje. Robinhood se je občasno znašel na napačni strani zakonodajalcev in Komisije za vrednostne papirje in borze zaradi načina, kako ustvarja prihodke in spodbuja prevzemanje tveganj med svojo bazo strank.

kako skrajšati delnico na etrade

Interaktivni posredniki (NASDAQ: IBKR)-- ključni konkurent Robinhoodu -- ima časovno preizkušen poslovni model, ki sega štiri desetletja, njegove delnice pa so pred kratkim močno presegle Robinhood. Tukaj je razlog, zakaj je to boljša dolgoročna naložba.

Dve osebi za mizo izvajata raziskave borze z uporabo grafikonov in gledata izobraževalni video.

Vir slike: Getty Images.

Tradicionalni model zaslužka

Posredovanje delnic je praksa, stara kot trg sam. Tradicionalni model provizije je preprost: stranka želi kupiti delnice podjetja, posrednik jih poveže s pripravljenim prodajalcem in za to zasluži provizijo. Interactive Brokers to počne še danes.Robinhood je poskušal na novo izumiti kolo z modelom brez provizije. Njegove stranke lahko brezplačno trgujejo na njegovi platformi - vsaj tako se zdi. Podjetje uporablja poslovni model, znan kot plačilo za tok naročil , kjer tržna naročila svojih strank prodaja tretjim osebam, imenovanim oblikovalci trga.

Ti oblikovalci trga izvajajo naročila in zaslužijo z razmikom, kar je na splošno majhna razlika med tem, kaj plačajo za delnico in za kaj jo prodajo uporabniku Robinhooda. Del tega razmika se nato plača Robinhoodu za njegov delež v transakciji. Ustvarjalci trgov, ki ustvarjajo provizije iz razmikov, so običajni v industriji in ni nujno, da je s tem kaj narobe.

Težava je v tem, da količino razmika pogosto določi oblikovalec trga, kar lahko povzroči navzkrižje interesov. Ta podjetja tretjih oseb so običajno mišljena, da med seboj tekmujejo za naročila strank Robinhood, kar jih spodbuja, da zaračunajo nižji razmik in tako stranki ponudijo boljše cene, vendar se zdi, da se to ne zgodi vedno.Decembra 2020 je SEC ugotovil, da je Robinhood kršil svojo dolžnost najboljše izvedbe, ker je zagotovil nižje izvajanje naročil v primerjavi z drugimi posredniki. Nekatere stranke Robinhooda so dejansko plačevale več provizij, kot bi jih zaračunal tradicionalni posrednik, tudi če so upoštevali prihranke iz modela brez provizije.

Plačilo za pretok naročil je prepovedano na skoraj vseh večjih trgih, razen v ZDA. Toda pred kratkim je predsednik SEC komentiral, da je prepoved na mizi tudi tukaj. Prepoved bi lahko ogrozila 80 % celotnega prihodka Robinhooda.

Razlika v premoženju strank

Glede na dejstvo, da Robinhood cilja na mlajše vlagatelje, od katerih jih 50 % prvič trguje na finančnih trgih, je razumljivo, da bi te stranke na svojih računih vzdrževale manjše stanje kot izkušeni vlagatelji.

Metrična

Interaktivni posredniki

Robin Hood

Skupno število računov strank

1,53 milijona

22,5 milijona

Sredstva v hrambi

353 milijard dolarjev

102 milijarde dolarjev

Viri podatkov: Interactive Brokers in Robinhood.

formula donosnosti lastniškega kapitala

Kljub temu, da ima Robinhood skoraj 15-krat več računov strank, imajo njegove stranke manj kot tretjino sredstev, ki jih imajo stranke Interactive Brokers. Če pogledamo v perspektivo, znaša 4.533 $ sredstev na stranko za Robinhood in neverjetnih 230.718 $ na stranko za Interactive Brokers.

To je pomembno, ker je prihodek posrednika večinoma povezan z obsegom, ne glede na to, ali se provizije zaračunavajo na tradicionalen način ali prek plačila za pretok naročil. Čeprav je jasno, da Robinhood svojim strankam zaračunava več (glede na ugotovitve SEC) in da verjetno opravljajo transakcije pogosteje, ima Interactive Brokers verjetno poslovni model z dolgoročno obstojnostjo.

Interactive Brokers je le boljša vrednost

Včasih je odločitev med dvema podjetjema preprosto odvisna od cene, in če je tako, zmaga tudi Interactive Brokers. V zadnjem mesecu se je cena njegove delnice zvišala za 15 % v primerjavi s padcem Robinhooda za manj kot 1 %.

Kljub temu je Interactive Brokers tehnično cenejša delnica na a cena do prodaje osnove.

Podjetje

Tržna kapitalizacija

Prihodek (TTM)

P/S več

nakup zakladne menice (zakladne menice) je najboljši za vlagatelje, ki iščejo

Interaktivni posredniki

30,4 milijarde dolarjev

2,48 milijarde dolarjev

12.2

Robin Hood

34,6 milijarde dolarjev

1,67 milijarde dolarjev

20.7

Viri podatkov: Interactive Brokers in Robinhood. TTM = zadnjih 12 mesecev. P/S = cena za prodajo.

Robinhood raste hitreje, čeprav obstaja opozorilo. Večji del njegove rasti prihaja od strank, ki trgujejo s kriptovalutami, ki so prav tako pod strogim nadzorom zakonodajalcev. Pri Robinhoodu ne pomaga, da je trgovanje s kriptovalutami njegovih strank prevladujejo pogosto omalovaženi žetoni kriptovalute Dogecoin .

Kot dolgoročni vlagatelj se Interactive Brokers počuti kot preprosta izbira med tema dvema delnicama. Robinhood ima morda prihodnost s svojo mlajšo bazo strank, vendar je treba najprej odpraviti številne ovire. Prav tako ni nobenega zagotovila, da se bodo njegove tvegane težnje v prihodnosti preoblikovale v odgovorne naložbene prakse.^